Τα 3 ψάρια που δεν πρέπει να παραλείπουμε

Τα πιάτα με ψαρικά είναι κυρίως συνυφασμένα στο μυαλό μας με τις καλοκαιρινές μας εκδρομές. Όμως θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μία καλή ευκαιρία να εντάξει κανείς τα ψάρια και σε μία πιο μόνιμη διατροφική βάση. Και να είναι καλά οι ελληνικές θάλασσες που μας προσφέρουν μία πληθώρα επιλογών. Αντίστοιχα η μεσογειακή κουζίνα μας παρέχει και ιδέες για να τα μαγειρεύουμε κάθε φορά. Τα περισσότερα είναι διατροφική θησαυροί έτσι κι αλλιώς, όμως είναι και κάποια πολύ πιο “δυνατά” σε ό,τι αφορά την υγεία μας!

               01 Σαρδέλες

Μία μικρή μερίδα σαρδέλες (περίπου 85 γραμμάρια) μας προσφέρει περίπου 2 γραμμάρια λιπαρών Ω3 που (δυστυχώς) δε μπορεί να παράγει ο οργανισμός, ενισχύοντας έτσι μεταξύ άλλων την καρδιαγγειακή λειτουργία. Οι σαρδέλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη D, στοιχεία απαραίτητα για την καλή υγεία κι ανάπτυξη των οστών. Πράγμα που τις κάνει ακόμη πιο απαραίτητες στη διατροφή μίας εγκύου κι απόλυτα ασφαλείς, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Είναι ιδιαίτερα προσιτές οικονομικά. Σερβίρονται με χυμό λεμονιού κι ελαιόλαδο, με χυμό ντομάτας και βασιλικό ή ακόμη κι ως tapas (snacks με βάση μικρές φέτες ψωμιού ή παξιμάδια).

               02 Ρέγγα

Επίσης πλούσια σε λιπαρά Ω3, η ρέγγα προσφέρει περίπου 1,5 γραμμάριο ανά μερίδα των 85 γραμμαρίων. Μία πλήρης μερίδα προσφέρει ακόμη περισσότερη ποσότητα ακόμη κι από το διάσημο για τα Ω3 του σολομό. Ακόμη, η χαμηλή του περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερνικά άλλες επιλογές όπως τον τόνο ή το σκουμπρί. Συνήθως μαγειρεύεται ψητή με ένα dressing λευκού κρασιού.

03 Σολομός

Πώς θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας αυτό το θαλασσινό superfood; Μπορεί το 1,5 γραμμάριο λιπαρών Ω3 που προσφέρει μία μερίδα να είναι λίγο μικρότερη από αυτή που προσφέρουν οι σαρδέλες κι οι ρέγγες, όμως είναι ακόμη ένας σύμμαχος της καλής καρδιακής λειτουργίας, του ισχυρού ανοσοποιητικού και του υγιούς δέρματος. Είτε στο φούρνο, είτε στο τηγάνι μαζί με ένα γευστικό dressing με λεμόνι και βασιλικό είναι εξίσου απολαυστικός.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε έναν ψαρά που θα εμπιστεύεστε ώστε να σας δίνει ψάρια καλής ποιότητας και που πιθανώς θα μπορεί και να σας προτείνει μερικές ακόμη συνταγές!

Πηγή: Cleveland Clinic

Photo credits: @laniel (unsplash) Eat Smarter

You may also like