Τα 5 λεπτά που θα γυμνάσουν την καρδιά και το μυαλό σου

Η γυμναστική του σώματος, αν και πολλές φορές σε κάνει να βαριέσαι, είναι κάτι που, πέρα από τα αισθητικά αποτελέσματα που αποζητάς, κρίνεται έως και απαραίτητο για τη γενικότερη υγεία σου. H άθληση έχει ευεργετικές ιδιότητες για το μυϊκό σύστημα και τα κόκαλα, ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των χρόνιων ασθενειών, ενώ συμβάλλει ακόμα και στη βελτίωση της διάθεσης και της ψυχολογικής κατάστασης.

Πρόσφατα, βρέθηκε μία τεχνική που μέσα σε 5 λεπτά υπόσχεται βελτιωμένη πίεση του αίματος, μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής κι ενίσχυση της γνωστικής αντίληψης. Το όνομα αυτής “Inspiratory Muscle Strenght Training (IMST)” και έχει ήδη δοκιμαστεί από τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Daniel Craighead και την ομάδα του.

“Το IMST είναι βασικά μία προπόνηση ενδυνάμωσης για τους μυς με τους οποίους αναπνέεις”, λέει ο Craighead.
“Ο στόχος μας είναι να αναπτύξουμε χρονικά αποτελεσματικές και στηριζόμενες σε αποδείξεις παρεμβάσεις στις οποίες θα αποδίδουν πραγματικά οι απασχολημένοι ενήλικες μέσης ηλικίας” .

Αυτό που γίνεται στη συγκεκριμένη τεχνική είναι η αναπνοή μέσω ενός μηχανήματος αντίστασης, το οποίο κρατάει ο συμμετέχων στα χέρια. Μάλιστα, ο αρχικός λόγος της δημιουργίας του ήταν άνθρωποι που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, όπως η βρογχίτιδα και η κυστική ίνωση.

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα της τεχνικής του IMST είχαν καλύτερη απόδοση στα γνωστικά τεστ και σε αυτά του διαδρόμου, όπου μπορούσαν να τρέχουν για περισσότερη ώρα χωρίς να ανεβάζουν πολύ τους παλμούς της καρδιάς.

You may also like