Τηγανιά με ψαρονέφρι και μανιτάρια

ΥΛΙΚΑ: (για 4 άτομα)
800 γρ. ψαρονέφρι, σε λεπτές φέτες περίπου 1 εκ.
80 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό κοπανισμένο
300 γρ. μανιτάρια λευκά
100 ml γλυκό λευκό κρασί
1 μικρό καρότο, προτιμότερο βιολογικό, τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη
λίγο ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο (αν θέλουμε)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Διαδικασία Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με ένα νοτισμένο πανί και τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, προτιμότερο αντικολλητικό, ή μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει καλά, βάζουμε το λάδι, το καρότο και τις φέτες του κρέατος και τις ροδίζουμε πολύ καλά και από τις δύο πλευρές, για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και αλατοπίπερο, σοτάρουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα και σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και μεταφέρουμε το περιεχόμενο του σκεύους σε ένα βαθύ μπολ.

Επιμέλεια: Άγγελος Ρέντουλας Φωτογραφίες: Σωτήρης Παπανικολάου

Επιμέλεια: Άγγελος Ρέντουλας
Φωτογραφίες: Σωτήρης Παπανικολάου

Βάζουμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά, τη δυναμώνουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά και να πιουν τα υγρά τους. Τα αλατοπιπερώνουμε και επαναφέρουμε στο σκεύος το κρέας με τα υγρά που θα έχει βγάλει στο μπολ. Μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό, ίσα να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα, όχι παραπάνω για να μη στεγνώσει το κρέας. Λογικά είναι έτοιμο, αλλά ελέγχουμε για σιγουριά: κόβουμε ένα κομμάτι κρέας και αν είναι κόκκινο στο εσωτερικό του, μαγειρεύουμε για λίγο ακόμη, προσθέτοντας, αν χρειαστεί, ελάχιστο νερό. Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, αποσύρουμε, πασπαλίζουμε με το θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού και το φρέσκο κρεμμυδάκι (αν θέλουμε) και σερβίρουμε αμέσως συνοδεία ψωμιού της αρεσκείας μας και πράσινης σαλάτας.

Πηγή: http://www.gastronomos.gr

You may also like