Τι μπορεί να νοστιμίσει τον καφέ μας

Και ταυτόχρονα να επωφεληθούμε

Ο πρωινός μας καφές είναι το boost που πολλοί από εμάς χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε δυναμικά τη μέρα μας. Άλλωστε, το πλούσιο άρωμά του κι η αίσθηση της ζεστής κούπας στα χέρια (ειδικά το χειμώνα) είναι απολαυστικά! Γιατί, λοιπόν, να μην τον εμπλουτίσουμε προσθέτοντας συστατικά που θα ανανεώσουν τη γεύση του; Συν του ότι οι ιδιότητές τους, συνδυαστικά με εκείνες του καφέ, μπορούν να μας ωφελήσουν στην καλή μας υγεία;

01 Σκόνη κακάο. Ο καφές mocha είναι μία από τις πιο διάσημες επιλογές στα cafés, μπορούμε, όμως να βάλουμε γεύση σοκολάτας και στον καφέ μας στο σπίτι. Προσθέτουμε ένα με ενάμιση κουταλάκι της σούπας σκόνη κακάο (χωρίς ζάχαρη) στους κόκκους του καφέ πριν τον φιλτράρουμε. Το κακάο μαζί με τον καφέ βοηθά στη συγκέντρωσή μας και περιορίζει το αίσθημα άγχους ή/και αγωνίας.

02 Μπαχαρικά. Εδώ κι αν έχουμε επιλογές! Κανέλα, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο… Κι αρκεί μόλις ένα τεταρτάκι του κουταλιού του γλυκού στους κόκκους του καφέ. Συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά της κανέλας ενδυναμώνουν τη δράση των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στον καφέ. Επίσης, η κανέλα έχει τη δυνατότητα να ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου μειώνοντας την ινσουλίνη στο αίμα. Γι’ αυτό και συστήνεται ο συνδυασμός κανέλας και καφέ όταν καταναλώνουμε συνοδευτικά με ζάχαρη.

Το δε μοσχοκάρυδο σε ποσότητα μόλις στο ένα πέμπτο του κουταλιού του γλυκού μπορεί να ανακουφίσει από πόνους χάρη στην αντιφλεγμονώδη του δράση, ενώ επίσης έχει κι αφροδισιακές ιδιότητες! ;)

03 Εκχυλίσματα. Ποιος είπε πως το εκχύλισμα βανίλιας χρησιμοποιείται μόνο στη ζαχαροπλαστική; Ένα κουταλάκι του γλυκού στους κόκκους του καφέ θα απογειώσει τη γεύση του. Επιπλέον, η βανίλια ενισχύει την πνευματική απόδοση, βελτιώνει τη διάθεση και περιορίζει το άγχος (γενικότερα βοηθά την καλή υγεία του εγκεφάλου) κι αντιμετωπίζει τον πόνο σε στομάχι κι αρθρώσεις.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο φλυτζάνι ή και την κανάτα του καφέ λίγο εκχύλισμα φουντουκιού, που είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και, αντιοξειδωτικά κι άλλες ωφέλιμες ουσίες. Αυτές, μεταξύ άλλων, ενισχύουν την καρδιακή λειτουργία, διατηρεί σε καλά επίπεδα το σάκχαρο του αίματος και μειώνει τη χοληστερόλη.

04 Αλάτι. Ναι, η αλήθεια είναι πως κι εμένα μου φαίνεται κάπως περίεργο το να προσθέσει κάποιος αλάτι στον καφέ! Οι ειδικοί, όμως, το συνιστούν, καθώς μία πρέζα αλάτι (μόλις το ένα όγδοο του κουταλιού του γλυκού) μπορεί να μειώσει κατά πολύ την “πικρίλα” του καφέ, ειδικά αν πρόκειται για τον στιγμιαίο. Επιπλέον, το αλάτι δε μας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες όπως κάνουν το γάλα κι η ζάχαρη!

Αν θέλετε να ξεφύγετε από την τυπική πια προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος στον καφέ για να τον νοστιμίσετε, νομίζω πως οι παραπάνω επιλογές αξίζουν μία δοκιμή! Τι λέτε κι εσείς;

You may also like