Τι παίζεται φέτος στο Εθνικό Θέατρο, από τη Χρ. Τζέικου

Αγαπητοί αναγνώστες και αναγνώστριες του The K-magazine,  σκέφτηκα να σας πω δυό λόγια για τις παραστάσεις που παίζονται αυτή τη στιγμή στο Εθνικό θέατρο , το οποίο αυτή τη χρονιά μας επιφυλάσσει πολύ όμορφες παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

IMG_7913ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ, ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του Ξενόπουλου σε μια διασκευή του θεατρικού συγγραφέα Άκη Δήμου. Έρωτες, αμφιβολίες, μυστικά και ψέματα μιας Αθήνας που θυμίζει το σήμερα και προκαλεί το ενδιαφέρον του σύγχρονου θεατή.
Στα αθηναϊκά σαλόνια της μπελ επόκ, ο γοητευτικός ζωγράφος Νάσος Ανάστης, είναι περιζήτητος στους κύκλους των φιλότεχνων αστών. Πλούσιοι έμποροι, δικαστικοί, τραπεζίτες, αλλά και όμορφες δεσποινίδες επιδιώκουν τη συναναστροφή του. Ανάμεσα σε αυτές, η νεαρή Θάλεια, του εξομολογείται με τόλμη τον έρωτά της. Στην αλληλογραφία που ακολουθεί ανάμεσά τους, το πάθος δεν μπορεί να μείνει κρυφό. Ο Νάσος ερωτεύεται παράφορα την Θάλεια, και βάζει σε κίνδυνο τον μυστικό του αρραβώνα με την Καίτη. Η επιταγή του καθήκοντος, αλλά και μια μεγάλη παρεξήγηση, οδηγούν τον Νάσο σε μια επιλογή που θα τον βυθίσει στην δυστυχία και θα τον οδηγήσει την καλλιτεχνική μετριότητα.

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Θεατρική διασκευή: Άκης Δήμου
Παίζουν: Ντίνα Αβαγιανού, Δημήτρης Αλεξανδρής, Μελέτης Γεωργιάδης, Αλέξης Γεωργούλης, Κατερίνα Γιαμαλή, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Ανδρομάχη Δαυλού, Μαρίνα Καλογήρου, Δημήτρης Καραμπέτσης, Άλκις Κούρκουλος, Λίλα Μπακλέση, Αλεξία Μπεζίκη, Αργύρης Παυλίδης, Βασίλης Ρίσβας, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Δανάη Σκιάδη, Γρηγόρης Σταμούλης, Ειρήνη – Ραλλού Καρέλλα, Δημήτρης Καράλης

ΈΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ, ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΠΟΛΤ
Βρισκόμαστε στην Αγγλία του 16ου αιώνα.Στην Αγγλία του 16ου αιώνα, ο βασιλιάς Ερρίκος Η’ του οίκου των Τυδώρ, επιθυμεί να πάρει διαζύγιο από τη σύζυγό του Αικατερίνη της Αραγωνίας και να παντρευτεί την Άννα Μπολέυν . Εμπόδιο στην πραγματοποίηση αυτού του γάμου αποτελούν οι αντιδράσεις από την καθολική εκκλησία, καθώς ο Πάπας αρνείται να δώσει την άδειά του ώστε ο Ερρίκος να παντρευτεί την Μπολέυν. Έτσι ο Ερρίκος ο Η’ διέρρηξε κάθε δεσμό με την καθολική εκκλησία και όρισε τον εαυτό του επικεφαλή της Αγγλικανικής Εκκλησίας προκαλώντας την αντίδραση του καγκελαρίου του Δουκάτου του Λάνκαστερ Τόμας Μορ , με τον οποίο συνδεόταν με φιλία χρόνων. Ο Μορ μετά την άρνηση του έπεσε στη δυσμένεια του Ερρίκου του Η’ και αποφάσισε να παραιτηθεί του αξιώματός του. Ο Ερρίκος ο Η’ εξοργίστηκε ακόμα περισσότερο όταν ο Μορ αρνήθηκε να παρευρεθεί στη στέψη της Μπόλεϋν. Κλήθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον μιας επιτροπής και έμεινε άκαμπτος όσον αφορά τις θέσεις του, κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και καταδικάστηκε με θανατική ποινή.

Μετάφραση κειμένου: Ροδόλφος Μαρώνης
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Μαίρη Σαουσοπούλου, Γιώργος Μιχαλακόπουλος , Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Μάνος Βακούσης, Ανέζα Παπαδοπούλου, Στεφανία Γουλιώτη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιώργος Μοσχίδης, Γιώργος Γιαννακάκος, Ρίνο Τζάνι, Παναγιώτης Κατσώλης, Γιάννης Τσορτέκης, Κώστας Γαλανάκης.

ΣΥΓΧΏΡΕΣΈ ΜΕ
Σ’ έναν χώρο αναμονής, που θυμίζει κυλικείο σταθμού υπεραστικών λεωφορείων, συναντιούνται οχτώ φαινομενικά άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι. Ο χώρος αυτός, ένας σταθμός μετεπιβίβασης για έναν κόσμο διαφορετικό, όπου η ζωή περνάει σε άλλο επίπεδο, γίνεται η αφορμή για να ανασύρουν οι ήρωες στην επιφάνεια τα γεγονότα που τους οδήγησαν ως εκεί. Οι προσωπικές ιστορίες τους, κομμάτια του ίδιου μωσαϊκού, φωτίζουν από μια καινούργια οπτική τα γεγονότα. Και όσο η μεγάλη εικόνα θα παίρνει την τελική μορφή της, τόσο οι ήρωες θα αποζητούν εναγωνίως την συγχώρεση πριν την τελική κρίση .

Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Παίζουν: Μαρία Σκουλά, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Ηρώ Μπέζου, ΄Ελενα Τοπαλίδου, Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρία Καλλιμάνη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Ελένη Μπούκλη, Γιώργος Κατσής

KΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΝΗ , ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΦΟΡΝΤ
Όταν ο Τζοβάνι αποκαλύπτει στην αδερφή του Αναμπέλα ότι είναι ερωτευμένος μαζί της, εκείνη ανταποκρίνεται στον έρωτά του. Αυτή η προκλητική αιμομικτική σχέση, που ξεπερνάει κάθε αποδεκτή ηθική, κινητοποιεί έναν ολόκληρο μηχανισμό στην πολιτεία της Πάρμα, που επιχειρεί να εμποδίσει την συνέχισή της . Όμως ούτε ο Τζοβάνι ούτε και η αδελφή του μπορούν να συλλάβουν γιατί είναι ανεπίτρεπτος ο έρωτάς τους, αφού τον βιώνουν ως αγνό, άδολο και ανυστερόβουλο. Πολύ δε περισσότερο όταν όλος ο κοινωνικός τους περίγυρος μοιάζει να ζει μέσα στο ψέμα, τη βία και την υποκρισία. Ο γάμος της Αναμπέλα με ένα ισχυρό πρόσωπο του κύκλου τους, που επιβάλλεται από τον πατέρα των παιδιών προκειμένου η σχέση των δύο αδελφών να σταματήσει, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Μετάφραση: Δημήτρης Λιγνάδης
Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Εβίτα Ζημάλη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Κίμωνας, Μαρία Κίτσου, Θύμιος Κούκιος, Σοφία Μυρμηγκίδου, Χρήστος Νίνης, Θέμης Πάνου, Δημήτρης Πασσάς, Ελεάννα Στραβοδήμου, Γιωργής Τσουρής, Χάρης Τζωρτζάκης, Μηνάς Χατζησάββας

 

MG_0117ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΦΟΝ ΚΑΝΤ , ΤΟΥ ΡΑΙΝΕΡ ΒΕΡΝΕΡ ΦΑΣΜΠΙΝΤΕΡ

Η Πέτρα φον Καντ, καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας, πρόσφατα χωρισμένη από τον άντρα της, μετά από μια άτυχη συμβίωση, ερωτεύεται την Κάριν, ένα νέο κορίτσι, που εκτός από ερωμένη γίνεται και μοντέλο της. Η Πέτρα, εγκαταλείποντας τους πάντες γύρω της, επενδύει απόλυτα σε μια άνιση σχέση, καθώς η κοπέλα δεν μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα με εκείνη. Έτσι, αφού ξεκινήσει μια επιτυχημένη καριέρα, η Κάριν δεν θα αργήσει να εγκαταλείψει την Πέτρα και να επιστρέψει στον άντρα της. Για την Πέτρα φον Καντ το σοκ είναι ισχυρό. Όμως η εμπειρία αυτή θα της δώσει την ευκαιρία να αναθεωρήσει τις αντιλήψεις της για την αγάπη και για τους ανθρώπους που την περιβάλλουν.

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία- Ενδυματολογική επιμέλεια: Άντζελα Μπρούσκου
Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Παρθενόπη Μπουζούρη, Άντζελα Μπρούσκου, Γιούλικα Σκαφιδά, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Ρίκα Διαλυνά

Οι συγκεκριμένες παραστάσεις παίζονται στην κεντρική σκηνή του Εθνικού θεάτρου (Αγ. Κωνσταντίνου 22-24,κέντρο) , στην Νέα σκηνή “ Νίκος Κούρκουλος”, στο θέατρο Χώρα ( Αμοργού 20, Κυψέλη), στη σκηνή Κοτοπούλη ( Πανεπιστημίου 48, κέντρο), καθώς και στο μικρό Rex – σκηνή Κατίνα Παξινού ( Πανεπιστημίου 48, κέντρο).

Τον Φεβρουάριο θα παιχτεί στην κεντρική σκηνή του Εθνικού, τα Φιλούμενα του ιταλού θεατρικού συγγραφέα Εντουάρντο ντε Φιλίππο, σε διασκευή της Ελένης Ράντου και σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη. Τον ίδιο μήνα στη σκηνή “ Νίκος Κούρκουλος” , υπό την σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη , θα παιχτεί το Κέικ του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, ενώ τον Μάρτιο η Λυδία Κονιόρδου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σ’ένα από τα πιο σημαντικά -για την ελληνική δραματουργία- έργα των αρχών του 20ου αιώνα. Πρόκειται για την Φλαντρώ του Παντελή Χορν με ηρωίδα μια γυναίκα που ζει καταπιεσμένη και στερημένη από έρωτα. Άλλες παραστάσεις που θα παιχτούν στις σκηνές του Εθνικού θεάτρου , είναι Ο λάκκος της αμαρτίας του Γιώργου Μανιώτη, Πιάφ του Πάμ Γκεμς, οι Ευτυχισμένες μέρες του Σάμιουελ Μπέκετ, οι Δούλες του Ζαν Ζενέ, όπως και το Paradise του αμερικανού συγγραφέα Tennessee Williams.

Γι’αυτό μην ξεχνάτε να πηγαίνετε θέατρο , γιατί όπως είπε και ο Σαίξπηρ “ Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή”.

You may also like