Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη γρίπη των σκύλων

Η γρίπη των σκύλων έχει ήδη χτυπήσει στη Washington, στην California, στην Arizona, στο Colorado, στην Pennsylvania και στον Καναδά. Όπως και στους ανθρώπους, η γρίπη των σκύλων είναι εξαιρετικά μεταδοτική – τουλάχιστον μέσα στην κοινότητα των σκύλων.

Δεδομένου ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να μας πουν ότι είναι άρρωστα, πρέπει να είμαστε παρατηρητικοί για συμπτώματα γρίπης. Τα σημάδια είναι παρόμοια με αυτά που βλέπουμε στους ανθρώπους: βήχας, φτέρνισμα, πυρετός, μείωση της όρεξης, καταρροή, ή ακόμη και μία γενική αλλαγή στη διάθεση.

Ενώ δε χρειάζεται να ανησυχούμε μήπως κολλήσουμε τη γρίπη από το κατοικίδιό μας, πρέπει να το πάμε στον κτηνίατρο, εάν υποψιαζόμαστε ότι είναι άρρωστα. Γιατί; Σχεδόν το 10% των αθεράπευτων σκυλιών που πάσχουν από γρίπη οδηγούν σε θάνατο.

Πόσο σοβαρή, ακριβώς, είναι η επιδημία του 2018; Η απάντηση ποικίλει ανάλογα με το ποιον ρωτάς. Κάποιοι λένε ότι η γρίπη των σκύλων έχει φτάσει ενδημικά επίπεδα αυτόν το χρόνο. Άλλοι, όμως, λένε ότι δεν υπάρχει αύξηση στις περιπτώσεις της Δυτικής Ακτής. Υπήρχε ένα νοσοκομείο ζώων στο San Francisco Bay, όμως, που είδε 50 κρούσματα γρίπης σκύλων μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Ευτυχώς, μπορούμε να πάρουμε προφυλάξεις για να αποτρέψουμε τη μόλυνση του σκύλου μας από τη γρίπη. Η μετάδοσή της γίνεται μέσω του βήχα, του γαβγίσματος, ή του φτερνίσματος, σύμφωνα με το American Veterinary Medical Foundation. Οπότε, προσέξτε ιδιαίτερα, εάν ο σκύλο σας έρχεται τακτικά σε επαφή με άλλα σκυλιά, αν πηγαίνει στον κουρέα ή σε ξενοδοχεία ζώων. Η ασθένεια μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με άρρωστα σκυλιά.

Πηγή

You may also like