Τουριστικές… καταδύσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού;

Από το 2018, αλλά για… “δυνατές” τσέπες…

Εκατό χρόνια (και βάλε) μετά, η τραγική κατάληξη του παρθενικού ταξιδιού του Τιτανικού εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον αλλά και το δέος χάρη στα ντοκιμαντέρ, τις εκθέσεις ανά τον κόσμο, τη δημοφιλή ταινία (δε θα ήταν σωστό να την παραλείψουμε!) αλλά και τις εκδρομές που πραγματοποιούνται στο σημείο του ναυαγίου. Τώρα άλλη μία εμπειρία έρχεται να προστεθεί για όσους διαθέτουν το (ουκ ευκαταφρόνητο) αντίτιμο, μια που θα μπορούν να συμμετάσχουν στις εκδρομές της βρετανικής εταιρείας Blue Marble Private (με έδρα το Λονδίνο), η οποία από το 2018 θα προσφέρει σε τουρίστες τη δυνατότητα να δουν από κοντά το διάσημο ναυάγιο.

Ο Τιτανικός εντοπίστηκε στον πυθμένα του Ατλαντικού από τον ωκεανογράφο Robert Ballard και την ομάδα του πριν από 32 χρόνια και (ως επί τω πλείστω) φαίνεται να διατηρείται ακόμα. Σύμφωνα, όμως, με μία έρευνα του 2016, ένα είδος βακτηρίων που αναπτύσσεται στο κουφάρι του πλοίου είναι ικανό να το εξαφανίσει μέσα στα επόμενα 15 με 20 χρόνια. Η ανάπτυξη αυτού του βακτηρίου είναι, εξηγούν ο ίδιος ο Ballard αλλά και άλλοι ειδικοί, συνέπεια των ζημιών που προκλήθηκαν από την ανθρώπινη παρουσία και παρέμβαση στο βυθό για τις επιστημονικές αποστολές αλλά και για τη συγκέντρωση υλικού για το blockbuster “Titanic” του James Cameron.

Η Blue Marble Private αποφάσισε, λοιπόν, να εκμεταλλευτεί τον εναπομείναντα χρόνο του Τιτανικού διοργανώνοντας ταξίδια διάρκειας οκτώ ημερών με αφετηρία το Newfoundland του Καναδά. Οι επισκέπτες στην πορεία θα μεταφέρονται με ειδικά κατασκευασμένο υποβρύχιο και (φυσικά) συνοδεία εξειδικευμένου προσωπικού σε μία απόσταση πάνω από 3,5 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του ωκεανού (σημ.: το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 600 χιλιομέτρων στις νότιες-νοτιοδυτικές ακτές τουNewfoundland). Το υποβρύχιο της εταιρείας OceanGate Expeditions, η οποία θα συνεργαστεί με την Blue Marble Private για τις αποστολές, θα είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο κι ανθρακονήματα.

Οι εκδρομές αυτές, βέβαια, αποδεικνύονται προσιτές για όσους έχουν “τον τρόπο τους”, καθώς η όλη εμπειρία κοστολογείται στα (κρατηθείτε!) 103.129 δολάρια κατ’ άτομο, πόσο που ισοδυναμεί με ένα εισιτήριο αξίας 4.350 δολαρίων για την πρώτη θέση για κάθε επιβάτη του παρθενικού και μοναδικού ταξιδιού του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου από το Southampton της Αγγλίας. Ενδιαφέρον εδώ έχει να τονίσουμε το γεγονός πως οι θέσεις για την πρώτη αποστολή έχουν ήδη (!!!) καλυφθεί.

Τι πληρώνει, όμως, ο κάθε επισκέπτης με αυτά τα χρήματα;

Για αρχή, έναν… τίτλο – ναι, ναι! Βλέπετε, οι επισκέπτες θα είναι γνωστοί σαν “Mission Specialists” και θα μάθουν να βοηθούν την ομάδα τους και το συνεργεία στο υποβρύχιο και το σκάφος που θα ξεκινά από τον Καναδά – ας τολμήσει, δηλαδή, κάποιος να τους αμφισβητήσει για τις γνώσεις που θα αποκομίσουν μετά! Οι καταδύσεις θα γίνονται σε διάστημα τριών ημερών και κάθε κατάδυση θα διαρκεί τρεις ώρες, ενώ κατά τα ενενήντα λεπτά της κατάβασης, θα μπορούν να εντοπίσουν και παρατηρήσουν βιοφωτιζόμενους οργανισμούς. Στη συνέχεια, στις τρεις αυτές ώρες, θα μπορούν να εξερευνήσουν με τη βοήθεια της κατάλληλης τεχνολογίας το κατάστρωμα, την πλώρη, τη γέφυρα αλλά και τη σάλα όπου βρίσκεται η διάσημη μεγάλη σκάλα (ξέρετε, εκείνη όπου η Rose συναντάει τον Jack! *sigh*). Θα μπορούν, όμως, να εξερευνήσουν με την περιοχή όπου βρίσκονται συντρίμμια αλλά και αντικείμενα που εδώ κι εκατό χρόνια έχουν διατηρηθεί εντυπωσιακά αναλλοίωτα. Στη διάρκεια της κατάδυσης, το προσωπικό με χρήση 2D και 3D sonar θα μπορούν να ψάχνουν για τους καυστήρες, τις προπέλες κι άλλα κομμάτια του πλοίου.

Η ιδρύτρια της Blue Marble Private, Elizabeth Ellis, σημειώνει πως ήδη έχουν προγραμματιστεί κι άλλα ταξίδια για το καλοκαίρι του 2019. Ακόμη, δε μοιάζει να ανησυχεί για τον επερχόμενο ανταγωνισμό από την αμερικάνικη Bluefish, η οποία σκοπεύει να διοργανώσει ανάλογες αποστολές χωρίς, όμως, ακόμη να έχει ανακοινώσει δρομολόγια ή κοστολόγια.

Αν και για πολλούς από εμάς μπορεί η δυνατότητα αυτή να φαντάζει “όνειρο απατηλό”, κανείς και τίποτα δε μας εμποδίζει να φανταστούμε τη μαγεία και τη σαγήνη που θα προκαλεί η όλη εμπειρία!

(Να ρωτήσω τώρα, παίζει και στο δικό σας μυαλό το “My Heart Will Go On” όσο διαβάζετε ή μόνο εγώ το έπαθα αυτό όσο έγραφα;;;)

You may also like