Το γιαούρτι μειώνει την πίεση!

Το ασβέστιο που λαμβάνεται με φυσικό τρόπο μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία πιο εύπλαστα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διευρυνθούν και να κρατήσουν την πίεση πιο χαμηλή, λένε οι διαιτολόγοι.

Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν τη διατροφή περίπου 2000 εθελοντών, βρήκαν πως όσοι έτρωγαν σε τακτική βάση λίγο γιαούρτι, εμφάνιζαν μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση.

Πιο συγκεκριμένα, εκείνοι που οι θερμίδες οι οποίες λάμβαναν οφείλονταν στο γιαούρτι, είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση για ένα χρονικό διάστημα 15 ετών, συγκριτικά με όσους δεν ακολουθούσαν παρόμοια διατροφή. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 40 -50 θερμίδες ημερησίως προερχόμενες από το γιαούρτι, δηλαδή μια ατομική συσκευασία 120 γραμμαρίων.

Ο Rick Miller, μέλος της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, είπε πως το ασβέστιο έχει μια πληθώρα επιπτώσεων στο σώμα, όπως στη μείωση της πίεσης του αίματος. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τους μύες, περιλαμβάνοντας τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, ενώ όταν αυτό δεν επαρκεί, παρατηρείται κακή λειτουργία τους. Στην πραγματικότητα, το ασβέστιο κρατάει τα αγγεία εύπλαστα.

Το ασβέστιο που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι το γιαούρτι και το γάλα, είναι ιδιαίτερα καλό για το σκοπό που προαναφέρθηκε. Αντιθέτως, η λήψη μεγάλης ποσότητας ασβεστίου σε χάπι, μπορεί να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, λένε οι ειδικοί, μια και κάποια ποσότητα ασβεστίου μπορεί να εναποτεθεί στα τοιχώματα των αγγείων οδηγώντας σε σκλήρυνσή τους.

Βέβαια, πρέπει να γίνει κατανοητό πως η κατανάλωση γιαουρτιών, δεν μπορεί να υποκαταστήσει οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική αγωγή που ακολουθούν όσοι πάσχουν ήδη από υπέρταση.

Η οδηγία που δίνουν οι επιστήμονες, αφορά κυρίως τις διατροφικές συνήθειες που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος και υποδεικνύουν πόσο καλό μπορεί να κάνουν αυτές στην υγεία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή αλλαγής των θεραπευτικών σχημάτων ασθενών.

Πηγή:http://www.capitalhealth.gr

You may also like