Το κυνήγι της ευτυχίας και υγείας

51549f5e7a8f33d03d078e6999286cf9Τι είναι τελικά ευτυχία και ποιοι τελικά από εμάς επιδιδόμαστε στ’ αλήθεια στο κυνήγι της; Μην σπεύσετε να δώσετε προφανείς απαντήσεις: χρήματα, δόξα,στιγμές. Ευτυχία είναι να ξέρουμε να ζούμε καλά και να φροντίζουμε τον εαυτό μας όπως του αξίζει. Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά οι επιστήμονες. Για να σας-και να μας-βοηθήσουμε να την αγγίξετε θα το πάρουμε αντίστροφα: κάνοντας αναφορά σε 6 πράγματα που μας κάνουν δυστυχισμένους.

1. Αυτό-εξουθένωση

Ο χρόνος είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας που διαθέτουμε. Αν και δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο χρόνο έχουμε μπροστά μας, μπορούμε να ελέγξουμε το χρόνο που έχουμε στο παρόν. Είναι λοιπόν σημαντικό, όσες υποχρεώσεις και αν έχουμε, να αφήνουμε στην ψυχή μας το χρόνο που χρειάζεται για να ηρεμήσει. Η γυμναστική, η ανάγνωση ενός βιβλίου, το να καθίσουμε, απλά, στην πολυθρόνα και να κοιτάξουμε έξω από το παράθυρο, ο διαλογισμός -για τους πιο μυημένους στο ευ ζην- είναι μερικές λύσεις.

2. Υπερβολική χρήση αλκοόλ

Επιδρά αρνητικά στο νευρικό μας σύστημα. Μπορεί να χαλάσει την ποιότητα του ύπνου, να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους ή να προκαλέσει αίσθημα μετάνοιας για ποικίλους λόγους. Καταναλώστε συνειδητές ποσότητες αλκοόλ και ελέγξτε τη συχνότητα που το κάνετε.

3. Επικριτική συμπεριφορά

Συνηθίζουμε να κρίνουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας. Μερικές φορές κατηγορούμε τον εαυτό μας γιατί επικρίνει τους άλλους. Αξίζει, όμως, να αναρωτηθούμε: Αν για κάποιο λόγο δεν μας αρέσει ο εαυτός μας  και τον «χαστουκίζουμε» διαρκώς, πώς περιμένουμε από τους άλλους να μας φέρονται καλά; Φροντίστε να αντισταθείτε στο αυτο-μαστίγωμα. Όσον αφορά στους άλλους, προτιμήστε, αντί να τους κουτσομπολεύετε και να αισθάνεστε και τύψεις γι αυτό, να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση τους και να προσπαθήσετε να δικαιολογήσετε τη στάση τους.

4. Έλλειψη άσκησης

Η σωματική άσκηση βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα και ως γνωστόν ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ευτυχία μας. Έρευνες έχουν, επίσης, δείξει ότι βοηθά στην αναπαραγωγή των κυττάρων μας τα οποία αντιδρούν καλύτερα στο στρες σε σχέση με τα παλιά κύτταρα. Ακόμη το σκέφτεστε;

woman hangover5. Ξενύχτι

Όταν κοιμόμαστε πολύ αργά είναι δύσκολο να σηκωθούμε το πρωί. Κι όμως οι πρωινές ώρες είναι πολύτιμες για την υγεία μας, καθώς είναι οι «χρυσές» ώρες για να ηρεμήσουμε και να ξεκλέψουμε ώρα για τον εαυτό μας πριν αρχίσουμε τη μέρα μας.

6. Κατανάλωση βολικών φαγητών

Κι όμως, αυτές οι… εύκολες τροφές μπορεί να μας κάνουν δυστυχισμένους. Κι αυτό διότι είναι βαριά επεξεργασμένες ενώ κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς η σύνθεσή τους επηρεάζει το σώμα και το μυαλό μας. Αφήστε που, λόγω του ότι τρώγονται εύκολα, μας οδηγούν τελικά σε υπερκατανάλωση φαγητού. Αυτό κι αν επηρεάζει την ψυχολογία μας.

Πηγή: Discovery 

You may also like