Το μυαλό σας ταλαιπωρεί πριν κλείσετε τα μάτια σας;

Υπάρχουν λύσεις…

Έπειτα από μία απαιτητική κι ενίοτε αγχώδη μέρα, η ώρα που θα ξαπλώσουμε είναι σίγουρα πάντα ευπρόσδεκτη. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που όλα όσα μας προβληματίζουν με το φως της ημέρας μας ακολουθούν ακόμη κι όταν  έχουμε σβήσει τα φώτα κι ετοιμαζόμαστε να… μετρήσουμε προβατάκια! Αυτό συμβαίνει για τον πολύ απλό λόγο πως όταν ξαπλώνουμε, μειώνονται οι όποιοι αντιπερισπασμοί και μένουμε πραγματικά μόνοι με τις σκέψεις μας. Τι μπορούμε να κάνουμε όταν αυτές μας κάνουν να περνάμε τη νύχτα με το μάτι… γαρίδα;

               01 Η όποια πνευματική μας κατάσταση συνδέεται άρρηκτα με το σώμα μας κι αυτό σημαίνει πως αν χαλαρώσει το σώμα, το πνεύμα  ακολουθεί. Και μιλώντας από προσωπική εμπειρία, είναι απίστευτο πως ακόμη και μία σειρά ασκήσεων αργών αναπνοών μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά. Οποιαδήποτε τεχνική διαλογισμού κι ανάπτυξης της ενσυνειδητότητας μας επιτρέπει να αποστασιοποιηθούμε για λίγο από τις σκέψεις που μας προβληματίζουν και να τις διαχειριστούμε ψύχραιμα. Κατά συνέπεια δε βυθιζόμαστε σε αυτές κι αποφεύγουμε την αίσθηση εγρήγορσης που συνήθως κυριαρχεί και που μας εμποδίζει να αποκοιμηθούμε.

               02 Δεν είναι η πρώτη φορά που θα τονίσουμε την αρνητική επίδραση της χρήσης υπολογιστή, smartphone, tablet, ακόμη και την τηλεόρασης λίγα λεπτά πριν σβήσουμε τα φώτα για ύπνο. Ωστόσο θα θυμίσουμε το λόγο: η έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπουν οι πάσης κατηγορίας οθόνες καθυστερούν την παραγωγή μελατονίνης, η οποία δίνει το σινιάλο στο σώμα πως είναι ώρα για ανάπαυση. Είναι προτιμότερο τουλάχιστον μισή ώρα πριν πέσουμε για ύπνο να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να ακούσουμε λίγη μουσική ή ακόμη και να κάνουμε μερικές διατάσεις. Μπορούμε επίσης να σημειώσουμε σ’ ένα ημερολόγιο τις σκέψεις που μας ανησυχούν ώστε κατά έναν τρόπο να τις εμποδίσουμε να μας ακολουθήσουν στο κρεβάτι. Ακόμη καλύτερα, μπορούμε να γράψουμε όλα αυτά για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη, καθώς με το αίσθημα αυτό να μας συνοδεύει πριν τον ύπνο μπορεί να χαλαρώσει το σώμα και, κυρίως, το νου.

                Σύμφωνα με έρευνες, ο άνθρωπος καταβάλλεται από περίπου πενήντα χιλιάδες σκέψεις ημερησίως κι είναι λογικό κάποιες από αυτές να προκαλούν ανησυχία. Όμως στην περίπτωση που κάποιος ταλαιπωρείται από αυτές σε βαθμό που επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου του και κατ’ επέκταση η καθημερινότητά του, τότε η συμβολή ενός θεραπευτή με εξειδίκευση στις διαταραχές ύπνου ή ενός ψυχολόγου μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

You may also like