Το μυστικό για ένα όμορφο σώμα

  Η μεσογειακή διατροφή έχει αναδειχτεί εδώ και αρκετά χρόνια ως το καλύτερο διατροφικό σχήμα παγκοσμίως. Έχει να μας προσφέρει πολλά γευστικά πιάτα, τα οποία μας βοηθούν να διατηρήσουμε το βάρος μας… Ένώ είναι γεμάτη θησαυρούς που ενισχύουν ανοσοποιητικό και καρδιά, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση…Και δρουν προστατευτικά σε περιπτώσεις διαβήτη. Τι μπορούμε όμως να τρώμε όταν φεύγουμε weekends ή στις κυρίως διακοπές μας ώστε να μην χάνουμε τον απόλυτο έλεγχο από τις διατροφικές μας συνήθειες; Ευτυχώς οι επιλογές είναι πολλές και είναι αρκετά εύκολο να τις ακολουθήσουμε σε όλη την περίοδο του καλοκαιριού, όπου κι αν βρισκόμαστε…

Ασπίδα προστασίας και ευεξίας

Φυτικές ίνες, ελαιόλαδο και μειωμένη κατανάλωση κρέατος είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται να ακολουθήσουμε,. Έτσι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής. Ακολουθούμε την βασική πυραμίδα όπως:

Τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί ή δημητριακά, πατάτες, όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και αποφεύγουμε επεξεργασμένα προϊόντα και ζάχαρη. Επιλέγουμε μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων κυρίως τυρί και γιαούρτι και προσπαθούμε να επιλέγουμε στα κύρια γεύματα μας ψάρια και πουλερικά. Το κόκκινο κρέας το καταναλώνουμε μία με δύο φορές τον μήνα, ενώ διαλέγουμε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών διότι περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Τι επιλέγουμε να τρώμε όμως στις διακοπές;

Αρκετά συχνά οι διακοπές λειτουργούν ως τροχοπέδη. Από την μια θέλουμε να ξεκουραστούμε και να ξεγνοιάσουμε, από την άλλη όταν φεύγουμε εντελώς από τις διατροφικές μας συνήθειες, μας χαλάει η διάθεση. Όταν ταξιδεύουμε καταφεύγουμε σε γρήγορες λύσεις, όπως το καφέ του πλοίου ή το μίνι μάρκετ. Εκεί πολλές φορές διαλέγουμε λάθος επιλογές που επιβαρύνουν τα κιλά μας. Με λίγη οργάνωση μπορούμε να επιλέξουμε υγιεινές λύσεις όπως: ένα μαύρο ψωμί με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα, προσθέτοντας λαχανικά. Από τις πιο εύκολες λύσεις, είναι οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα φρέσκα φρούτα (ροδάκινα, βερίκοκα) σε συνδυασμό με ανάλατα κριτσίνια ή φρυγανιές που υπάρχουν σε αφθονία και μεγάλη ποικιλία.

Ό,τι κι αν επιλέξουμε δεν ξεχνάμε ποτέ τον κύριο σύμμαχο μας που δεν είναι άλλο από το νερό!  Αποφεύγουμε αναψυκτικά και χυμούς που περιέχουν ζάχαρη, γιατί αυξάνουν το αίσθημα της δίψας, ενώ συμβάλλουν στην απότομη εμφάνιση συμπτωμάτων κούρασης λίγη ώρα μετά την κατανάλωσής τους.

Η μεσογειακή διατροφή δεν θέλει κόπο αλλά οργάνωση. Επενδύουμε σωστά για την υγεία και την ευεξία… Ξεκουραζόμαστε αλλά δεν τεμπελιάζουμε.

Featured image: unsplash.com/@max_libertine

You may also like