Το τσάι «Μαύρος Δράκος» και τα διατροφικά του οφέλη

Το τσάι Oolong ή«Μαύρος Δράκος» μπορεί να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, όμως είναι γεμάτο διατροφικά οφέλη, που αν ειδικά κάποιος είναι και λάτρης της συγκεκριμένης κατηγορίας ροφημάτων θα ήθελε σίγουρα να το έχει στις επιλογές του. Χρονολογείται σχεδόν 400 χρόνια στο παρελθόν, οπότε και το χρησιμοποιούσαν ευρέως στην Κίνα.

Τα διατροφικά οφέλη του τσαγιού Oolong είναι τα διπλάσια από ενός κανονικού τσαγιού, αφού συνδυάσει τις ευεργετικές ιδιότητες του μαύρου και του πράσινου τσαγιού. Τα θρεπτικά του συστατικά περιλαμβάνουν σημαντικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό και σελήνιο. Σε αυτά προστίθεται και η θεοφυλλίνη, μία ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων των πνευμόνων (άσθμα, βρογχίτιδα, εμφύσημα).

Όπως συμβαίνει και με άλλα είδη τσαγιού, έτσι και το Oolong μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, χάρη στην πολυφαινολική ένωση που βρίσκεται στα συστατικά του και έχει συνδεθεί με τη ρύθμιση του μεταβολισμού του λίπους στο σώμα. Χρησιμοποιείται, επίσης, σαν θεραπεία για τις διαταραχές που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2, αφού φαίνεται να συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα.

Το εν λόγω τσάι συνεχίζει την «παράδοση» του ροφήματος που υπόσχεται, μέσα από έρευνες, πρόληψη του καρκίνου και μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες. Τα αντιοξειδωτικά του, το βοηθούν να γίνεται ένας καλός σύμμαχος στη μάχη ενάντια στη φθορά των δοντιών αλλά και στην ενδυνάμωση των κοκάλων, αποτρέποντας παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση.

Παρά τις ποικίλες ευεργετικές του ιδιότητες, όμως, προτείνεται να καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα, γιατί έχει υψηλή συγκέντρωση σε καφεΐνη, που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, σύγχυση, διάρροια, αρρυθμίες στην καρδιά και αϋπνίες.

You may also like