Το «χάπι» δεν «πιάνει» τις υπέρβαρες;

a9148a0ba0c36b79b9be7d7b135fcea3Το γνωστό «χάπι της επόμενης ημέρας» είναι αναποτελεσματικό σε γυναίκες που ζυγίζουν περισσότερο από 80 κιλά, δήλωσε πρόσφατα ένας Γάλλος παρασκευαστής αντισυλληπτικών χαπιών. Σύμφωνα με τον Frederique Welgryn, επικεφαλής του Τμήματος Γυναικείας Υγείας της HRA Pharma, το πόρισμα αυτό έπεται της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων μίας μελέτης για τη λεβονοργεστρέλη, ενός από τα πιο ενεργά συστατικά που περιέχονται στο δραστικό αντισυλληπτικό Norlevo.

Όπως επεσήμανε ο Welgryn, αν και τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 2011 επεφύλασσαν εκπλήξεις, τα τελευταία χρόνια εγείρουν πολλές συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες.
Με τη σειρά του ο Erin Gainer, ανώτερο εκτελεστικό στέλεχος της HRA Pharma εκτίμησε ότι εκατομμύρια γυναίκες σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιούν δραστικά αντισυλληπτικά χάπια παρόμοια με το Norlevo, ενώ αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα ποσοστά μόνο για το συγκεκριμένο χάπι.

Η Anna Glasier, επικεφαλής της έρευνας σημειώνει ότι στόχος της μελέτης δεν ήταν να εστιάσει στην παράμετρο του σωματικού βάρους, ενώ αφορούσε μόνο σε 1700 γυναίκες. «Δεν είναι η θέση μου να σχολιάσω κατά πόσο η απόφαση της εταιρείας να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συμβουλεύει τις γυναίκες είναι πρώιμη», επεσήμανε σε γραπτό ηλεκτρονικό μήνυμα. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι προηγούμενη ανάλυση που έδειξε ότι τα ορμονικά αντισυλληπτικά ήταν λιγότερο αποτελεσματικά σε υπέρβαρες γυναίκες δεν ήταν τόσο ποιοτική.

Η εταιρεία HRA άρχισε να συμβουλεύεται τους κανονισμούς της Γαλλίας προκειμένου να αλλάξει την ετικέτα του προϊόντος το 2012 και αυτό πήρε όλο το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, η δράση του χαπιού είναι μειωμένη σε γυναίκες που ζυγίζουν πάνω από 75 κιλά ενώ εξουδετερώνεται σε εκείνες που είναι πάνω από 80 κιλά. Όπως εξηγεί η Dr. Diana Mansour, εκπρόσωπος της Ιατρικής Σχολής Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της Βρετανίας (Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare), στις υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες το χάπι απορροφάται στο λίπος πιο γρήγορα και δεν έχει τον χρόνο που απαιτείται για να λειτουργήσει στον οργανισμό τους. «Έχει λιγότερες πιθανότητες να καθυστερήσει την ωορρηξία ενώ υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα της δραστικής ουσίας στο αίμα προκειμένου να έχει αποτέλεσμα», εξηγεί. Μάλιστα, σύμφωνα με την Mansour, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες ότι η χορήγηση περισσότερης δραστικής ουσίας σε υπέρβαρες γυναίκες θα λύσει το πρόβλημα.

morning-after-pill-elite-dailyΣτο Ηνωμένο Βασίλειο οι γιατροί δεν έχουν ακόμη δώσει συστάσεις για την αποφυγή του χαπιού της επόμενης μέρας Levonnelle-που έχει την ίδια σύνθεση με το Norlevo- σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες. Η Lynn Hearton, επικεφαλής της FPA sexual health charity, δήλωσε ότι όσες υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες είναι προβληματισμένες για την επείγουσα αντισύλληψη θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην βάλουμε κάποιες γυναίκες να σταματήσουν την αντισύλληψη γιατί νομίζουν ότι δεν λειτουργεί», προειδοποίησε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΗRA έχει λανσάρει το Norlevo σε περίπου 50 χώρες παγκοσμίως, ενώ ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1999. Στο πρώτο μισό του 2014 θα αρχίσει να τυπώνει την προειδοποίηση στη συσκευασία.

Πηγή:Yahoo health

You may also like