Το Kunsthaus των Spacelab και τα “τέρατα” της αρχιτεκτονικής, από την Ιωάννα Χαλάτση

07
από την Ιωάννα Χαλάτση-αρχιτέκτων*

Το Kunsthaus είναι μια αρχιτεκτονική αντίστιξη. Ένα κτίριο που, ομολογουμένως, δεν ανήκει σ’ αυτόν τον κόσμο.

Ο Peter Cook και ο Colin Fournier, της αρχιτεκτονικής ομάδας Spacelab, δημιούργησαν ένα αρχιτεκτονικό “τέρας” και, πιστέψτε με, είναι κάτι που μόνο σαν κοπλιμέντο το εννοώ. Τα “τέρατα” της αρχιτεκτονικής έχω μάθει να τα σέβομαι και να τα αγαπώ ειλικρινά για έναν πολύ σημαντικό λόγο: είναι μοναδικά. Είναι αδύνατον να τα αντιγράψεις. Οποιαδήποτε προσπάθεια να τα ακολουθήσεις μορφολογικά, μόνο με “κακή μίμηση” μπορεί να μοιάζει.

04

Για παράδειγμα… είναι δυνατόν ποτέ να μιμηθεί κανείς τον Gaudi;  Όχι. Γιατί τόλμησε κάτι καθαρά δικό του. Με τον ίδιο τρόπο, η Spacelab δημιούργησε μια μορφή που όμοιά της δεν υπήρξε και δεν δύναται να υπάρξει ποτέ. Είναι μοναδική.

Το ονομάζουν “φιλικό alien” της αρχιτεκτονικής. Άλλοι πάλι το αναφέρουν ως ”το τέρας με τη μεγάλη κοιλιά”.
03

Πώς να το περιγράψει κανείς; Ως μια φούσκα; Μία εκδήλωση pop αρχιτεκτονικής; Ή απλά ως ένα οργανικό κτίριο;

Το Kunsthaus είναι μια άκρως επαναστατική δήλωση. Ένα μανιφέστο για την αρχιτεκτονική του μέλλοντος. Η Spacelab πλάθει μια βιομορφική φιγούρα, παίρνοντας ταυτόχρονα ενεργητική θέση για το πώς θα είναι στο μέλλον η αρχιτεκτονική των μουσείων. Ναι, των μουσείων ειδικά.
05
Τα Μουσεία, παγκοσμίως, θεωρούνται ως τα καλύτερα δείγματα αρχιτεκτονικής. Είναι τα σύγχρονα “αρχιτεκτονικά μνημεία”, κτίρια που γίνονται με σκοπό να μείνουν στις επόμενες γενιές και να δηλώσουν μέσω της αρχιτεκτονικής τους, την εποχή που δημιουργήθηκαν.

Aπό το φουαγιέ του Μουσείου, υπάρχει πρόσβαση στην κυλιόμενη σκάλα, που οδηγεί τον επισκέπτη μέσα στην άμορφη μάζα της “κοιλιάς” του εκθεσιακού χώρου. Στο συγκεκριμένο κτίριο, η μορφή δεν ακολουθεί τη λειτουργία. Άλλωστε, μοιάζει να μην ήταν ποτέ αυτή η πρόθεσή της…
08

Το Kunsthaus έχει το απίστευτο θράσος, που με αρχιτεκτονική ορολογία μεταφράζεται ως τόλμη, να περιφρονεί τη σχέση μορφής και λειτουργίας. Είναι μια αρχιτεκτονική ύβρις, που μοναδικό της στόχο έχει τη δυναμική, εκρηκτική, αρχιτεκτονική έκφραση.

Το τέρας των Spacelab, είναι ένα έμβιο ον, ένας οργανισμός που αναπνέει, μια ζωντανή μεβράνη. Και μας προσκαλεί να ζήσουμε μέσα του.

10

*Η Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

You may also like