Τραγούδια που ΔΕΝ θα θέλαμε να ξανακούσουμε, από την Αντιγόνη Αδαμοπούλου

Awful songs 2Οι πιο πολλοί από εμάς έχουμε πετύχει νέα τραγούδια αγαπημένων καλλιτεχνών μέσω των social media. Είναι άλλωστε ένας τρόπος να ενημερωνόμαστε για νέα singles. Και φαντάζομαι πως πολλοί από εσάς, όπως κι εγώ, συνεχίζετε μετά να ψάχνετε για άλλα τραγούδια στο Youtube. Κάπως έτσι «την έπαθα» κι εγώ και θα σας εξηγήσω παρακάτω.

Κάνω τη διαδικτυακή μου βόλτα στο Youtube, που λέτε και κάποια στιγμή πέφτω πάνω σε αυτό:

«Μπα», λέω. «Δε μπορεί, κάτι κατάλαβα λάθος». Και ξαναπατάω το play για να βιώσω άλλη μία φορά τον οπτικοακουστικό αυτόν εφιάλτη. Μαζοχισμός; Δεν ξέρω, ειλικρινά δε μπορώ να το εξηγήσω! Διότι δε μπορούσα να πιστέψω πως η Avril Lavigne, που έχει στο ενεργητικό της επιτυχίες όπως το «What the Hell», το «Wish You Were Here» ή το πιο παλιό «Sk8er Boi» να έφτασε να παρουσιάσει στο κοινό της ένα αμφιβόλου αισθητικής ντεμέκ electronic – funk άκουσμα σε συνδυασμό με ένα video clip που κάνει τον ορισμό «κιτς» να θέλει να μεταναστεύσει από ντροπή!

Κι έτσι, καλά μου παιδιά, γεννήθηκε η παρακάτω λίστα!

1. Madonna – American Life

Ναι, ξέρω, είναι η βασίλισσα της pop. Ναι, μετράει κι-εγώ-δεν-ξέρω-πόσα χρόνια επιτυχιών. Αυτό δε σημαίνει πως δε θα πετυχαίνει η καριέρα της και μερικά «άσχημα φεγγάρια». Ένα από αυτά τα «άσχημα φεγγάρια» είναι και το εν λόγω single. Ανερμάτιστο να το πω; «Αμερικανιά» μέχρι αηδίας να το πω; Νομίζω ότι βγήκε πάνω κάτω την περίοδο της – σύμφωνα με τον politically correct όρο – αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ το 2003. Θαρρώ πως η Madonna θεώρησε πως ο αμερικανικός λαός ήθελε μία επιβεβαίωση πως η κυβέρνησή του έκανε το σωστό. Έτσι είπε μέσα από αυτό το single να μας πείσει το American Dream είναι να πίνει soy latte και να κάνει «καμάκι» στο bar μετά τη yoga και το pilates κι όλα αυτά να τα διατυμπανίζει φορώντας – και καλά – sexy στρατιωτική στολή και πίσω της να περνάνε οι σημαίες όλων των χωρών του κόσμου. Τώρα τι σχέση μπορεί να έχουν όόόλα αυτά μεταξύ τους… μόνο η Madonna το ξέρει! Α, κι είναι κι ένα σημείο όπου θέλει να μας πείσει πως «ραπάρει» κιόλας. Σας το λέω για να μην πείτε πως δε σας προειδοποίησα!

2. The Killers – Human

Ένα τραγούδι από μία μπάντα που τα τραγούδια της πιάνουν ένα μεγάλο μέρος των playlists όλων μας, με στίχους που, αν συνοδεύονταν από μία άλλη σειρά συγχορδιών, θα έμενε πιο ευχάριστα και πιθανώς για περισσότερο καιρό στο μυαλό μας ως ένα άκρως συμπαθητικό earworm. Αντίθετα, οι Killers αποφάσισαν να το δώσουν ένα «club-ίστικο» χαρακτήρα, καταδικάζοντάς το να γίνει ένα εφήμερο

τραγουδάκι για τις καλοκαιρινές βραδιές στη «ΜΥ-ΚΟ-ΝΟΟΟΟΟΟΣΣΣΣΣ»! Κλαίω με λυγμούς…

3. Bryan Adams – The Only Thing That Looks Good On Me is You

Ω, ναι, σωστά καταλάβατε – δυστυχώς. Μιλάω για τον Bryan Adams του «Summer of ‘69», του «(Everything I Do) I Do It For You» και του «Cuts Like A Knife». Στο album «18 Til I Die» του 1996 αποφάσισε να «κοτσάρει» κι ένα τραγούδι που θα περίμενε κανείς να το ακούσει από… ξέρω κι εγώ; Από 50 Cent; Ίσως. Από Kanye West; Ειλικρινά, θα μπορούσες να το περιμένεις από οποιονδήποτε, αλλά σίγουρα ΟΧΙ από τον Adams! Εκεί που είχες συνειδητοποιήσει πως τα τραγούδια του πάνε κόντρα σε όλα τα κλισέ και τον αγαπούσες γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο… σου τρίβει ένα κλισέ τραγούδι στα μούτρα! Συγχύζεσαι τώρα ή δε συγχύζεσαι; Άντε πες μου εσύ, φίλε/φίλη αναγνώστη/αναγνώστρια!

4. Robbie Williams – Rudebox

Καλά, γενικώς το ομότιτλο album του 2006 ήταν για τον Καιάδα, επομένως αναγκάστηκα να επιστρατεύσω το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του δίσκου.

Όταν επιβεβαιώνεσαι πως ο μόνος που θα έκανε επιτυχημένη solo καριέρα όταν διαλύθηκαν οι Take That ήταν αυτός, όταν τον έχεις δει να γίνεται ένας μουσικός χαμαιλέοντας ερμηνεύοντας το «Mr. Bojangles» με την ίδια άνεση που είχε στο «Let Me Entertain You», σου κάθεται βαριά μία απόπειρα hip hop από το Robbie Williams, και δη αποτυχημένη. Παιδιά, ειλικρινά, δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω… Τα λένε όλα ήχος κι εικόνα από μόνα τους!

Η λίστα αυτή είναι καθαρά υποκειμενική. Εσείς ποια τραγούδια που πραγματικά «πονέσατε» όταν τα ακούσατε έχετε υπ’όψιν;

You may also like