Χάκαραν το iPhone;

ht_iphone_5s_fingerprint_ll_130923_16x9_992Ήταν να μην ανακοινώσει η Apple ότι το νέο της iPhone 5S θα έχει βιομετρική ασφάλεια. Πρώτα, έγινε παρατηρητής ενός ξεχωριστού debate για το αν ένα… κομμένο δάχτυλο θα μπορούσε να ξεκλειδώσει το κινητό. Λίγο πριν την κυκλοφορία του smartphone, κλήθηκε να διαψεύσει τις ανησυχίες γύρω από το πόσο πραγματικά ασφαλής είναι αυτή η μέθοδος για συσκευές καθημερινής χρήσης.

Και τώρα, ήρθε η ώρα να απαντήσει στην είδηση ότι χάκερ «έσπασαν» την αναγνώριση δαχτυλικών αποτυπωμάτων χωρίς κομμένα δάχτυλα ή άλλες μακάβριες μεθόδους!

Η γνωστή γερμανική ομάδα Chaos Computer Club, μία από τις παραδοσιακότερες κολεκτίβες στο χώρο του χάκινγκ, ανακοίνωσε πως βρήκε τρόπο να «διαπεράσει τη βιομετρική ασφάλεια του iPhone 5S χρησιμοποιώντας απλά καθημερινά αντικέιμενα: φωτογραφίζοντας το δαχτυλικό αποτύπωμα σε μια γυάλινη επιφάνεια και δημιουργώντας ένα “ψεύτικο δάχτυλο”».

Η Apple από την πλευρά επιμένει ότι η Touch ID δικλείδα ασφαλείας της δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Στην ιστοσελίδα της, αναφέρει ότι η πιθανότητα δύο δαχτυλικά αποτυπώματα να μοιάζουν μεταξύ τους είναι μόλις μία στις 50.000 και η παρούσα τεχνολογία προσφέρει «ένα υψηλό επίπεδο ασφαλείας».

Οι αμφιβολίες γύρω από τη δυνατότητα της Apple να πετύχει εκεί που όλοι μέχρι τώρα «έβρισκαν τοίχο», εκφράζονται κι από τον Karsten Nohl, τον επικεφαλής επιστήμονα του γερμανικού think tank SRlabs, σε συνέντευξή του στο BBC: «Θα ήταν απίθανο αν η Apple κατάφερνε να κάνει αυτό που ολόκληρη η βιομετρική βιομηχανία απέτυχε μετά από δεκαετίες προσπαθειών».

iphone5s-5cΗ Apple, από την πλευρά της, διαμηνύει πως δεν είπε ποτέ ότι η αναγνώριση δαχτυλικών αποτυπωμάτων συνιστά τον αντικαταστάτη του παραδοσιακού τετραψήφιου κωδικού κλειδώματος του κινητού: «Το Touch ID σχεδιάστηκε για να διευκολύνει την ασφάλεια. Όμως ο κωδικός είναι απαραίτητος για όποιον επιθυμεί επιπλέον προστασία».

Με την υπόθεση έχει ασχοληθεί -εν μέσω του παγκόσμιου αναβρασμού μετά τις αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων από την NSA- ακόμη κι ένας Αμερικανός γερουσιαστής, ο οποίος κάλεσε την Apple την Παρασκευή να απαντήσει «σε ουσιώδη ερωτήματα γύρω από την προστασία της ιδιωτικότητας». Ίσως αυτός να ξέρει καλύτερα…

Πηγή:εδώ

Fortune Greece

You may also like