Όταν η πρόοδος είναι καλύτερη από την τελειότητα

Όλο αυτό το διάστημα που διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού, κάποιοι αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν βελτιώνοντας τις συνήθειες της καθημερινότητάς τους. Άλλους πάλι όλη αυτή η ιστορία τους απορρύθμισε, κυρίως σε επίπεδο κινητοποίησης για να κάνουμε το οτιδήποτε. Κι όλα αυτά είναι απόλυτα κατανοητά. Ωστόσο,η Jennifer Cohen, γυμνάστρια και μητέρα από το Los Angeles αποφάσισε να διδάξει σε όσους είναι διατεθειμένοι να ακούσουν πως η πρόοδος είναι προτιμότερη της τελειότητας.

               Σύμφωνα με την Cohen, “η τελειότητα δεν υφίσταται κι η σκληρή δουλειά απαιτεί δέσμευση”. Με αυτήν την αρχή η Cohen καταφέρνει να ισορροπεί εργασία και μητρότητα. Πώς όμως εφαρμόζεται σε κάθε τομέα της ζωής μας αυτή η φιλοσοφία;

Jennifer Cohen

               Στη γυμναστική μας:

               Η σωματική δραστηριότητα δεν έχει ως προαπαιτούμενο το να είναι κάποιος fitness freak. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε δραστηριότητα που κινητοποιεί το κορμί – από το περπάτημα έως το χορό στο σαλόνι – θεωρείται άσκηση. Η προτροπή, λοιπόν, της Cohen είναι να αφιερώνουμε χρόνο και διάθεση σε μορφές άσκησης που μας ικανοποιούν. Επίσης είναι καλύτερο να ξεκινάμε με απλούς και ρεαλιστικούς στόχους… Ώστε να υπάρχει μία συνοχή και σταδιακά να εξελίσσουμε τη δραστηριότητά μας.

               Στην εργασία μας:

               Κάθε επαγγελματικό μας βήμα χρειάζεται θέληση, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τη δική μας επιχείρηση. Όταν, λοιπόν, ξεκινάμε οποιοδήποτε βήμα παραπέρα στην επαγγελματική μας ζωή, η αμφιβολία είναι που μας εμποδίζει να ρισκάρουμε. Η αμφιβολία για τις ικανότητές μας μας εμποδίζει να εξελιχθούμε και να κάνουμε την εκάστοτε αλλαγή. Όμως, όπως προκαλούμε το σώμα μας μέρα με τη μέρα μέσω της άσκησης… Έτσι πρέπει να προκαλούμε και το μυαλό μας για να εξασφαλίσουμε την επαγγελματική πρόοδο. Μία ενδιαφέρουσα μέθοδος που προτείνει η Cohen είναι να θέσουμε ένα στόχο και να προσπαθήσουμε δέκα φορές να τον υλοποιήσουμε. Προσπαθώντας δέκα φορές να επιτύχουμε κάτι, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα το καταφέρουμε τουλάχιστον μία φορά.

               Για την ενέργειά μας:

               Εκ των πραγμάτων μπορούμε να κατανοήσουμε πως χρειαζόμαστε ενέργεια για το κάθε τι. Όχι μόνο για να γυμναζόμαστε, αλλά και για την επαγγελματική και προσωπική μας ζωή. Κάθε τομέας της ζωής μας απαιτεί αντοχές και χωρίς ενέργεια πολύ απλά δυσκολευόμαστε να αντεπεξέλθουμε. Τα θεμέλια που πρέπει να σταθεροποιήσουμε, επομένως είναι εκείνα της κυτταρικής ενέργειας, δηλαδή εκείνης που ευθύνεται για κάθε λειτουργία του σώματός μας, από την αναπνοή έως τη βάδιση.

               Τα μιτοχόνδρια των κυττάρων μας χρησιμοποιούν ένα συνένζυμο ονόματι NAD+ (NicotinamideAdenine Dinucleotide) το οποίο μετατρέπει την τροφή στο καύσιμο που το σώμα χρειάζεται για να λειτουργήσει ομαλά. Τα επίπεδα του NAD+ μειώνονται με την πάροδο του χρόνου αλλά και με παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το άγχος κι η κακή ποιότητα ύπνου. Αυτό σημαίνει πως για να διατηρήσουμε υψηλά τα επίπεδα του NAD+ χρειαζόμαστε σωστές διατροφικές συνήθειες, η υιοθέτηση τακτικής σωματικής άσκησης και την απαραίτητη ανάπαυση.

               Αυτό που τονίζει η Cohen τόσο στο βιβλίο της με τίτλο “Strong Is The New Skinny” και το podcast “Habits&Hustle” (το οποίο είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Spotify), είναι πως επιτυχία δε σημαίνει τελειότητα. Σημαίνει επιμονή και θάρρος να προσπαθήσεις για ό,τι επιθυμείς να επιτύχεις – ή και να αποκτήσεις. Ένα υγιές σώμα κι ένα αποφασιστικό mindset είναι τα εργαλεία που όλοι μας μπορούμε να επιστρατεύσουμε για να ξεκινήσουμε να πλησιάζουμε αισθητά την οποιαδήποτε επιθυμία μας, αλλά και να την υλοποιήσουμε.               

Πηγή: The Chalkboard

Featured image: unsplash.com/@peterconlan

You may also like