21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μονογονεϊκών Οικογενειών!

Η Παγκόσμια Ημέρα Μονογονεϊκών Οικογενειών γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Αμερική και συγκεκριμένα, στις 21 Μαρτίου. Είναι μια μέρα για να τιμηθεί και να χειροκροτηθεί η σκληρή προσπάθεια που οι μονογονείς καταβάλουν κάθε μέρα για την ανατροφή των παιδιών τους. Σύμφωνα με την Mary Anne Britton, τη Διεθνή Αντιπρόεδρο των Μελών του οργανισμού «Γονείς Χωρίς Συντρόφους», η Παγκόσμια Ημέρα Μονογονεϊκών Οικογενειών είναι μια μέρα για να τιμηθεί ο άγαμος γονέας με διπλό ρόλο. Φέτος το Singleparent.gr φέρνει τη συγκεκριμένη ημέρα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Πότε ξεκίνησε η Ήμερα μονογονεϊκών οικογενειών;
Η ιδέα για την ημέρα μονογονεϊκών οικογενειών ξεκίνησε το 1984 με ένα άρθρο που γράφτηκε από Janice Moglen, μια διαζευγμένη μητέρα δύο παιδιών που ήλπιζε ότι η συγκεκριμένα ημέρα, θα μπορούσε κάποτε, να κερδίσει την αναγνώριση που πολλοί συνδέουν με την Ημέρα της Μητέρας και την Ημέρα του Πατέρα. Σε συνεργασία με την οργάνωση «Γονείς Χωρίς Συντρόφους», η Moglen άρχισε να κάνει αιτήσεις σε διάφορες πολιτείες προκειμένου να αναγνωρίσουν επίσημα, τη Παγκόσμια Ημέρα Μονογονεϊκών Οικογενειών. Πιστεύεται ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία, επιλέχθηκε για να συμπέσει με την ίδρυση του οργανισμού «Γονείς Χωρίς Συντρόφους», η οποία ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια, στις 21 Μαρτίου 1957. Επιπλέον, στις 21 Μαρτίου, γιορτάζεται επίσης η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού που επίσης είναι μια ευκαιρία να μην ξεχνάμε πως η μονογονεϊκή οικογένεια πρέπει να πάψει να στιγματίζεται και να περιθωριοποιείται, αλλά να επιβραβεύεται.

Γιατί να είναι μία ξεχωριστή ημέρα;
Ενώ μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι η Παγκόσμια Ημέρα Μονογονεϊκών Οικογενειών είναι απλώς μια παραλλαγή της Γιορτής της Μητέρας και της Ημέρας του Πατέρα, είναι στην πραγματικότητα κάτι πολύ περισσότερο. Η Παγκόσμια Ημέρα Μονογονεϊκών Οικογενειών είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών να αναγνωρίσουν τις θυσίες που κάνουν οι γονείς τους, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, να συνεργαστούν μεταξύ τους και να διατηρήσουν ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον, όπου τα παιδιά θα μπορούν να ευδοκιμήσουν. Είναι επίσης μια ευκαιρία για τους ίδιους τους μονογονείς να γιορτάσουν τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά τους.

MUM GIRLΑυξημένη Ευαισθητοποίηση
H Παγκόσμια Ήμερα Μονογονεϊκών Οικογενειών είναι επίσης μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση απέναντι στις μονογονεϊκές οικογένειες που στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι περίπου 500.000 σύμφωνα με τα τελευταία δημογραφικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) Ήρθε λοιπόν η ώρα να επικροτήσουμε τους μονογονείς και να τους συγχαρούμε που παρά τις δύσκολες συνθήκες, ειδικά στην Ελλάδα, έχουν το σθένος να μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνοι και να είναι περήφανοι γι’ αυτό.

Αν είσαι παιδί μονογονεϊκής οικογένειας, σήμερα είναι μια ευκαιρία να τηλεφωνήσεις στον γονιό σου και να τον ευχαριστήσεις που έκανε το ακατόρθωτο για σένα. Δεν χρειάζεται να κάνεις δώρο ούτε να πάρεις κάτι μεγάλο ή ακριβό. Αρκεί ένα ευχαριστώ και μια εξομολόγηση από καρδιάς για το πόσο πολύ τον αγαπάς!

Singleparent.gr

You may also like