3 βασικές προπονήσεις για απώλεια βάρους

Συχνά σας παρουσιάζουμε σετ ασκήσεων που σταδιακά θα βελτιώσουν τη φυσική σας κατάσταση. Κάποιες φορές είναι ασκήσεις yoga ή pilates κι άλλες φορές προσθέτουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης. Και φυσικά ο καθένας επιλέγει τη μορφή προπόνησης που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του και στις δυνατότητές του. Ιδίως όταν μιλάμε για ανθρώπους που τώρα ξεκινούν να ενσωματώνουν τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά τους. Η αλήθεια, όμως, είναι πως σε ό,τι αφορά την απώλεια περιττού βάρους, δεν υπάρχει μία μόνο προπόνηση που εξασφαλίζει το στόχο μας. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι πιο εφικτό όταν γίνεται ο κατάλληλος συνδυασμός διαφορετικών τύπων προπονήσεων.

               Η αρχή γίνεται με την αερόβια άσκηση.

               Η αερόβια άσκηση είναι εκείνη που αυξάνει τους καρδιακούς μας παλμούς και το ρυθμό της αναπνοής. Το jogging, η ποδηλασία, η κολύμβηση, ακόμη και το περπάτημα γίνονται τα θεμέλια μίας οργανωμένης ρουτίνας άσκησης… Καθώς έτσι το σώμα ενεργοποιεί το μηχανισμό καύσης θερμίδων. Κι ακόμη πιο σημαντικό, η καύση θερμίδων συνεχίζεται ακόμη και μετά την προπόνηση. Κι όχι, μπορεί οι ασκήσεις με βάρη (είτε με όργανα είτε με τη βοήθεια του βάρους του σώματος) να μας ωθούν να αναπνέουμε ποιο γρήγορα…Όμως εκείνες εστιάζουν στη μυϊκή ενδυνάμωση, όπως θα δούμε παρακάτω. Κυρίως, όμως, η αερόβια άσκηση βελτιώνει την καρδιακή και αναπνευστική μας λειτουργία προκειμένου το σώμα μας να ανταποκρίνεται στις δραστηριότητες της ημέρας. Και φυσικά να νιώθουμε πιο δραστήριοι.

               Γιατί, όμως, μαζί με την αερόβια άσκηση χρειαζόμαστε και μυϊκή ενδυνάμωση;

               Σε κάποιους που επιθυμούν να χάσουν βάρος η μυϊκή τόνωση μπορεί να ακούγεται κάπως αντιπαραγωγική. Άλλωστε, εφόσον θέλουμε να μειωθεί η ένδειξη στη ζυγαριά, γιατί να κάνω ασκήσεις που μου προσθέτουν μυϊκή μάζα – κι άρα βάρος; Στην αρχή ίσως φαίνεται όντως φαύλος κύκλος. Όμως στην πραγματικότητα η αύξηση της μυϊκής μάζας οδηγεί σε απώλεια του λίπους που είναι, βασικά, το περιττό βάρος. Όταν η μυϊκή μάζα αυξάνεται, το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες, ακόμη κι όταν αυτό ξεκουράζεται. Επιπλέον, η μυϊκή μάζα είναι χρήσιμη αργότερα, καθώς όσο μεγαλώνουμε, τόσο μειώνεται ο μεταβολικός μας ρυθμός. Ειδικά για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όπου το περιττό βάρος μοιάζει αναπόφευκτο… Η διατήρηση κι αύξηση της μυϊκής μάζας μέσω της προπόνησης μπορεί να διατηρήσει το μεταβολισμό σε εγρήγορση ώστε να περιορίσει σημαντικά την πρόσληψη περιττού βάρους.

     Και ναι, δεν ξεχνάμε Π-Ο-Τ-Ε τις διατάσεις!

               Οι διατάσεις στην ουσία είναι ασκήσεις ευλυγισίας. Σημαντικές τόσο στην αρχή της προπόνησής μας όσο και στο τέλος της… Οι διατάσεις εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων περιορίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμών, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει το εύρος λειτουργίας τους. Την ίδια στιγμή, οι διατάσεις επιτρέπουν στους μύες του σώματος να διατηρηθούν και να αποκατασταθούν μετά την προπόνηση. Μας γλυτώνουν από μυϊκούς πόνους που μας εμποδίζουν στο υπόλοιπο της ημέρας μας. Ακόμη, οι ασκήσεις διατάσεων μπορούν να μας ανακουφίσουν κι από το άγχος, το οποίο συνδέεται με υπερφαγία (όπου κάποιες φορές στρεφόμαστε σε αναζήτηση “παρηγοριάς”). Και κατ’ επέκταση με πρόσληψη περιττού βάρους. Αν μάλιστα οι ασκήσεις συνδυάζονται και με διαλογισμό, βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα του ύπνου μας. Καθώς επίσης έχει συσχετιστεί σε έρευνες με τις διατροφικές μας συνήθειες, καλές και κακές.

               Αυτό σημαίνει πως μόνο μία μορφή άσκησης δεν εξασφαλίζει την επίτευξη των στόχων μας, αλλά αντίθετα η συνδυαστική προσέγγιση είναι εκείνη με τα καλύτερα αποτελέσματα. Γι’ αυτό και το ιδανικό “σενάριο” είναι η ημερήσια αερόβια άσκηση της προτίμησής μας μαζί με ασκήσεις ευλυγισίας,… Ενώ 20 λεπτά ασκήσεων ενδυνάμωσης τρεις φορές την εβδομάδα είναι το “κερασάκιστην τούρτα”.

                Πηγή: Very Well Ft

You may also like