3 Βότανα που θα σας βοηθήσουν κατά της αϋπνίας

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος προσφέρει ευεξία και τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε με τις σκέψεις να τριγυρίζουν στο μυαλό μας; Η χαλαρωτική ιδιότητα των διαφορετικών βοτάνων μπορεί να επωφελήσουν τον ύπνο σας και να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε ευκολότερα. Σύγχρονες έρευνες άλλωστε έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η κατανάλωση ροφημάτων βοτάνων πριν τον ύπνο εξασφαλίζει έναν χαλαρό ύπνο.

Χαμομήλι

Οι χαλαρωτικές ιδιότητες του χαμομηλιού είναι ήδη γνωστές εφόσον παραδοσιακά χρησιμοποείται ως  ηρεμιστικό και χαλαρωτικό ρόφημα. Αυτό οφείλεται σε ένα αντιοξειδωτικό που περιέχει το χαμομήλι, την απιγενίνη. Μία ουσία η οποία συνδέεται με συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου και στην οποία αποδίδονται αντιφλεγμονώδεις δράσεις, καθώς και αγχολυτικές … Ενώ φαίνεται ότι συμβάλλει και στην καταπολέμηση της αϋπνίας

Μια σχετική μελέτη σε 60 τροφίμους γηροκομείου, έδειξε ότι όσοι έπιναν 400 mg χαμομήλι καθημερινά, είδαν την ποιότητα του ύπνου τους να βελτιώνεται σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου. Μια άλλη μελέτη σε γυναίκες μετά τον τοκετό με κακή ποιότητα ύπνου έδειξε ότι το χαμομήλι βελτίωσε τον ύπνο τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν χαμομήλι.

Βαλεριάνα 

Η βαλεριάνα είναι άλλο ένα βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την καταπολέμηση της αϋπνίας, της νευρικότητας και των πονοκεφάλων. Η αποξηραμένη ρίζα της χρησιμοποιείται συχνά σαν αφέψημα.  Μάλιστα χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να ανακουφίσει το στρες των στρατιωτών από τις αεροπορικές επιθέσεις. Μια έρευνα σε 27 ανθρώπους με διαταραχές ύπνου ανέδειξε ότι στο 89% των συμμετεχόντων που λάμβαναν βαλεριάνα… Ο ύπνος τους βελτιώθηκε.

Λεβάντα 

Γνωστή για το μεθυστικό της άρωμα, το άρωμα της λεβάντας. Αιώνες πριν, χαλάρωνε τους Ρωμαίους και τους Έλληνες όταν έπαιρναν το μπάνιο τους. Σήμερα σαν αφεψήματα χρησιμοποιούνται τα άνθη της και πολλοί άνθρωποι τα προτιμούν για να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν πιο ήσυχα. Αν και το άρωμα της είναι χαλαρωτικό… Δεν καταλήγουν όλες οι έρευνες στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση της είναι εξίσου ωφέλιμη στην καταπολέμηση της αυπνίας. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η εισπνεόμενη λεβάντα και το έλαιο λεβάντας μπορούν να καταπολεμήσουν το άγχος και να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου.

Όποιο από τα παραπάνω βότανα κι αν διαλέξετε…Σίγουρα θα σας ωφελήσουν και θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα και ευκολότερα

Πηγή: ygeiamou

Featured image: pexels.com/@lilartsy

You may also like