4 οφέλη του αρακά που αξίζει να μάθεις

Πώς να μην αγαπήσεις τον αρακά; Είναι γευστικός, είναι πλούσιος σε πρωτεϊνη, σε χορταίνει, ενώ μπορεί να σε βοηθήσει διατροφικά αν θες να χάσεις κιλά. Ο καιρός όσο και πάει και γίνεται πιο ψυχρός και η επιθυμία για ένα ζεστό και νόστιμο πιάτο όλο και μεγαλώνει. Μαγείρεψε αρακά και παρακάτω μάθε τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό.

1. Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνης

Όταν τρως αρακά, λίγο μετά νιώθεις αρκετά χορτασμένη και νιώθεις το στομάχι σου γεμάτο. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι μια πηγή πρωτεϊνης ενώ περιέχει και μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Η κατανάλωση του αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών στο σώμα, που μειώνουν την όρεξη. Η πρωτείνη ‘’συνεργάζεται’’ με τις φυτικές ίνες για να επιβραδύνει τη πέψη, ενώ προάγει τα συναισθήματα της πληρότητας. Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων της και φυτικών ινών… Μπορεί να μειώσει αυτόματα τον αριθμό των θερμίδων που τρώμε καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, διατηρώντας την όρεξη υπό έλεγχο.

2. Υποστηρίζει τον υγιή έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Ο αρακάς έχει πολλές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Αρχικά έχουν σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι αυτός που δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνεται το σάλχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός φαγητού. Οι δίαιτες αλλά και οι διατροφές που περιέχουν πολλά τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε γλυκαιμικό δείκτη, έχουν αποδειχτεί ιδανικές για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

pexels.com
3. Κάνει καλό στην υγεία των ματιών

Κι όμως ο αρακάς μπορεί να κάνει καλό και στην υγεία των ματιών σου και αυτό γιατί είναι γεμάτος με καροτενοειδή χρωστική λουτεϊνη. Η συγκεκριμένη είναι γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες και συγκεκριμένα για την δύναμη της να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας αλλά και την απώλεια της όρασης στα γηρατειά. Βάλε τον αρακάς στη διατροφή και ενίσχυσε την όραση σου, με τον πιο γευστικό τρόπο!

4. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Ο αρακάς μεσαίου μεγέθους, μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά, αν αυτό έχεις θέσει σαν στόχο με τον εαυτό σου. Οι λόγοι; Από τη μια ο αρακάς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως επίσης έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλα όσπρια. Από την άλλη η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του βάρους και αυτό γιατί βοηθούν να νιώθετε γεμάτοι και πλήρεις όσον αφορά την επιθυμία για να φάτε κάτι περισσότερο. Άρα κράτα σαν τελικό αποτέλεσμα ότι αν ακολουθείς κάποια διατροφή, μην ξεχάσεις με τίποτα να προσθέσεις τον αγαπημένο αρακά!

Photo credits: pexels.com

You may also like