4 πράγματα που θα συμβούν αν σταματήσεις να τρως ψωμί

Σπιτικό ή επεξεργασμένο, το ψωμί αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες διατροφικές επιλογές, το οποίο περιέχει αρκετά συντηρητικά και πρόσθετα που μπορούν να βλάψουν την υγεία. Αν αποφάσισες να του πεις” αντίο” και να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή, τότε αξίζει να μάθεις τι θα συμβεί στον οργανισμό σου αν σταματήσεις να τρως ψωμί!

Θα χάσεις βάρος (όχι λίπος αλλά υγρά!)

Όταν μειώνεις την πρόσληψη υδατανθράκων, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις – και αρκετά γρήγορα – είναι η απώλεια βάρους. Αλλά δεν λίπος αυτό που χάνεις, αλλά νερό. ‘Όταν οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα με τη μορφή γλυκογόνου, κάθε γραμμάριο υδατάνθρακα αποθηκεύει 3 έως 4 φορές το βάρος του σε νερό. Έτσι μόλις κόψεις υδατάνθρακες και αρχίσεις να ΄΄χρησιμοποιείς΄΄ τα αποθέματα γλυκογόνου, θα χάσεις μια καλή ποσότητα βάρος σε νερό.

 Θα μειωθεί αισθητά η ενέργειά σου

Είναι γνωστό ότι οι υδατάνθρακες δίνουν full ενέργεια στον οργανισμό. Επίσης όλα τα δημητριακά – που περιέχουν σίδηρο και βιταμίνη  – διατηρούν τα επίπεδα της ενέργειας πολύ ψηλά. Περιορίζοντας ή κόβοντας τελείως από την καθημερινότητά σου τα παραπάνω, η ενέργειά σου θα αλλάξει και θα μειωθεί αισθητά!

pexels.com
Θα μειωθούν οι αντοχές σου στη γυμναστική

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος για να ανταπεξέλθει στην άσκηση, συμπεριλαμβανομένης και της προπόνησης που απαιτεί αντοχή και αντίσταση. Όταν κόψετε τους υδατάνθρακες (στη συγκεκριμένη περίπτωση το ψωμί), η ενέργεια πέφτει κατακόρυφα. Τα επίπεδα αποθηκευμένων υδατανθράκων του σώματος σου θα μειωθούν και η ικανότητα να παράγεις δύναμη θα αλλάξει αρκετά.

Θα πάθεις “στερητικό σύνδρομο”

Κι όμως! Τις πρώτες ημέρες και την πρώτη εβδομάδα που θα αποχωριστείς το ψωμί, θα νιώθεις κάτι να λείπει από τη διατροφή σου. Θα σου συμβεί το λεγόμενο”στερητικό σύνδρομο”, το οποίο συγχρόνως θα φέρει συμπτώματα όπως κούραση και αδυναμία. Όσο περνάει ο καιρός, θα συνηθίσεις αυτή την έλλειψη και ο οργανισμός σου θα βρει την ισορροπία του.

Photo credits: pexels.com

You may also like