4 καλοί λόγοι για να περιορίσουμε τη ζάχαρη

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ζάχαρη σχεδόν μας περικυκλώνει καθημερινά – όπου και να γυρίσουμε το κεφάλι μας θα δούμε λαχταριστά σνακ ή επιδόρπια που οπωσδήποτε θα ικανοποιήσουν τους γευστικούς μας κάλυκες! Οφείλουμε, όμως να αναγνωρίσουμε πως συχνά οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας μας ωθούν στην κατανάλωση αυτών των τροφών είτε ως ένα γρήγορο γεύμα είτε ως ένα είδος επιβράβευσης μετά από μία απαιτητική μέρα. Παρακάτω σας δίνουμε μερικούς καλούς λόγους που θα μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τη ζάχαρη, ειδικά (για να είμαστε δίκαιοι) με τα επεξεργασμένα σάκχαρα.

               01 Πιθανώς ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση. Τα τελομερή είναι οι αλληλουχίες του DNA στα άκρα των χρωμοσωμάτων μας και ο στόχος τους είναι η διατήρηση της καλής υγείας του γενετικού μας κώδικά – και κατ’ επέκταση η συνολική καλή μας υγεία . Η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί οξειδωτικό στρες και φλεγμονές που μειώνουν το μήκος των τελομερών. Αυτή  μείωση έχει ως συνέπεια την πρόωρη γήρανση όχι μόνο της επιδερμίδας, αλλά συνδέεται επίσης με τη νόσο του Alzheimer, τις καρδιοπάθειες, ακόμη και τον καρκίνο. Αν, όμως, στη δίαιτά μας περιλαμβάνονται φυσικά σάκχαρα, όπως αυτά που περιέχουντα φρούτα, τα τελομερή παραμένουν σε καλή κατάσταση.

               02 Μπορεί να προκαλέσει μεταπτώσεις στη διάθεσή μας. Η επιρροή της διατροφής στην ψυχολογία μας και το κατά πόσο αυτή συνδέεται με διαταραχές όπως η κατάθλιψη είναι ήδη αντικείμενο διερεύνησης από τους επιστήμονες. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση πρόσθετων (κι άρα επεξεργασμένων) σακχάρων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης – πράγμα που επιβεβαιώνει πως η ευφορία που νιώθουμε όταν καταναλώνουμε μία λαχταριστή πάστα είναι όντως παροδική. Την ίδια στιγμή, όμως, οι επιστήμονες διαπιστώνουν πως μία εξισορροπημένη διατροφή στην οποία περιλαμβάνονται λακτόζη, φυτικές ίνες και ωμά φρούτα και λαχανικά περιορίζει το ρίσκο αυτό.

               03 Θα περιοριστούν οι “λιγούρες”. Έχουμε πει αρκετές φορές πως το αίσθημα κορεσμού που προσφέρουν σνακς με επεξεργασμένα σάκχαρα είναι παροδικό και γι’ αυτό λίγο αργότερα αισθανόμαστε και πάλι πως πεινάμε. Τροφές αυτού του τύπου που την ίδια στιγμή υπολείπονται σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος απότομα με αποτέλεσμα αυτό αργότερα να μειωθεί επίσης απότομα. Αυτό προκαλεί αισθήματα κόπωσης και πείνας και κατά συνέπεια ψυχολογικές μεταπτώσεις. Οι φυτικές ίνες κι οι πρωτεΐνες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης διατηρώντας σταθερό το σάκχαρο του αίματος.

               04 Έρευνες την έχουν συνδέσει με καρδιοπάθειες. Σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων συνήθως εστιάζουμε στην κατανάλωση των σωστών λιπαρών. Μία έρευνα του 2014, όμως, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση επεξεργασμένων σακχάρων μέσω τροφών κι αναψυκτικών αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης καρδιοπάθειας.

               Μην απογοητεύεστε, όμως…!

               Αν και η κατανάλωση ζάχαρης δεν είναι απαραίτητη βιολογικά, αυτή δεν είναι απαγορευμένη αν γίνεται σωστά. Η λύση είναι να την προσλαμβάνουμε από τροφές με φυσικά σάκχαρα όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά. Καθώς, όμως η ζάχαρη βρίσκεται σχεδόν σε κάθε τρόφιμο, μπορούμε να ελέγχουμε την περιεκτικότητά τους μελετώντας τις ετικέτες. Και φυσικά, αν η διατροφή είναι ήδη προσεγμένη, ένα μπισκότο ή λίγα κομμάτια σοκολάτας δε θα φέρουν την καταστροφή!

               Πηγή: Livestrong

               Photo credits: Cooking Light / Sharon McCutcheon (unsplash)

You may also like