4 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Οι μέρες εκείνες της περιόδου είναι για πολλές γυναίκες τουλάχιστον ενοχλητικές – ειδικά τώρα στις διακοπές! Ο ομαλός κύκλος όμως είναι κι εκείνος που μπορεί να μας επιβεβαιώσει πως είμαστε υγιείς. Πότε, όμως, μπορεί η περίοδός μας να μας δώσει προειδοποιήσεις για να ελέγξουμε γιατί ξαφνικά δεν πάνε όλα… ρολόι; Αρχικά; όταν καθυστερεί να έρθει στην ώρα της…

Και μπορεί η καθυστέρηση της περιόδου να αποτελεί τη βασική υποψία για εγκυμοσύνη, αλλά δεν αποτελεί αιτία μόνο γι’ αυτήν.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι τελευταία έχετε συχνά καθυστέρηση περιόδου, θα ήταν καλύτερα να ενημερώσετε τον γιατρό σας για να εξετάσει πού μπορεί να οφείλεται αυτό. Διαβάστε μερικούς λόγους που μπορεί να καθυστερούν την περίοδό σας:

1. Προβλήματα του θυρεοειδούς.

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει το μεταβολισμό και την ομαλή λειτουργία σε διάφορα όργανα του σώματος. Ο υπερθυρεοειδισμός όπως επίσης και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην περίοδο και να προκαλούν καθυστέρηση.

2. Απότομη απώλεια βάρους.

Η σημαντική και απότομη απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση στην περίοδο ενώ η ανορεξία και η βουλιμία είναι βασικοί παράγοντες της διαταραχής της περιόδου.

3. Πολυκυστικές ωοθήκες.

Μια ακόμη αιτία καθυστέρησης της περιόδου είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει ωορρηξία, άρα δεν έχουμε τη δεύτερη φάση του κύκλου με την παραγωγή προγεστερόνης και χωρίς αυτήν η περίοδος είναι ασταθής ή απούσα.

4. Χρόνιες ασθένειες.

Οποιαδήποτε χρόνια νόσος που μένει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία προκαλεί στρες στον οργανισμό και μπορεί μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες περιόδους. Θα είναι καλό να εξετάζεται η κάθε περίπτωση και να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.

Κάθε μία από εμάς έχει έναν/ μία γυναικολόγο που μπορεί να εμπιστευτεί και να συμβουλευτεί. Επομένως, όταν παρατηρούμε συμπτώματα όπως τα παραπάνω να επιμένουν, δε διστάζουμε να στραφούμε σε αυτόν/ή για την απαραίτητη συμβουλή και (πιθανώς) φαρμακευτική αγωγή που ίσως χρειαστεί να ακολουθήσουμε.

Πηγή: baby.gr

Featured image: pexels.com/@cottonbro

You may also like