4 Tips για σούπες για ισορροπημένο βάρος

Μερικές συμβουλές ώστε οι σούπες μας να είναι γευστικές αλλά και να μας βοηθήσουν στην διατήρηση ή την απώλεια βάρους.

               Όσο οι μέρες γίνονται πιο ψυχρές, τόσο πιο έντονη είναι η επιθυμία για ροφήματα και φαγητά που θα “ζεστάνουν το κοκαλάκι μας”! Ήρθε, λοιπόν, ο καιρός που οι σούπες έχουν την τιμητική τους και βρίσκονται συχνά πυκνά στο εβδομαδιαίο μενού. Καθώς, όμως, προσπαθούμε να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος ή να το μειώσουμε… Ακόμη κι οι σούπες έχουν τα μυστικά τους ώστε ο στόχος μας να υλοποιηθεί ευκολότερα.

               01 Φτιάχνουμε το δικό μας ζωμό.

Ο ζωμός (ιδίως του κρέατος και του κοτόπουλου) είναι βασικός για την πλούσια γεύση που θα αποκτήσουν οι σούπες μας. Η εύκολη λύση είναι στο supermarket, θα σκεφτεί κανείς. Ωστόσο, οι ζωμοί του εμπορίου περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου, το οποίο όταν καταναλώνεται συχνά και χωρίς περιορισμό… Κι οδηγεί σε αύξηση του βάρους. Είναι προτιμότερο να ετοιμάζουμε το δικό μας ζωμό χρησιμοποιώντας μυρωδικά. Μάλιστα μπορούμε να φτιάξουμε τους δικούς μας κύβους ζωμού απλά αποθηκεύοντας το μείγμα σε παγοκύστες και να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη.

               02 Δημιουργούμε υφή.

Μία σούπα που περιλαμβάνει καθαρή πρωτεΐνη (π.χ. όσπρια) και φυτικές ίνες λαχανικών εγγυάται την επαρκή ημερήσια πρόσληψη των απαραίτητων για τον οργανισμό θρεπτικών συστατικών. Επίσης μας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα. Ο λόγος; Αναγκαζόμαστε να μασήσουμε την τροφή μας. Αντίθετα σούπες με κρεμώδη υφή που δε χρειάζονται καν μάσηση δεν ικανοποιούν το αίσθημα πείνας. Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζουμε να τρώμε… Συνήθως χωρίς να υπάρχει πραγματικά ανάγκη γι’ αυτό.

@calya1/ unsplash.com
               03 Αποφεύγουμε τις κρεμώδεις (βελουτέ) σούπες.

Αυτό το tip έρχεται σα συνέχεια του προηγούμενου. Εκτός του ότι η μάσηση είναι λιγότερη… Οι βελουτέ σούπες που συνήθως περιέχουν και λιωμένα τυριά περιέχουν περισσότερο νάτριο, θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Δε λέμε να τις αποκηρύξετε τελείως, αλλά είναι προτιμότερο να στρεφόμαστε στις πιο υδαρές συνταγές και οι βελουτέ να μπαίνουν στο μενού της “cheat day”!

               04  Προσθέτουμε μη αμυλούχα λαχανικά.

Λαχανικά όπως το λάχανο, το σέλινο, το κουνουπίδι και τα φασολάκια έχουν ελάχιστες θερμίδες και την ίδια στιγμή μας προσφέρουν γενναιόδωρες ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, βιταμινών κι αντιοξειδωτικών.

               Οι σούπες, γενικότερα, είναι άμεσα συνυφασμένες με μία υγιεινή κι ισορροπημένη διατροφή. Μάλιστα, σε μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Iowaδιαπιστώθηκε πως τα άτομα που καταναλώνουν συχνά σούπες μέσα στην εβδομάδα εμφανίζονται να έχουν μία πιο ποιοτική διατροφή με μειωμένο τον κίνδυνο της παχυσαρκίας.

               Ώρα να ετοιμάσουμε λαχανικά, μυρωδικά και κατσαρόλες και να πιάσουμε δουλειά! Δε συμφωνείτε;

               Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: unsplash.com/@ellaolsson

You may also like