4 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ… ΣΕ “ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΝ”

Μπορεί το καλοκαίρι να πλησιάζει (ημερολογιακά, τουλάχιστον) στο τέλος του, όμως οι θερμοκρασίες ακόμη είναι τέτοιες που κάνουν τη σωστή κι επαρκή ενυδάτωση προτεραιότητα. Όχι πως δεν είναι προτεραιότητα όλο το χρόνο, για να ακριβολογούμε, αλλά το καλοκαίρι είναι κάπως πιο αυξημένες οι ανάγκες μας! Αυτό σημαίνει πως εκτός από το νερό που πρέπει να πίνουμε σε καθημερινή βάση, πρέπει να επιλέγουμε εξίσου έξυπνα και τις τροφές που επιτυγχάνουν το στόχο, αλλά και να αποφεύγουμε τις τροφές που μας “στεγνώνουν”. Αλήθεια, ποιες μπορεί να είναι αυτές; Για να τις δούμε μία προς μία…

01 Αναψυκτικά.

 Μπορεί μία δροσερή πορτοκαλάδα με αναψυκτικό να μας κάνει να ξεγελάμε τη δίψα μας… Όμως στην πραγματικότητα το συναίσθημα ευχαρίστησης είναι εφήμερο. Τα αναψυκτικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη κι αυτό σημαίνει (σαφώς) αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, η οποία προκαλεί αφυδάτωση. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε νερό με ανθρακικό… Αν θέλουμε αυτήν την fizzy αίσθηση του αναψυκτικού και να προσθέσουμε μία φέτα λεμονιού για γεύση. Εν γένει, ποτά και τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα καλό είναι να αποφεύγονται εάν θέλουμε να διατηρούμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας

   02 Τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

 Ακούγεται λίγο παράδοξο, ειδικά με όσα προαναφέραμε για τα αναψυκτικά. Η διαφορά στην περίπτωση της τσίχλας είναι πως στα προϊόντα που συστήνονται ως sugar-free περιέχεται σορβιτόλη. Πρόκειται για μία σακχαρο-αλκοόλη που προσθέτει γλυκύτητα στην τσίχλα χωρίς να επηρεάζεται το σάκχαρο του αίματος. Το plot twist είναι πως η υπερβολική κατανάλωση σορβιτόλης (πάνω από 50 γραμμάρια ημερησίως) μπορεί να προκαλέσει ακόμη και διάρροια. Κι έτσι αφυδατώνεται ο οργανισμός. Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την κακοσμία του στόματος φρούτα όπως το καρπούζι κι οι φράουλες είναι καλύτερες εναλλακτικές. Μάλιστα, υπό την προϋπόθεση πως αυτή δεν οφείλεται σε οδοντιατρικό αίτιο κι απλά θέλουμε να καλύψουμε τη μυρωδιά μιας τροφής που καταναλώσαμε. Έτσι, ενυδατώνουν το σώμα και το στόμα ενώ παράλληλα μειώνουν την κακοσμία.

               03 Ενεργειακά ποτά.

Τα λεγόμενα energy drinks περιέχουν καφεΐνη… Επομένως εδώ σίγουρα ισχύει σχεδόν ο ίδιος κανόνας με την κατανάλωση καφέ, καθώς η καφεΐνη έχει διουρητική δράση. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, όμως, τα ενεργειακά ποτά περιέχουν έως και 2 γραμμάρια νατρίου ανά συσκευασία. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου απορρυθμίζει το σώμα κι ιδίως τη νεφρική λειτουργία επειδή και πάλι αυξάνεται η διούρηση λόγω του πλεονάσματος νατρίου. Επομένως η συμβουλή είναι… μακριά κι αγαπημένοι με αυτά!

               04 Δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνη.

 Γενικώς οι διατροφολόγοι ενθαρρύνουν την πρόσληψη πρωτεΐνης. Όμως κι εδώ τηρούν το “παν μέτρον άριστον”, καθώς η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση υγρών για να αποτραπεί η αφυδάτωση. Κι αυτό μπορεί επίσης να αποδειχθεί επιζήμιο. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης διαφέρει από άτομο σε άτομο με παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η σωματική δραστηριότητα στην οποία αφιερώνει χρόνο να παίζουν ρόλο. Οπότε, είναι σώφρον οποιαδήποτε αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες να έχει γίνει κατόπιν σύστασης του γιατρού μας… Κι ενός έμπειρου κι εγκεκριμένου διατροφολόγου. Σε κάθε περίπτωση, οι πρωτεΐνες πρέπει να συνδυάζονται και με τροφές όπως το αγγούρι, οι ντομάτες, το μαρούλι ή το καρπούζι που θα συμβάλλουν στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

               Συνήθως τα παραπάνω είναι μικρές “αμαρτίες” στις οποίες υποκύπτουμε πού και πού. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, εφόσον υποκύπτουμε με μέτρο και φροντίζουμε να αντισταθμίζουμε την επίδρασή τους.

               Πηγή: Well + Good

Featured image: unsplash.com/@benearlweber

You may also like