5 Λόγοι για να έχει η κινόα πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή σου

Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη, είναι πλούσια σε πρωτεϊνες και αποτελεί μια από τις λίγες φυτικές τροφές που περιέχουν επαρκείς ποσότητες και των εννέα απαραίτητων αμινοξέων. Μπορείς να την δοκιμάσεις με πολλούς τρόπους μέσα στη μέρα σου και μάλιστα χωρίς ενοχές. Τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό είναι τόσα πολλά, που απλά θα σε εκπλήξουν.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα

     Η πρωτεϊνη αποτελείται από αμινοξέα, εννέα από τα οποία ονομάζονται απαραίτητα, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει και πρέπει να τα αποκτήσει μέσω της διατροφής. Εάν ένα τρόφιμο περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, αναφέρεται ως πλήρης πρωτεϊνη. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φυτικές τροφές έχουν ανεπάρκεια σε ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα, όπως η λυσίνη. Ωστόσο η κινόα αποτελεί μια εξαίρεση σε αυτό, επειδή περιέχει επαρκείς ποσότητες όλων των απαραίτητων αμινοξέων. Για το λόγο αυτό, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνης και ιδιαιτέρως φυτικών πρωτεϊνών.

Ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα

Η κινόα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος είναι εκείνος που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκαιμικό δείκτη, μπορεί να διεγείρει την πείνα και να συμβάλλει στην παχυσαρκία.

@rukizau
Έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον μεταβολισμό

Δεδομένης της υψηλής ευεργετικής περιεκτικότητας του σε θρεπτικά συστατικά, είναι πολύ πιθανό η κινόα να βελτιώνει τον μεταβολισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση της κινόας αντί για ψωμιί και ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων. Όσο πιο πολύ μπορείς βάλε την κινόα στην καθημερινότητα και στη διατροφή σου και δες τον μεταβολισμό σου, να αλλάζει σιγά – σιγά.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Η κινόα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης και άλλων ασθενειών. Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μια συγκεκριμένη μελέτη που ερεύνησε τα επίπεδα αντιοξειδωτικά σε 5 δημητριακά, 3 ψευδο-δημητριακά και 2 όσπρια, διαπιστώθηκε ότι η κινόα είχε την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και στα 10 τρόφιμα.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Για να χάσεις βάρος, πρέπει να παίρνεις λιγότερες θερμίδες από ότι καις. Ορισμένες κατηγορίες τροφίμων μπορούν να προωθήσουν την απώλεια βάρους, είτε ενισχύοντας το μεταβολισμό είτε μειώνοντας την όρεξη. Η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες, η οποία μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό αλλά και να μειώσει την όρεξη.

featured photo: @the5th (unsplash)/ Instagram @rukizau

You may also like