5 τροφές και ροφήματα για καλό ύπνο

Πολλές φορές το παιχνίδι της καλής διατροφής, χάνεται το βράδυ και συγκεκριμένα την ώρα που ετοιμαζόμαστε να κοιμηθούμε. Είναι η στιγμή που ανοίγουμε το ψυγείο και χωρίς πολλή σκέψη, τσιμπολογάμε ό,τι βρούμε μπροστά μας. Δεν παίρνουμε σοβαρά το γεγονός ότι σε λίγη ώρα θα κοιμόμαστε. Από εδώ και στο εξής, βάλε πρόγραμμα και στόχο. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, διάβασε παρακάτω ποιες τροφές και ροφήματα είναι ιδανικά να τρως πριν πέσεις για ύπνο..χωρίς τύψεις!

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι ένας καρπός που έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία και δεν λείπουν από καμία διατροφική λίστα. Είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 ενώ περιέχει φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.  Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό με τα αμύγδαλα είναι ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ποιότητας του ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αμύγδαλα – μαζί με άλλους ξηρούς καρπούς –είναι πηγή της ορμόνης μελατονίνης. Η μελατονίνη ρυθμίζει το εσωτερικό ρολόι και δίνει το σήμα στο σώμα να προετοιμαστεί για ύπνο.

Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα είναι νόστιμη, θρεπτική και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες. Η πρωτεϊνη της γαλοπούλας μπορεί να συμβάλει στην ικανότητα να προάγει την κούραση, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων πρωτεϊνης λίγο πριν τον ύπνο, σχετίζεται με την καλύτερη ποιότητα του ύπνου. 

Τσάι χαμομήλι

Το τσάι χαμομηλιού είναι ένα δημοφιλές τσάι από βότανα, το οποίο προσφέρει απίστευτα οφέλη στην υγεία. Περιέχει φλαβόνες, οι οποίες είναι μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που μειώνουν τις φλεγμονές ενώ βοηθά αρκετά σε πολλές ασθένειες και παθήσεις. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι η κατανάλωση χαμομηλιού μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει την υγεία του δέρματος αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Ακτινίδιο

Τα ακτινίδια είναι φρούτα χαμηλών θερμίδων και αρκετά θρεπτικά. Κάθε ακτινίδιο περιέχει μόνο 42 θερμίδες, ενώ περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, βιταμίνη K, φυλλικό οξύ, κάλιο καθώς και πολλά ιχνοστοιχεία. Επίσης λόγω της σερετονίνης (η σερετονίνη είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου) που έχουν τα ακτινίδια, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κάνετε ένα ποιοτικό και καλό ύπνο. Τι λες, έτοιμη να βάλεις τα ακτινίδια στη διατροφή σου πριν τον ύπνο;

Λευκό ρύζι

Το λευκό ρύζι είναι ένας σπόρος που καταναλώνεται από πολλούς ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, όλες τις ώρες τις μέρας. Μπορεί σε σχέση με το καστανό να έχει λιγότερες φυτικές ίνες και λιγότερα θρεπτικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά, όμως περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι σε μελέτες που έγιναν σε άντρες και γυναίκες, οι οποία κατανάλωναν λευκό ρύζι το βράδυ, διαπιστώθηκε ότι είχαν καλύτερο ύπνο, δηλαδή πιο ποιοτικό.

Photo credits:  @IZABELGOULART (instagram) / @moniqa (unsplash)

You may also like