5 τροφές που βάζουν “φρένο” στο μεταβολισμό μας

Σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τόσο τι μας προσφέρει κάθε τροφή… Όσο και το πώς μπορεί η κάθε μία να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της καλής μας υγείας και του ιδανικού σωματικού βάρους. Εξίσου καλό, όμως, είναι να γνωρίζουμε και ποιες τροφές μπορούν να σταθούν εμπόδιο σε αυτές τις προσπάθειες. Ποιες τροφές, λοιπόν, πρέπει να καταναλώνουμε με προσοχή και μέτρο αν δε θέλουμε να σαμποτάρουμε την όλη προσπάθεια;

01 Granola

Προωθείται ιδιαίτερα ως βασικό συστατικό για ένα υγιεινό σνακ. Όμως, παρά το γεγονός πως φτιάχνεται από βρώμη, η granola έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αλλά και συντηρητικά… Επιβραδύνοντας έτσι το μεταβολικό ρυθμό. Και, ναι, ακόμη και τα προϊόντα που παρουσιάζονται στο σούπερ μάρκετ με “μηδέν συντηρητικά” δεν είναι απόλυτα ειλικρινή. Το καλό είναι πως υπάρχουν καταστήματα που επικεντρώνονται στην Παρασκευή granola με λιγότερα πρόσθετα. Επίσης στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε συνταγές για να φτιάξουμε τη δική μας granolaμε μέλι αντί για ζάχαρη.

   02 Επεξεργασμένα σιτηρά

 Ίσως και να είναι no brainer η αναφορά τους σε αυτή τη λίστα. Καλό είναι, όμως, να θυμόμαστε γιατί πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωσή τους. Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές πως τροφές όπως τα μακαρόνια, το ψωμί και το ρύζι δυσκολεύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε γλουτένη κι άμυλο. Οι τροφές είναι στην ουσία απλοί υδατάνθρακες που το σώμα δε χρειάζεται να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να διασπάσει. Στην πορεία δεν καταναλώνονται κατά την οποιαδήποτε δραστηριότητά μας πολλές θερμίδες. Επίσης, τρόφιμα με βάση επεξεργασμένα σιτηρά ευθύνονται για την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα…Έκτός του ότι διαταράσσουν το αίσθημα κορεσμού, αναγκάζει το σώμα να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος. Αντίθετα, με τα προϊόντα ολικής άλεσης, το σώμα αποθηκεύει λιγότερες θερμίδες. Παράλληλα προσπαθεί περισσότερο να διασπάσει την τροφή στα απαραίτητα γι’ αυτό συστατικά.

03  Αλκοόλ

 Ένα ποτηράκι κρασί στο τέλος της ημέρας μπορεί να μας χαλαρώνει, αλλά αν το παρακάνουμε τότε γίνεται πιο δύσκολη η αποστολή της διατήρησης του βάρους μας κι η απώλεια των περιττών κιλών. Και δεν ευθύνεται γι’ αυτό απόλυτα η υψηλή περιεκτικότητα ενός ποτού σε θερμίδες… Όσο το γεγονός πως η ικανότητα καύσης λίπους του σώματος μειώνεται εξαιτίας του αλκοόλ έως κι 73%. Επίσης, η υπέρβαση του ορίου που μπορεί κάποιος να καταναλώσει αλκοόλ (ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) οδηγεί στην αύξηση της ακεταλδεΰδης. Πρόκειται για ένα παραπροϊόν που επιβαρύνει την πεπτική λειτουργία. Έτσι, το σώμα καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποβάλλει την ακεταλδεΰδη παρά για να κάψει τις θερμίδες που προσέλαβε από το ποτό μας.

04 Χυμοί φρούτων

Ειδικά οι χυμοί του εμπορίου, έστω κι αν προβάλλονται ως “φυσικοί, φρέσκοικαι χωρίς συντηρητικά”, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ένα μόλις ποτήρι περιέχει 22 γραμμάρια. Κι αν δεν περιοριζόμαστε στο ένα ποτήρι ημερησίως, τότε εκ των πραγμάτων το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται, με αποτέλεσμα ο μεταβολικός ρυθμός να μειώνεται αποθηκεύοντας κατά συνέπεια περισσότερο λίπος.

@belart84/ unsplash.com
05 Αλάτι

 Γνωρίζουμε όλοι καλά πως η κατανάλωση αλατιού πρέπει να γίνεται με μέτρο ώστε να διατηρηθεί η καλή καρδιακή λειτουργία. Εντούτοις, σημαντικό ρόλο παίζει κι η επιλογή του αλατιού που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας. Η καλύτερη επιλογή είναι το ιωδιούχο αλάτι… Καθώς το ιώδιο συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το μεταβολισμό μας.

Προτού κάνετε τα ψώνια της εβδομάδας, ευκαιρία να είναι να αναθεωρήσετε το πλάνο σας με τα γεύματα που σκέφτεστε να ετοιμάσετε στη διάρκεια της ώστε να κάνετε τις απαραίτητες μετατροπές στη λίστα του σούπερ μάρκετ!

Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: unsplash.com/@brookelark

You may also like