5 υγιεινές τροφές που μπορείς να καταναλώνεις αντί για ζάχαρη

Όσοι έχουν λαχτάρα για ζάχαρη, νιώθουν μια έντονη επιθυμία να δοκιμάσουν κάτι γλυκό και σε γενικές δυσκολεύονται να ελέγξουν τον εαυτό τους γύρω από το φαγητό. Αν ανήκεις και εσύ σε αυτή την κατηγορία, check παρακάτω ποιες υγιεινές τροφές μπορείς να καταναλώνεις όταν θες επειγόντως ζάχαρη!

Φρούτα

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται έντονη επιθυμία για κάτι γλυκό, αναζητούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, όπως η σοκολάτα. Ωστόσο την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι θέλεις να καταναλώσεις κάτι γλυκό, πες ναι στα φρούτα , στα ‘’φυσικά γλυκά’’ της φύσης. Για παράδειγμα το μάνγκο και τα σταφύλια, είναι δύο φρούτα τα οποία περιέχουν ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, από τα υπόλοιπα φρούτα.

Μπάρες

Δεν είναι όλες οι μπάρες υγιεινές! Κι εδώ που τα λέμε δεν είναι λίγες οι επιλογές εκεί έξω, που έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Προσπάθησε να αναζητάς μπάρες οι οποίες περιέχουν βρώμη και τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ‘’παίζουν’’ τον ρόλο της ζάχαρης. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα φτιάξε μόνη σου τις δικές σου μπάρες. Ήλεγξε ακριβώς τις ποσότητες των λιπαρών και της ζάχαρης.

pexels.com
Σπόροι Chia

Οι σπόροι chia είναι μια καλή πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών… Συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, των διαλυτών διαιτητικών ινών και ορισμένων υγιεινών φυτικών ενώσεων. Στην πραγματικότητα, οι διαλυτές φυτικές ίνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των σπόρων chia. Αυτό το είδος ινών απορροφά εύκολα το νερό και διογκώνεται για να σχηματίσει μια ουσία που μοιάζει με ζελέ στο έντερο. Αυτή μπορεί να βοηθήσει να αισθάνεσαι πιο χορτάτη για μεγαλύτερο διάστημα και να αποτρέψεις τη λαχτάρα σου από τη ζάχαρη.

Όσπρια

Όσπρια όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και πρωτεϊνης. Στην πραγματικότητα, 1 φλιτζάνι φακές παρέχει περίπου 18 γραμμάρια πρωτεϊνης και 16 γραμμάρια φυτικών ινών. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά αυξάνουν το αίσθημα της πληρότητας. Έτσι θεωρητικά, η συμπερίληψη οσπρίων στη διατροφή μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις χορτάτη…Αλλά και να μειώσεις την επιθυμία για ζάχαρη που προκαλείται από τον πείνα.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα υγιεινό σνακ που είναι πλούσιο σε πρωτεϊνη και ασβέστιο. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι το γιαούρτι θα μπορούσε να είναι ένα καλό σνακ για να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξης αλλά και στον έλεγχο της συνεχούς πείνας. Δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη… Ενώ οι συνδυασμοί που μπορείς να πετύχεις – είτε με φρούτα είτε με ξηρούς καρπούς – είναι αμέτρητοι.

Featured image: @daria/ pexels.com

You may also like