5+1 ευεργετικά οφέλη των παντζαριών στην υγεία μας

Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με τόσο φυσικό πλούτο είναι κρίμα να μην εκμεταλλευόμαστε τα φρούτα και τα λαχανικά που παράγουμε.Τα παντζάρια, για παράδειγμα, είναι μία τροφή ελαφρώς παρεξηγημένη, καθώς η ιδιαίτερα μαλακή τους υφή και το κόκκινο χρώμα που αφήνουν σε όποιον τα πιάσει ή τα καταναλώσει δημιουργούν εύκολα δεύτερες σκέψεις όταν σκέφτεσαι να τα επιλέξεις. Όμως, πρόκειται για μια τροφή με πολλά θρεπτικά και ευεργετικά συστατικά για την ανθρώπινη υγεία, που καλό θα ήταν να μην παραλείπουμε από τη διατροφή μας.

  1. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά και οργανικά στοιχεία, όπως βιταμίνη C, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, καροτενοειδή και φλαβονοειδή. Συνδυαστικά με τα παραπάνω, είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά έχουν το υψηλότερο ποσοστό ζάχαρης σε σχέση με τα υπόλοιπα λαχανικά.
  2. Καθώς έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, τα παντζάρια μπορούν να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και να προλάβουν καρδιαγγειακά προβλήματα.
  3. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 3-5 παντζαριών ενισχύει την αντοχή του σώματος, γι΄αυτό και κάποιοι αθλητές τα ενσωματώνουν στη διατροφή τους.
  4. Το νιτρικό οξύ που περιέχουν μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, χάρη στην ικανότητά του να χαλαρώνει τα αγγεία και να αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.
  5. Μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά ακόμη και στην πρόληψη των συμπτωμάτων άσθματος χάρη στη βιταμίνη C που έχει αντιοξειδωτική δράση, και να καταπολεμήσουν τα σημάδια του χρόνου.
  6. Τα παντζάρια θεωρούνται αφροδισιακές τροφές, λόγω του βορίου που περιέχουν. Το βόρειο είναι ένα ορυκτό που, σύμφωνα με μελέτες, ενισχύει την παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών.

Πηγή: organicfacts, Health

You may also like