6 Συμβουλές για την εργασία από το σπίτι

Όχι δεν αρκεί η γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο

               Μέρα με τη μέρα υιοθετούνται ακόμη πιο δραστικά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί ουσιαστικά η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, με το πιο πρόσφατο να είναι εκείνο της αναστολής λειτουργίας χώρων όπου συνηθίζεται ο συγχρωτισμός μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Ήδη πολλές εταιρείες μελετούν τη δυνατότητα και την πιθανότητα οι εργαζόμενοι τους να ασκούν τα καθήκοντά τους από το σπίτι, ενώ για αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες η λύση αυτή μοιάζει ίσως και μονόδρομος. Εμείς, λοιπόν, μελετήσαμε μερικά tipsγια να μη χάσουμε την παραγωγικότητά μας ενώ ταυτόχρονα προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας. Κι επειδή συμφωνούμε απόλυτα… σας τα μεταφέρουμε!

               01 Δημιουργούμε ένα χώρο αποκλειστικά για αυτό το σκοπό. Η εύκολη λύση είναι να βολευτούμε με το laptopστο κρεβάτι ή στο σαλόνι με την τηλεόραση ανοιχτή για να “ξεκλέβουμε” και στιγμές από την αγαπημένη μας σειρά. Όχι. Το υπνοδωμάτιο είναι για ανάπαυση και το σαλόνι για να περνάμε χρόνο με την οικογένειά μας και να χαλαρώνουμε. Επιλέγουμε ένα δωμάτιο που θα μας προσφέρει ηρεμία και που θα μας επιτρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι. Φροντίζουμε ο χώρος αυτός να είναι τακτικός και καθαρός και ιδανικά να φωτίζεται επαρκώς και από φυσικό φως.

               02 Ξεκινάμε και “κλείνουμε” τη μέρα μας όπως θα κάναμε αν πηγαίναμε στο γραφείο.Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα πηγαίναμε σχετικά νωρίς για ύπνο και θα φροντίζαμε να κοιμηθούμε τουλάχιστον 7 με 8 ώρες ώστε το επόμενο πρωινό να ξυπνήσουμε νωρίς και κυρίως ξεκούραστοι. Το ίδιο κάνουμε κι αν κληθούμε να εργαστούμε από το σπίτι για το επόμενο διάστημα. Κι όχι, δεν επαναπαυόμαστε στο “κι αν ξενυχτήσω, δεν έχω να πάω κάπου αύριο, θα κοιμηθώ λίγοπαραπάνω”. Ίσα ίσα, αν αφεθούμε να “χουζουρέψουμε”, είναι πιθανότερο να ξεκινήσουμε με άγχος τη μέρα μας γιατί απλά χάσαμε χρόνο.

               03 Διατηρούμε την πρωινή μας ρουτίνα. Όταν ξυπνάμε το πρωί κι αφότου ολοκληρώσουμε την προσωπική μας υγιεινή, στρώνουμε το κρεβάτι και ντυνόμαστε. Το ότι θα δουλεύουμε από το σπίτι δεν είναι λόγος για να μην το κάνουμε. Συνεχίζουμε, λοιπόν, να ξυπνάμε την ώρα που συνηθίζουμε, τακτοποιούμε το κρεβάτι μας, ντυνόμαστε και (ιδανικά) τρώμε κι ένα θρεπτικό πρωινό. Όπως επίσης αν μέχρι τώρα αφιερώναμε και λίγο χρόνο σε γυμναστική, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε τώρα. Όλες αυτές οι συνήθειές μας διατηρούν την κανονικότητα στην οποία έχουμε προσαρμοστεί και τη χρειαζόμαστε οπωσδήποτε.

               04 Διατηρούμε την επικοινωνία. Πλέον το μεγαλύτερο τμήμα της επικοινωνίας ανάμεσα στους συνεργάτες γίνεται μέσω email, οπότε ίσως αυτό και να είναι το εύκολο κομμάτι της όλης υπόθεσης. Είναι ουσιαστικό, όμως, οι συνεργάτες μας να γνωρίζουν το πρόγραμμά μας και ποιες ώρες θα είμαστε διαθέσιμοι, ακριβώς όπως θα γινόταν και στη διάρκεια μίας “κανονικής μέρας στο γραφείο”.

               05 Κι όμως, κάνουμε και σε αυτήν την περίπτωση διαλείμματα. Δεν εννοούμε φυσικά να κάτσουμε να δούμε όλο το επεισόδιο του “Grey’sAnatomy” που δεν είδαμε την προηγούμενη. Ένας περίπατος στη γειτονιά Ιαν αυτό είναι εφικτό και πάντα με τις δέουσες προφυλάξεις), ένα δεκάλεπτο για λίγο καφέ και φυσικά λίγη ώρα για ένα γεύμα, ό,τι θα κάναμε για να φύγουμε για λίγο από το χώρο εργασίας μας για να αναπληρώσουμε επίπεδα ενέργειας εξακολουθούμε να τα τηρούμε ώστε να παραμείνει ο υψηλός πήχης της αποδοτικότητάς μας.

               06 Μένουμε πιστοί στη ρουτίνα που ολοκληρώνει τη μέρα μας (ή τη δημιουργούμε). Όπως θα αφήναμε… τα του γραφείου στο γραφείο, το ίδιο πρέπει να ισχύει και στην περίπτωση που θα εργαστούμε από το σπίτι. Όταν, λοιπόν, έρθει η ώρα που “σχολάμε”, φροντίζουμε να σημειώσουμε όλες μας τις υποχρεώσεις για την επόμενη μέρα (ή και για τις επόμενες μέρες) και αφήνουμε στην άκρη όλους τους σχετικούς αντιπερισπασμούς. Δε θα ελέγχαμε το emailαπό τη δουλειά στις 8 το βράδυ, εκτός αν είναι απόλυτη ανάγκη και το ίδιο ισχύει κι εδώ.

               Φυσικά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, δεν ξεχνάμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και πρόληψης ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο. Πλένουμε, λοιπόν, τακτικά κι επαρκώς τα χέρια μας, βάζουμε τον αγκώνα μας ως ασπίδα σε κάθε φτέρνισμα ή ενώ βήχουμε, αερίζουμε τακτικά το χώρο μας και περιορίζουμε όσο γίνεται τις άσκοπες εξόδους.

               Με λίγα λόγια, το motto που γεννά αυτό το άρθρο είναι “ #StaySafe, #StayHealthy, #StayProductive“. Γιατί αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

               Πηγή: The Stripe

Photo credits: @anniespratt/ @cgower (unsplash)

You may also like