6 ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΜΝΗΜΗ …ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

Η περίοδος των εξετάσεων για τους μαθητές και τους φοιτητές ξεκινά σιγά σιγά. Προκειμένου να ανταπεξέλθουν συχνά, όπως και οι ενήλικες σε περιόδους έντονου stress, καταφεύγουν στα πολλα φλιτζάνια καφέ.

Όμως,οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό ισχύει μέχρις ενός σημείου… Καθώς μετά το τρίτο φλιτζάνι ο καφές προκαλεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει. Αντίθετα, τα βότανα που παρουσιάζονται παρακάτω προσφέρουν τόνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, βελτίωση της μνήμης και πνευματική διαύγεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

Το δενδρολίβανο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αυτοφυή φυτά της Ανατολικής Μεσογείου και χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς από την αρχαιότητα. Στο παρελθόν πίστευαν ότι το αφέψημα που παρασκευάζεται από δενδρολίβανο, κέδρο και τερβινθίνη ήταν ελιξίριο νεότητας. Μία από τις θεραπευτικές ιδιότητες του δενδρολίβανου είναι ότι τονώνει τον οργανισμό.  Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση του επιβάλλεται να είναι προσεκτική και με μέτρο… Καθώς σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση ή ακόμα και θάνατο.

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

Η τσουκνίδα η δίοικη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θεραπευτικά φυτά που έχει δημιουργήσει η φύση. Τα φύλλα της περιέχουν μυρμηκικό οξύ, κάλιο, τανίνη, γλυκοκινίνες, πυρίτιο, βιταμίνες Α και C και άλατα, ενώ στις κορυφές του φυτού εντοπίζονται ορμόνες, νάτριο, χαλκός και χλώριο. Ανάμεσα στις δεκάδες θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας είναι η ευεργετική της δράση στη διατήρηση της διανοητικής κατάστασης σε υψηλά επίπεδα. Η δόση του φυτού, ωστόσο, πρέπει να είναι μικρή και να μετριέται με κουταλάκι του γλυκού. Ο χυμός από τσουκνίδα θα πρέπει να είναι πολύ αραιωμένος με τη σωστή αναλογία να είναι ένα μέρος χυμού σε πέντε μέρη νερού.

GINSENG

Είναι το ιδανικό βότανο για την περίοδο της προετοιμασίας και της διεξαγωγής των σχολικών εξετάσεων. Έχει μελετηθεί για περισσότερα από 30 χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου. Καπολεμά το νοητικό -αλλά και το σωματικό- στρες, διεγείρει το νευρικό σύστημα και προάγει τη διαύγεια του μυαλού. “Ξεκλειδώνει» τις μέγιστες αποδόσεις του οργανισμού. Η μεγαλύτερη απορρόφήσή του γίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, με το μάσημα της ρίζας του… Ενώ συχνά χρησιμοποιείται και αφέψημα από τη σκόνη της ρίζας. Δεν θα πρέπει, όμως, να καταναλώνεται με καφέ γιατί επιταχύνει τη δράση της καφεΐνης.

unsplash.com/@noonbrew

ΜΑΡΟΥΛΙ

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες η αφθονία μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό αυξάνει τις μαθησιακές ικανότητες του ατόμου. Οι αυξημένες ποσότητες μαγνησίου που περιέχονται στο μαρούλι εξηγούν γιατί η κατανάλωση αυτού του λαχανικού βοηθά στη ζωογόνηση των νεύρων και των ιστών του εγκεφάλου .Εκτός από μαγνήσιο το μαρούλι περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου, πρωτεΐνες, λακτουκάριο -που έχει κατευναστική δράση-, βιταμίνες του συμπλέγματος Β- οι οποίες είναι ευεργετικές για το νευρικό σύστημα-, C, κάλιο και ιώδιο.

ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Οι καρποί της είναι δροσιστικοί και νόστιμοι ενώ παράλληλα προσφέρουν στον οργανισμό ασπίδα προστασίας από την πνευματική εξάντληση. Τα ροδάκινα θεωρούνται από τους ειδικούς πολύ ωφέλιμα φρούτα για τους διανοητικά εργαζόμενους περιλαμβανομένων και των μαθητών σε περιόδους αιχμής. Είναι ένα φυτό που κατάγεται από την Κίνα και οι καρποί του περιέχουν κατά 87% νερό. Το ροδάκινο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, αφού περιέχει τετραπλάσιες ποσότητες από αυτές που εντοπίζονται στο πορτοκάλι, βιταμίνες C και Β, ελάχιστα λίπη και πρωτεΐνες. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους υποφέρουν από πνευματικό στρες και διανοητική κόπωση.

ΡΟΔΙΑ

Αν και η καταγωγή της είναι από τα Ιμαλάια, η ροδιά ήταν γνωστή και στην αρχαία Ελλάδα. Αναφέρεται, μάλιστα, και από τον Ομηρο ο οποίος περιέγραψε τις ροδιές στον κήπο του βασιλιά Αλκίνοου. Ο χυμός του ροδιού περιέχει σάκχαρα, κιτρικό οξύ, βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E και G και άλλα πολύτιμα συστατικά για τον οργανισμό όπως είναι το κάλιο, το νάτριο, ο φώσφορος, ο σίδηρος και το ασβέστιο.
Το φυτό περιέχει επίσης αιθέριο έλαιο, τανίνες και αλκαλοειδή. Τα ρόδια είναι συνεπώς πολύ υγιεινά και τονώνουν τον οργανισμό κυρίως στις περιπτώσεις που είναι καταπονημένος από έντονη σωματική και πνευματική εργασία. Ενας δροσερός χυμός είναι ιδανικός.

unsplash.com/@priyankasingh

Πηγή: εδώ

Featured image: unsplash.com/@punttim

You may also like