7 τρόποι για σωστή χώνεψη

Τα λάθη κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι πολλά και συχνά τα επαναλαμβάνουμε. Σημαντική είναι όμως και η διαδικασία της χώνεψης, καθώς με αυτήν μπορούμε να αποφύγουμε τισ συνέπειες από τις διατροφικές ατασθαλίες. Οπότε δίνουμε προσοχή σε όσα μας συμβουλεύουν οι επιστημονικές μελέτες για να χωνέψουμε σωστά το φαγητό μας..

Δεν τρώμε φρούτα.

Η συμβουλή «να τρως φρούτα» γενικότερα επιβάλλεται. Όμως από όσους δίνουν αυτή τη συμβουλή πολύ λίγοι λένε για το πότε πρέπει κανείς να τρώει φρούτα. Τα φρούτα είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο εύπεπτα από οτιδήποτε άλλο. Τα περισσότερα φρούτα (εκτός από τις μπανάνες και τους χουρμάδες) περνούν εύκολα από το στομάχι προς το έντερο, το πολύ σε 20 λεπτά. Και η πραγματική τους πέψη γίνεται στο έντερο. Όταν όμως τρως φρούτα μαζί με το γεύμα σου, αυτά παραμένουν στο στομάχι μέχρι να ολοκληρωθεί η πέψη των υπολοίπων τροφών που γίνεται στο στομάχι κι έτσι καθυστερεί η πέψη τους. Ταυτόχρονα όση ώρα περιμένουν αλλοιώνονται, αρχίζει η σήψη τους και η τελική θρεπτική αξία που θα σου αποδώσουν μειώνεται. Οπότε καλλύτερα είναι να τρως φρούτα όταν το στομάχι σου είναι άδειο, έως και μία ώρα πριν από το γεύμα σου.

Δεν πίνουμε τσάϊ.

Το να πίνει κανείς μέτριες ποσότητες τσαγιού έχει ποικίλα οφέλη, όπως τροφοδότηση του οργανισμού με αντιοξειδωτικά και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη. Όμως το τσάϊ μετά το φαγητό δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, γιατί το τσάϊ περιέχει πολυφαινόλες και τανίνες οι οποίες εσωτερικά δεσμεύουν τον σίδηρο στις φυτικές τροφές. Ετσι δυσκολεύουν την απορρόφηση του σιδήρου. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό σε παιδιά και γυναίκες που έχουν έλλειψη σιδήρου.

Δεν κάνουμε ζεστό μπάνιο μετά το φαγητό

Η πέψη χρειάζεται αρκετή ενέργεια και καλή κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία του στομάχου και του εντέρου. Όταν όμως κάνεις ζεστό μπάνιο, αυτό ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματος σου. Για να μπορέσει ο οργανισμός να την επαναφέρει στα φυσιολογικά της επίπεδα, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα για να απελευθερώσει θερμότητα πιο εύκολα προς το περιβάλλον. Έτσι η μεγάλη ποσότητα αίματος που είναι απαραίτητη στο πεπτικό σύστημα, δεν είναι πλέον διαθέσιμη και η πέψη επιβραδύνεται δραματικά.

Δεν χαλαρώνουμε τη ζώνη μας.

Ο λόγος που δεν πρέπει να χαλαρώσειτε τη ζώνη σας είναι ότι αν το κάνετε, αυτό σημαίνει ότι έχετε φάει περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Και αν το κάνετε μπορεί να σας ανακουφίσει και να συνεχίσετε να τρώτε. Αυτό χαλαρώνει τους κοιλιακούς σας, κάτι που μακροχρόνια θα σας δημιουργήσει μια μονίμως διογκωμένη κοιλιά. Έτσι είναι καλύτερα να τρώτε μέχρι του σημείου που να νοιώθετε άνετα.

Δεν περπατάμε.

Το περπάτημα μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση της τροφής προς τον οισοφάγο και δυσπεψία. Αν όμως περιμένετε περίπου μισή με μία ώρα μετά το γεύμα και κάνετε τότε μια μικρή βόλτα… Τότε το περπάτημα αυτό θα είναι πολύ πιο βοηθητικό. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα διαπιστωσαν ότι το περπάτημα μετά από μεταγευματική ξεκούραση είναι ένας καλός τρόπος για να κάψεις θερμίδες… Όμως δεν πρέπει να διαρκέσει πάνω από 10 λεπτά. Ένας καλός και χαλαρός περίπατος μισή ώρα μετά το γεύμα βοηθά τον μεταβολισμό να κρατηθεί σε ένα καλό επίπεδο, διατηρεί τους μυς σε διάταση. Είναι σαφώς πολύ καλύτερη επιλογή παρά να αφεθείς σ’ έναν καναπέ και να παρακολουθείς τηλεόραση. Η κλινική Mayo δηλώνει επίσης ότι το περπάτημα μετά από μεταγευματική ξεκούραση σε βοηθά να κοιμάσαι γρηγορότερα και βαθύτερα.

@esdesignisms/ unsplash.com
Δεν κοιμόμαστε.

Όταν κοιμάστε μετά από γεύμα κάποια ποσότητα πεπτικών υγρών του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο. Εξαιτίας της οξύτητας τους καίνε και ερεθίζουν το εσωτερικό του τοίχωμα και αυτό δημιουργεί αίσθημα καύσου στο ανώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Με αυτό τον τρόπο, ασκείται υπερβολική πίεση στο διάφραγμα από το περιεχόμενο του στομάχου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό ή και άπνοια ύπνου. Ο μεταγευματικός ύπνος έχει επίσης συνδεθεί με παχυσαρκία. Έτσι μετά από ένα γεύμα κάνετε κάτι που αγαπάτε, μην κοιμηθείτε όμως για τουλάχιστον 2 ώρες μετά.

Δεν καπνίζουμε.

Βέβαια το κάπνισμα είναι κακό όχι μόνο μετά από τα γεύματα αλλά και κάθε άλλη ώρα της ημέρας, γιατί περιέχει τοξίνες, καρκινογόνα και διάφορα άλλα συστατικά που αποδεδειγμένα βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα μακροχόνια μπορεί να προκαλέσουν εμφύσημα και καρκίνο. Έκτός όλων των άλλων όμως, έχει βρεθεί επίσης ότι το κάπνισμα μπορεί να χειροτερεύσει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και της ελκώδους κολίτιδας, καθώς επίσης ότι έχει αρνητική επίδραση στην λειτουργία των μυών του παχέως εντέρου και κατ’ επέκταση στην συνολική πεπτική λειτουργία.

Πηγή: ygeianews.gr

Featured image: unsplash.com/@jaywennington

You may also like