8 ΑΜΕΣΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

Όλοι μας έχουμε λίγο ή και πολύ άγχος στις ζωές μας και σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετωπίζουμε, έχει αντίκτυπο στην ευημερία μας.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο και συγγραφέα, Keri Glassman, τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Το άγχος παράγει την κορτιζόνη, η οποία αυξάνει την όρεξή μας για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, υδατάνθρακες και λίπος. Η αύξηση του σωματικού βάρους, συγκεντρώνεται γύρω από το στομάχι και έχει ως αποτέλεσμα το συγκεκριμένο είδος του λίπους να συνδέεται με καρδιακές νόσους και εγκεφαλικά επεισόδια. Η έρευνα συνδέει το λίπος της κοιλιάς με τα υψηλά επίπεδα κορτιζόνης, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποιες εύκολες και γρήγορες δραστηριότητες για να καταπολεμήσετε το άγχος. Είναι σημαντικό να ξεκλέβετε λίγη ώρα από την πιεστική σας καθημερινότητα και να χαλαρώνετε.

1)      Δοκιμάστε την οκτάλεπτη αναπνοή.

Εισπνεύστε, ενώ από μέσα σας μετρήστε ως το οχτώ. Κρατήστε την αναπνοή σας όσο διαρκεί ένας ή δυο χτύποι της καρδιάς και στη συνέχεια εκπνεύστε αργά μετρώντας πάλι ως το οχτώ. Επαναλάβετε. Αυτή η άσκηση είναι η πιο απλή αλλά αποτελεσματική και βοηθάει και στη βελτίωση της μνήμης σας.

2)      Τεντωθείτε και κρατήστε τη σωστή στάση του σώματος.

Το stretching καθώς και η σωστή στάση του σώματος, βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου, την χαλάρωση των μυών και την μείωση του άγχους. Κάντε μερικές κυκλικές κινήσεις του κεφαλιού, σταθείτε ίσια, μην καμπουριάζετε και τεντώστε τους ώμους σας, τοποθετώντας τους πίσω από το κεφάλι.

3)      Πιείτε τσάι.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος ηρεμίας από το να ‘κουλουριαστείτε’ στον καναπέ σας, μαζί με ένα φλιτζάνι τσαγιού. Το πράσινο τσάι περιέχει θειαμίνη, η οποία βοηθάει για έναν καλό ύπνο. Αντί για καυτό τσάι, δοκιμάστε παγωμένο.

4)      Ανάψτε ένα κερί.

Η αρωματοθεραπεία μειώνει τα επίπεδα του άγχους. Πιο συγκεκριμένα, η λεβάντα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με την ψυχική πίεση. Για καλύτερα αποτελέσματα, κρατήστε πιεσμένο το αριστερό ρουθούνι της μύτης σας, καθώς μυρίζετε ένα κερί. Αυτό βοηθάει την πλευρά του εγκεφάλου, όπου τα συναισθήματα είναι σε επεξεργασία και ελαττώνει το άγχος και την όρεξη.

5)      Απενεργοποιήστε ο,τιδήποτε ηλεκτρονικό πριν πάτε για ύπνο.

Ο ύπνος είναι σημαντικός και για να κοιμηθείτε καλά, κλείστε το κινητό τηλέφωνο ή απομακρύνετε το από κοντά σας. Είναι προτιμότερο να διαβάσετε κάποιο βιβλίο, παρά να περάσετε την ώρα πριν κοιμηθείτε, παρακολουθώντας τηλεόραση ή μπροστά από έναν υπολογιστή.

6)      Χρησιμοποιήστε ένα μηχάνημα θορύβου.

Για μια πληρέστερη χαλάρωση, χρειάζεται να διώξετε από γύρω σας τους ενοχλητικούς θορύβους. Υπάρχουν ειδικά μηχανήματα, όπου έχεις την επιλογή να διαλέξεις ανάμεσα σε φυσικούς, χαλαρωτικούς ήχους όπως τα κύματα της θάλασσας ή τη βροχή και τα μάτια θα κλείσουν από μόνα τους.

7)      Φορέστε μάσκα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ακόμα και το λίγο φως που υπάρχει μέσα στο υπνοδωμάτιο τις βραδινές ώρες, μπορεί να προκαλέσει μικρές διαταραχές στο νευρικό σας σύστημα, γι’αυτό προτιμήστε μια υφασμάτινη μάσκα ύπνου.

8)      Κάντε μικρά πράγματα που σας ευχαριστούν πριν τον ύπνο.

Είτε βάλετε πλυντήριο, διαβάσετε λίγες σελίδες από το βιβλίο σας ή απλώσετε λοσιόν στο σώμα σας λίγο πριν τον ύπνο… Ο οργανισμός θα το συνηθίσει και θα σημάνει τη διαδικασία της ξεκούρασης.

Πηγή: εδώ 

Featured image: pexels.com/@vanyaoboleninov/

You may also like