9 Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Κι άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία…

Πίσω από έναν επιτυχημένο άντρα κρύβεται μία γυναίκα, λένε. Τα πράγματα είναι πιο απλά όταν μιλάμε για μία επιτυχημένη γυναίκα: τα έκανε όλα μόνη της! Η ιστορία είναι γεμάτη από ονόματα κι ιστορίες γυναικών που πέτυχαν όσα σήμερα εμείς είμαστε δεδομένα. Φυσικά κανείς δε λέει πως ο αγώνας αυτός σταμάτησε στην εποχή μας. Αλλά μέχρι το σήμερα που ζούμε διανύθηκε ένας μακρύς δρόμος. Τι θα λέγατε να γνωρίσουμε μερικές μεγάλες κυρίες της ιστορίας μαζί;

Από την αρχαίοτητα…

01 Σαπφώ. Η δική μας Σαπφώ δεν έγινε δεκτή στην εποχή της και μεγάλο μέρος των έργων της δεν κατάφερε να διασωθεί. Είναι εκείνη που σύστησε το λυρισμό και την ένταση του συναισθήματος στην ποίηση και τη λογοτεχνία. Η “Δέκατη Μούσα”, όπως την αποκαλεί ο Πλάτων, επηρεάζει ακόμη και σήμερα τους συγγραφείς ανά τον κόσμο.

02 Κλεοπάτρα. Η τελευταία ηγεμονική μορφή της Αιγύπτου από τη δυναστεία των Πτολεμαίων υπερασπίστηκε τη χώρα της ενάντια στα επεκτατικά σχέδια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Όμορφη, ευφυής αποφασιστική και διάσημη μεταξύ άλλων για τον ποιητικό της θάνατο. Αποδείχθηκε ισάξια (αν όχι κι ανώτερη) από άνδρες που κάθισαν κατά την αρχαιότητα σε βασιλικούς θώκους.

03 Ελισάβετ Α’. Η “Άμωμος Βασίλισσα”, εκτός από trend setter της εποχής (θυμηθείτε εδώ) οδήγησε την Αγγλία στη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική αλλαγή στην ιστορία της χώρας…Παρά τις θρησκευτικές αναταράξεις που σημειώθηκαν κατά τη βασιλεία της. Με τη νίκη ενάντια στην Ισπανική Αρμάδα το 1588, η Ελισάβετ μετέτρεψε την Αγγλία σε μία από τις πιο επιβλητικές υπερδυνάμεις του κόσμου.

 

04 Jane Austen. Μία από τις διασημότερες συγγραφείς της ιστορίας, η Jane Austen ήταν εκείνη που αψήφησε τις προκαταλήψεις και κυνήγησε το πάθος της. Με έργα όπως την “Emma” και το “Περηφάνεια Και Προκατάληψη”, με πρωταγωνίστριες γυναίκες με θάρρος κι επιμονή… Η Austen άνοιξε το δρόμο για άλλες γυναίκες που επιθυμούσαν να ασχοληθούν με τη συγγραφή.

05 Elizabeth Blackwell. Η Βρετανίδα Blackwell έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που απέκτησε πτυχίο Ιατρικής, αλλά και η πρώτη γυναίκα που εισήχθη στον Ιατρικό Σύλλογο του Ηνωμένου Βασιλείου. Έτσι η Blackwell έσπασε κοινωνικά ταμπού ώστε κι άλλες γυναίκες να μπορέσουν να ασκήσουν το ιατρικό επάγγελμα.

06 Victoria C. Woodhull. Αν και με ελάχιστη εκπαίδευση η Victoria Woodhull, μαζί με την αδερφή της, ήταν οι πρώτες γυναίκες χρηματίστριες της Wall Street με δική τους εταιρεία. Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε επιτροπή του Κογκρέσου προκειμένου να υπερασπιστεί το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Το 1872 έθεσε υποψηφιότητα για την Προεδρία των ΗΠΑ. Επιπλέον αγωνίστηκε για το δικαίωμα των γυναικών στην ελευθερία επιλογής συντρόφου και στην αυτοδιάθεσή του σώματός τους. Τη γνώρισα στη διάρκεια ενός… “Scandal” μαραθωνίου (κακό είναι;;;) και δε μπόρεσα να παραλείψω το όνομά της από τη λίστα μας!

Έως την σύγχρονη ιστορία

07 Rosa Parks. Όταν την 1η του Δεκέμβρη του 1955 η Rosa Parks αρνήθηκε να παραχωρήσει το κάθισμά της στο λεωφορείο, λίγοι πίστευαν πως αυτό το γεγονός θα ήταν η αφορμή για την πιο καθοριστική νομοθετική μεταρρύθμιση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αμερικανική ιστορία. Ένας ακόμη λόγος που η Rosa Parks κέρδισε το σεβασμό και την εκτίμηση όλων ήταν η ειρηνική της εκστρατεία για την κοινωνική ισότητα.

08 Billie Jean King. Η Αμερικανίδα τενίστρια έχει στο βιογραφικό της μία σεβαστή σειρά επιτυχιών, μετρώντας εξήντα επτά τίτλους, με τους είκοσι από αυτούς από τα τουρνουά του Wimbledon. Ο λόγος που έφτασε στη λίστα μας, όμως, δεν είναι μόνο η επαγγελματική της επιτυχία, αλλά κι η προσπάθειά της να διεκδικήσει την ισότιμη αμοιβή για τις γυναίκες. Τη γνωρίσαμε την ιστορία της στην ταινία “Battle Of The Sexes”, με την Emma Stone να την ενσαρκώνει.

09 Grace Kelly. Η αιθέρια ύπαρξη την οποία ενέπνευσε τον Hitchcock και που αργότερα γοήτευσε τον Πρίγκιπα Rainier του Μονακό άφησε μία παρακαταθήκη ανάλογη της λάμψης της. Εκτός από μία σειρά κινηματογραφικών επιτυχιών, η Grace Kelly ίδρυσε τη ΜΚΟ AMADE Mondiale και το Princess Grace Foundation. (Σιγά μην άφηνα απ’ έξω την αγαπημένη μου Grace!)

Featured image: etsy.com

You may also like