ΑΥΤΗ Η “ΠΑΙΔΙΚΗ” ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ SQUAT ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ!

Τα squats έχουν μία σταθερή θέση στην προπόνησή μας όταν γυμνάζουμε τα πόδια μας και κάθε παραλλαγή ενεργοποιεί διαφορετικά τους μύες. Υπάρχει όμως και μία παραλλαγή που εφόσον την εξασκήσουμε και την τελειοποιήσουμε μπορεί να μας προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη.

               Ο λόγος για το βαθύ κάθισμα (deep squat) που πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει στα παιδάκια όταν παίζουν. Σε αυτή τη θέση, οι γοφοί και οι γλουτοί έρχονται σε χαμηλότερη θέση από τα γόνατα με τα πέλματα σταθερά στο έδαφος κι είναι ιδανική για να “ανοίξει” τους γοφούς και τον κορμό.

               Τα παιδάκια παίρνουν τη θέση αβίαστα στη διάρκεια του παιχνιδιού. Η κίνηση εκτελείται συχνά κι από εμάς τους ενήλικες όταν θέλουμε να σηκώσουμε ένα βαρύ αντικείμενο από το έδαφος ή για να καθίσουμε στο έδαφος, ενώ ακόμη λειτουργεί κι ως στάση για τον τοκετό, μια που μπορεί να μειώσει τις ρήξεις του περινέου. Ωστόσο, η καθιστική καθημερινότητα έχει ως αποτέλεσμα η κίνηση να μην εκτελείται τόσο εύκολα.

               Το βαθύ κάθισμα είναι μία εξαιρετική άσκηση που βελτιώνει το εύρος κίνησης ιδίως στους αστραγάλους . Παράλληλα διευκολύνει τις καθημερινές μας κινήσεις περιορίζοντας το ρίσκο δυσφορίας και τραυματισμών. Οι αρθρώσεις μας είναι σχεδιασμένες ώστε να κινούνται προς κάθε κατεύθυνση κι αυτή η άσκηση διευκολύνει ακριβώς αυτό. Ακόμη, το βαθύ κάθισμα ενδυναμώνουν την περιοχή της λεκάνης και της πλάτης.

               Πώς να εφαρμόσουμε σωστά την άσκηση;

               Ξεκινάμε από όρθια θέση με πόδια σε έκταση ίση με εκείνη των γοφών και με δάχτυλα των ποδιών ελαφρώς προς τα έξω. Έπειτα χαμηλώνουμε αργά το σώμα μας κρατώντας σταθερή τη σπονδυλική μας στήλη… Σαν να προσπαθούμε να καθίσουμε σε ένα πολύ χαμηλό κάθισμα. Προσπαθούμε να έρθουμε όσο πιο χαμηλά μπορούμε ιδανικά έχοντας φέρει τους γλουτούς πιο χαμηλά από τα γόνατα. Βεβαίως σε καμία περίπτωση δε ζορίζουμε το σώμα: προσαρμόζουμε την άσκηση ώστε να την εκτελέσουμε με άνεση και, αν χρειαστεί, μπορούμε να κρατηθούμε από κάπου για επιπλέον στήριξη.

               Για αρχή το ιδανικό είναι να παραμένουμε στη θέση του καθίσματος για περίπου 10 δευτερόλεπτα.. Και να επαναλαμβάνουμε 6 φορές τη μέρα. Σταδιακά, όσο αισθανόμαστε πιο άνετα με την κίνηση, μπορούμε να αυξήσουμε τη διάρκεια της θέσης στα 30 δευτερόλεπτα… Ή για όσο αισθανόμαστε άνετα.

               Με λίγα λόγια; Σας παραδειγματιστούμε από τα μικρά μας!

               Πηγή: Well + Good

Featured image:@gettyimages/ unsplash.com

You may also like