ΑΜΥΛΟΥΧΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ MΑΣ

Τα αμυλούχα τρόφιμα αποτελούν βασικό στοιχείο στη διατροφή μας παρέχοντας σημαντική πηγή ενέργειας και βασικών θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, μερικά από αυτά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία μας όταν καταναλώνονται υπερβολικά ή χωρίς μέτρο. Επίσης, κάποια επεξεργασμένααμυλούχα όταν καταναλώνονται μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Ας δούμε ποια είναι και γιατί πρέπει να τα αποφεύγουμε.

Άσπρο ρύζι

Το λευκό ρύζι είναι μια διατροφική βάση σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά είναι ένα αμυλούχο τρόφιμο που μπορεί να βλάψει την υγεία μας εάν, καταναλωθεί υπερβολικάή όταν είναιεξαιρετικά επεξεργασμένο. Αυτή η επεξεργασία αφαιρεί μεγάλο μέρος της θρεπτικής αξίας του ρυζιού, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Με αποτέλεσμα να μένει ένας κενός υδατάνθρακας. Δύο επιπτώσεις που προκαλούνται στην υγεία μας όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες είναι ότι προκαλεί γρήγορες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λόγω τον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που έχει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ένας άλλος κίνδυνος είναι η αύξηση βάρους, λόγω της έλλειψης φυτικών ινών,το ρύζι μπορεί να μην προσφέρει αίσθημα πληρότητας και μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους και στην παχυσαρκία.Μια εναλλακτική είναι να αντικαταστήσετε το λευκό ρύζι με καστανό, άγριο ρύζι ή κινόα.

Άσπρο ψωμί και άλλα προϊόντα λευκού αλευριού

Το λευκό ψωμί, τα κράκερ και τα ζυμαρικά είναι αμυλούχα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά χαμηλά σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Αφομοιώνονται τόσο γρήγορα που αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ακριβώς όπως η ζάχαρη, ενώ πολύ σύντομα ξαναπεινάτε. Εάν σας αρέσει το ψωμί εστιάστε σε επιλογές με περιορισμένη προσθήκη ζάχαρης. Μια εναλλακτική λύση για τα ζυμαρικά, είναι τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή οσπρίων. Εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες θα νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Δημητριακά

Πολλά δημητριακά ανεβάζουν το σάκχαρό σας στα ύψη –ειδικά όταν τα συνδυάζεταιμε γάλα, διότι είναι επεξεργασμένα σιτηρά προωθημένα ως υγιεινά. Ακόμη και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα περισσότερα από αυτά περιέχουν ζάχαρη. Αν όντως σας αρέσουν τα δημητριακά για πρωινό, δοκιμάστε τη βρώμη ή την κινόα. Μπορείτε να επιλέξατε ένα πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως αυγά, τυρί ρικότα, ή γιαούρτι με ξηρούς καρπούς ή φρούτα. Παρατηρήστε στον οργανισμό σας ότι όταν καταναλώνετε σωστά τις τροφές δεν θα σας απασχολούν φουσκώματα ή άλλες δυσανεξίες.

Πηγή: healthweb.gr

Featured image: unsplash.com/@neonbrand

You may also like