Το αυγό είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες φυσικές υπερτροφές και κατέχει εξέχουσα θέση σε κάθε ισορροπημένο διατροφικό πλάνο. Παρά το μικρό του μέγεθος, προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
Μπορεί να καταναλωθεί με δεκάδες τρόπους – βραστό, ποσέ, ομελέτα, scrambled ή μέσα σε συνταγές – και αυτό από μόνο του το καθιστά ευέλικτο και πρακτικό στην καθημερινότητα.
Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας
Ένα μέτριο αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, καλύπτοντας σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού. Η ποιότητα της πρωτεΐνης του αυγού θεωρείται πρότυπο, καθώς περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε ιδανικές αναλογίες.
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Το αυγό είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως Β12 και φολικό οξύ), βιταμίνη D, βιταμίνη Α και Ε, καθώς και σε μέταλλα όπως ο σίδηρος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Επιπλέον, περιέχει χολίνη, συστατικό ιδιαίτερα σημαντικό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Θερμίδες και μεταβολισμός
Ένα αυγό περιέχει περίπου 70-80 θερμίδες, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή για υγιεινά σνακ ή ένα πρωινό που θα σε κρατήσει χορτάτη για αρκετή ώρα. Τα λιπαρά του (κυρίως ακόρεστα) βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου, μειώνοντας την επιθυμία για αλόγιστη κατανάλωση φαγητού.
Είναι επίσης ένα τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για όσους προσέχουν τα επίπεδα σακχάρου ή πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Υγεία των ματιών και αντιοξειδωτική προστασία
Αυτή η μικρή υπερτροφή περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Πρόκειται γιαδύο ισχυρά αντιοξειδωτικά που σχετίζονται με την πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και την ενίσχυση της όρασης.
Χοληστερίνη: Μύθοι και πραγματικότητα
Για χρόνια το αυγό είχε ενοχοποιηθεί λόγω της περιεκτικότητάς του σε χοληστερόλη. Οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους η μέτρια κατανάλωση αυγών (1–2 την ημέρα) δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα… Ούτε αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Το αυγό αποτελεί μια φυσική «πολυβιταμίνη» και είναι ιδανική τροφή τόσο για παιδιά, όσο και για ενήλικες. Με υψηλή διατροφική πυκνότητα, εύκολη προετοιμασία και χαμηλό κόστος, είναι μια επιλογή που αξίζει να εντάξουμε συνειδητά στο διαιτολόγιό μας.
Featured image: freepik.com/@freepik