Bara Brith, από την Έλενα Σμπώκου

ΥΛΙΚΑ:
200 γρ ξερά φρούτα ( σταφίδες, βερύκοκα ψιλοκομμένα, κράνμπερις)
1 κουταλιά σούπας περγαμόντο γλυκό ( σουρωμένο από το σιρόπι, πολύ ψιλοκομμένο)
1 κούπα μαύρο τσάι κρύο όπου έχεις διαλύσει όταν είναι ζεστό 100 γρ ζάχαρη σκούρα μαλακή
100 γρ αλεύρι που φουσκώνει
2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
1 μεγάλο αυγό χτυπημένο
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1/4 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
1/4 κουταλάκι τζίντζερ τριμμένο
λίγο μοσχοκάρυδο
βούτυρο για την φόρμα
2 κουταλίες σιρόπι από το περγαμόντο για το γλασάρισμα του ψωμιού

10403999_10152438200293937_8525587291566217597_oΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
1. Μουλιάζεις τα ξερά φρούτα στο κρύο τσάι με την ζάχαρη αποβραδίς.
2. Το επόμενο πρωί σουρώνεις τα φρούτα και τα βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνεις το ψιλοκομμένο περγαμόντο, το ξύσμα και τα αυγά χτυπημένα.
3. Ενώνεις το αλεύρι με τα μπαχαρικά και ανακατεύντας το προσθέτεις στο μπολ. Το μίγμα θα είναι αρκετά σφικτό.
4. Βουτυρώνεις μια μακρόστενη φόρμα και ρίχνεις το μίγμα μέσα. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου στους 160° C.
5. Μόλις ψηθεί και κάνεις το γνωστό τεστ με την οδοντογλυφίδα, το αφήνεις να κρυώσει καλά μέσα στην φόρμα. Όταν σιγουρευτείς ότι έχει κρυώσει καλά, καλά το αλείφεις με το μέλι.

Η πρότασή μου για το σερβίρισμα του Bara Brith είναι να το απολαύσεις με βούτυρο Κερκύρας ελαφρώς αλατισμένο και ένα κομμάτι παλιωμένη γραβιέρα Κρήτης!

Μπείτε στο  Elena’s cooking για να διαβάσετε κι άλλες υπέροχες συνταγές της Έλενας Σμπώκου.

You may also like