Μία συνάντηση με τις δημιουργούς των “Cinematherapy Nights”


k-mag.gr:
Tι είναι το cinematherapy nights;

Οι Cinematherapy Nights είναι Βραδιές Ψυχολογίας & Κινηματογράφου, μία καινούργια ιδέα από δύο ψυχολόγους, την Ελίνα Πανταλέων και την Μαρία Κωσταλά.
Με αφορμή μία ταινία του σύγχρονου κινηματογράφου, συζητάμε και μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά μας σχετικά με τα ζητήματα που πραγματεύεται.
Ας δώσουμε καλύτερα ένα παράδειγμα. Μία θεματική με την οποία έχουμε ασχοληθεί μέχρι τώρα δύο φορές – γιατί βλέπουμε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί τον κόσμο – είναι η στασιμότητα… στην καθημερινότητα, στη συντροφική σχέση, στην επαγγελματική ζωή, κ.ά.
Για να μιλήσουμε για το θέμα αυτό, χρησιμοποιήσαμε μία ταινία της δεκαετίας του ’90 με πλούσιο υλικό που λειτούργησε ως μεταφορά και εφαλτήριο για τη συζήτηση.
Αναρωτηθήκαμε τι μας κάνει να μένουμε στάσιμοι. Αν τελικά, από τη στασιμότητα θα βγoύμε από μόνοι μας ή αν χρειάζομαστε τη βοήθεια των άλλων. Πώς θα βρούμε νέα ενδιαφέροντα και κίνητρα για να «βγούμε» από τη στασιμότητα. Προτείναμε σε κάθε συμμετέχοντα να μας πει πώς και σε ποιους τομείς βιώνει τη στασιμότητα σήμερα ή αν τη βίωνε παλιότερα, τι έκανε για να την αντιμετωπίσει.
Με δυο λόγια, στις Cinematherapy Nights, εμείς ως συντονιστές δίνουμε τα ερεθίσματα για το θέμα μέσω του κινηματογράφου και οι συμμετέχοντες αποφασίζουν ουσιαστικά πού θα επικεντρωθούμε στη βιωματική συζήτηση, ανάλογα με τη φάση ζωής που βρίσκονται και τις ανάγκες τους.

k-mag.gr:Είχατε ακούσει γι’ αυτό κάπου; Πώς σας ήρθε η έμπνευση να το κάνετε και πώς το ξεκινήσατε;

Γνωριστήκαμε και γίναμε φίλες κατά τη διάρκεια των σπουδών μας στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο.
Γύρω στο τρίτο έτος, ανακαλύψαμε την κοινή αγάπη μας για τον κινηματογράφο, όταν επιλέξαμε ως μάθημα την «Ιστορία και Θεωρία του Κινηματογράφου». Αργότερα, η καθεμία πήγε στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές.
Η Ελίνα ειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και η Μαρία ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία.
Η Ελίνα κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της, ολοκλήρωσε τη διπλωματική της διατριβή (έχει τιμηθεί με βραβείο), με θέμα “Η Θεραπευτική Αξία των Ταινιών”. Στη διατριβή αυτή, ερεύνησε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κινηματογράφος ως εργαλείο στην ψυχολογία, είτε ατομικά είτε ομαδικά, μέσα από συνεντεύξεις με πρωτοπόρους του κλάδου, που στην Αμερική καλείται «Cinematherapy».
Η Μαρία, δουλεύοντας σε εθελοντικό επίπεδο στο Κέντρο Ημέρας της Εταιρίας Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων “Ίρις” είχε την ευκαιρία να συντονίσει ομάδες με dvd και να δει στην πράξη τα θεραπευτικά αποτελέσματα των ταινιών σε άτομα με σοβαρή ψυχοπαθολογία. Στην προσπάθεια της να εκπαιδευτεί και σε θεωρητικό επίπεδο στην κινηματογραφοθεραπεία, παρακολούθησε το Certificate Program in Cinema Therapy του Zur Institute.
Όταν επιστρέψαμε πίσω στην Αθήνα, εκτός του ότι όλοι μας ρωτούσαν γιατί γυρίσαμε (!), ξεκινήσαμε να δουλεύουμε ιδιωτικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Συζητώντας και βλέποντας την ανάγκη του κόσμου να ξεφύγει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας και να στήσουμε τις Cinematherapy Nights.

k-mag.gr:Υπάρχει στο εξωτερικό κάτι παρόμοιο;

Το cinematherapy ως θεραπευτική τεχνική χρησιμοποιείται ευρέως στην Αμερική, τόσο σε ομαδικό όσο σε ατομικό επίπεδο. Εμείς επιχειρήσαμε να προσαρμόσουμε το ομαδικό cinematherapy στα μέτρα και τις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας, επομένως το Cinematherapy Nights αποτελεί δική μας καθαρά συνταγή, την οποία και σας προσκαλούμε να τη δοκιμάσετε!

k-mag.gr:Πώς και δεν σας έχουμε δει σε περιοδικά; Πώς μπορεί να σας βρει κανείς;

Η αλήθεια είναι ότι αρχικά τα Cinematherapy Nights κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλούς τόνους, το κυκλοφορήσαμε κυρίως μέσω facebook και ενημερωτικών e-mail.
Ούσες και οι δύο νέες στον χώρο της ψυχολογίας, θεωρούμε πως είναι καλύτερο να κάνουμε αργά και σταθερά βήματα, έτσι ώστε η επιτυχία μας να έχει διάρκεια. Πιστεύουμε απόλυτα πως η καλύτερη διαφήμιση είναι οι ευχαριστημένοι “πελάτες”, και κάπως έτσι ενημερώθηκε και το Athens Daily Secret για το εγχείρημα μας, γεγονός που μας βοήθησε να γίνουμε ευρύτερα γνωστές.
Όσο για το πως μπορεί να μας βρει κανείς; Με πολλούς και ποικίλους τρόπους! Από το facebook, μέσω  mail ή τηλεφώνου.. **

k-mag.gr:Συνήθως τι είδους ταινίες προβάλλετε; Σύγχρονες ή και παλαιότερων εποχών;

Μέχρι τώρα οι ταινίες που έχουμε χρησιμοποιήσει ως «εργαλείο» είναι ξένες (αγγλικές ή και γαλλικές) γνωστές, αλλά και άγνωστες στο ευρύ κοινό.
Δεν θέλουμε να το περιορίσουμε σε σύγχρονες ή παλαιότερων εποχών, επιλέγουμε όποια θεωρούμε ότι θα ταιριάξει περισσότερο με τη θεματική.
Για παράδειγμα, έχουμε χρησιμοποιήσει ταινία του βωβού κινηματογράφου (Charlie Chaplin), αλλά και ταινίες της τελευταίας δεκαετίας.
Καθώς η ταινία αποτελεί την αφορμή για να μιλήσουμε, δεν έχει σημασία
να ξέρουν οι συμμετέχοντες ποια ταινία θα δούμε από πριν για να μην
επηρεάζονται, εξάλλου και κάποιες φορές δε βλέπουμε καν ολόκληρη την ταινία αλλά αποσπάσματα ταινιών.
Οι ταινίες (ή τα αποσπάσματα ταινιών) που προβάλλουμε λειτουργούν περισσότερο ως ένα ερέθισμα που κινητοποιεί την συζήτηση που επακολουθεί, επομένως τα κριτήρια επιλογής μας είναι περισσότερο θεραπευτικά και λιγότερο καλλιτεχνικά. Σημασία έχει να είναι προβληθεί η κατάλληλη ταινία για το κατάλληλο θέμα.

k-mag.gr:Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πρόκειται για group therapy για κινηματογραφόφιλους;

Με την ευρύτερη έννοια αποτελεί μία μορφή group therapy. Ο σκοπός των συναντήσεων είναι θεραπευτικός και ψυχο-εκπαιδευτικός. Εμείς, ως ψυχολόγοι, συντονίζουμε τη συζήτηση και συνθέτουμε τα διάφορα σχόλια, δίνουμε «τροφή για σκέψη» και διάφορα tips που μπορεί να φανούν χρήσιμα στην καθημερινότητα αλλά δεν θέλαμε όσοι έρχονται να παρακολουθούν μια «τυπική» διάλεξη πάνω στο θέμα. Θέλαμε να εμπλακούν, να προβληματιστούν και να ανταλλάξουν απόψεις και βιώματα.
Φυσικά, τηρούνται οι βασικές αρχές της ομαδικής θεραπείας, όπως το απόρρητο και ο σεβασμός της διαφορετικότητας. Ουσιαστικά είναι στο χέρι του καθενός τι θα πάρει από τα Cinematherapy Nights, έχοντας ως αφετηρία τη κοινή αγάπη όλων των συμμετεχόντων για τον κινηματογράφο. Άλλοι μπορεί να επιθυμούν να δουλέψουν προσωπικά τους θέματα, άλλοι ίσως θέλουν να κοινωνικοποιηθούν γνωρίζοντας ενδιαφέροντες ανθρώπους, άλλοι μπορεί να αναζητούν έμπνευση και τροφή για σκέψη, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι απλώς να ψάχνουν τη ζεστασιά που προσφέρει μία συζήτηση, όπου όλες οι απόψεις είναι αποδεκτές.

k-mag.gr:Ποια θέματα έχετε καλύψει μέχρι σήμερα;

Ως ψυχολόγοι, είναι πολύ σημαντικό να αφουγρκραζόμαστε τις ανάγκες του κόσμου και τα ζητήματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο. Με αυτή τη φιλοσοφία στο μυαλό μας πάντοτε ασχολούμαστε με θέματα όπως η μοναξιά, η συντροφικότητα, ο πόνος του χωρισμού και η απιστία αλλά και πιο επίκαιρα ζητήματα όπως την ανεργία και τη στασιμότητα. Είμαστε πάντοτε ανοιχτές σε προτάσεις και ενθαρρύνουμε τους συμμετέχοντες (ή όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν) να μας εκφράζουν τις προτιμήσεις τους σχετικά με μελλοντικά θέματα.

k-mag.gr:Προφανώς δεν αφορούν όλους όλα τα θέματα. Εχετε παρατηρήσει κάποια  θέματα να έχουν  μεγαλύτερη ζήτηση κι απήχηση;

Έχουμε παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι επιθυμούν να μιλήσουν κυρίως για ζητήματα σχέσεων, και λιγότερο για θέματα οικονομικής ή επαγγελματικής φύσης. Είναι πολύ πιθανό ο σημερινός άνθρωπος να έχει βαρεθεί να μιλάει μονίμως για την οικονομική κρίση και τα συνεπακόλουθα προβλήματα και αποζητά να εστιαστεί περισσότερο στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Ομολογουμένως μια θεματική που έχει πάντοτε μεγάλη απήχηση είναι αυτή γύρω από τη σεξουαλικότητα (τελικά ναι, το σεξ πουλάει), αλλά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρήθηκε και για τη «Θετική Ψυχολογία στην καθημερινότητα» – μάλιστα, λόγω πολλών συμμετοχών, χρειάστηκε να την επαναλάβουμε άλλες δύο φορές.

k-mag.gr:Ποιοι είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν; Υπάρχει ένα συγκεκριμένο target group που απευθύνεστε;

Τα Cinematherapy Nights δεν απευθύνονται σε ειδικό κοινό, πχ. μονάχα σε κινηματογραφόφιλους και δεν χρειάζεται να έχετε γνώσεις ψυχολογίας ή κινηματογράφου για να λάβετε μέρος.
Το target group μας είναι όλοι οι απλοί, καθημερινοί ανθρώποι που επιθυμούν να γνωρίσουν νέες εμπειρίες και έρθουν σε επαφή με νέα πρόσωπα. Ο κινηματογράφος είναι ένα μέσο που φέρνει κοντά ανθρώπους όλων των ηλικιών και background, και αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος αυτών των βραδιών.
Πρόκειται για μία εναλλακτική μορφή group therapy, παρόλο που η σύσταση των ομάδων δεν είναι σταθερή, όπως σε μια θεραπευτική ομάδα. Ούτε πρόκειται για σεμινάριο, όσο περισσότερο για μία βιωματική συζήτηση που κινείται πάνω στο θεματικό άξονα της κάθε βραδιάς βάσει των αναγκών και των επιθυμιών των συμμετεχόντων. Θυμίζει group therapy γιατί τηρούνται οι βασικές αρχές της ομαδικής θεραπείας, όπως το απόρρητο όσων εκφράζονται και ο σεβασμός της διαφορετικότητας.

k-mag.gr:Η συμμετοχή είναι ισόποση με μία συνεδρία;

Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς είμαστε ψυχολόγοι και αυτό που «προσφέρουμε» είναι ουσιαστικά η εμπειρία μιας μορφής ομάδας αυτογνωσίας, χρησιμοποιώντας ερεθίσματα από τον κινηματογράφο. Ο συμμετέχων πληρώνει το κόστος συμμετοχής σε μια ομαδική θεραπευτική συνεδρία, για την ομάδα και τη διεργασία που γίνεται ανάμεσα στους συμμετέχοντες και τους ψυχολόγους.
Κατανοώντας και το γενικότερο κλίμα της εποχής, κρατάμε την τιμή χαμηλή και κάνουμε διευκολύνσεις για όσους έρχονται με παρέα!

k-mag.gr:Ποιά είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Θα συνεχίσετε και του χρόνου;

Φυσικά θα συνεχίσουμε και του χρόνου! Οι συναντήσεις μας θα σταματήσουν για το καλοκαίρι αλλά επιστρέφουμε τον Σεπτέμβριο δριμύτερες, με νέα θέματα και πιθανότατα παραπάνω βραδιές μέσα στην εβδομάδα. Μέχρι τότε είμαστε όπως πάντα διαθέσιμες για ατομικά ραντεβού στα ιδιωτικά μας γραφεία, στο Χαλάνδρι και στα Βριλήσσια. Επίσης προετοιμάζουμε και μία ομάδα βιβλιοθεραπείας, με παρόμοια λογική, αλλά περισσότερα για αυτό αργότερα…

k-mag.gr:Εσείς τι αισθάνεστε ότι “κερδίζετε” με αυτές τις συνεδρίες, πέρα απο την εμπειρία;

Ως ψυχολόγοι αυτό που «κερδίζουμε» είναι ναι και η εμπειρία, αλλά πρωταρχικά θα λέγαμε το συναίσθημα ότι προσφέρουμε μία προσιτή λύση σε όποιον επιθυμεί να «δει» περισσότερο κάποιο θέμα του, αλλά αδυνατεί να πληρώσει το ποσό μιας ατομικής ή ομαδικής συνεδρίας, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Info:
Η Ελίνα Πανταλέων είναι αδειούχος ψυχολόγος, απόφοιτη Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Συμβουλευτική Ψυχολογία του Manchester Metropolitan University.
Εκπαιδεύεται στη Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία.
Εργάζεται εθελοντικά στη Συμβουλευτική Γραμμή «Μαζί για το παιδί» και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαλάνδρι.
E-mail: [email protected]

Η Μαρία Κωσταλά είναι αδειούχος ψυχολόγος, απόφοιτη Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Κλινική Ψυχολογία του Swansea University.
Συνεργάζεται με τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγυής του Δήμου Βριλησσίων και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στα Βριλήσσια.
E-mail: [email protected]
Site: www.vrilissiapsychology.com

**Μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω e-mail στο [email protected], τηλεφωνικώς στα 697.9112070 και 210.6832537 ή να γίνετε μέλος στο group στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα. Φυσικά όμως μπορείτε να τις γνωρίσετε και από κοντά στις βραδιές Cinematherapy στα Βριλήσσια.

You may also like