Διαλογισμός & ύπνος: Κι όμως συνδέονται άμεσα!

3 τρόποι για να εντάξετε το διαλογισμό για “όνειρα γλυκά”!

               Δε θα ήταν υπέροχο να κοιμόμασταν κατευθείαν με το που το κεφάλι μας θα ακουμπούσε το μαξιλάρι; Δυστυχώς, όμως, δεν είμαστε όλοι τόσο τυχεροί (ναι, υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται έτσι απλά και… μαγικά!). Κι η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών μας λέει πως το 30-35% του παγκόσμιου πληθυσμού έρχεται αντιμέτωπο με συμπτώματα αϋπνίας. Όσο, όμως, κι αν οι καθημερινές υποχρεώσεις μας παιδεύουν, ένας καλός και ποιοτικός ύπνος είναι θεμέλιο για να διαχειριζόμαστε κάθε κατάσταση με νηφαλιότητα. Κάπου εδώ έρχεται ο διαλογισμός για να μας υποστηρίξει. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να επιτρέψουμε στο μυαλό και στο σώμα να χαλαρώσει μέσω του διαλογισμού: εμείς ξεχωρίσαμε τις τρεις απλούστερες που καλύπτει κάθε προτίμηση. Το καλύτερο; Δε χρειάζεται να είμαστε γκουρού!

               Ενσυνείδητος διαλογισμός

               Αυτός ο τύπος διαλογισμού μας επιτρέπει να βρεθούμε στο παρόν εστιάζοντας στην ανάσα και το σώμα μας.

  • Απομακρύνουμε όλους τους αντιπερισπασμούς από το υπνοδωμάτιο, όπως το τηλέφωνό μας και ξαπλώνουμε σε μία βολική για εμάς θέση.
  • Εστιάζουμε την προσοχή μας στην ανάσα μας. Εισπνέουμε μετρώντας μέχρι το δέκα, μετά κρατάμε την αναπνοή μας για δέκα δευτερόλεπτα κι εκπνέουμε μετρώντας πάλι δέκα δευτερόλεπτα. Επαναλαμβάνουμε πέντε φορές.
  • Παρατηρούμε την ανάσα και το κορμί μας κι αν αισθανθούμε “πιασμένο” κάποιο τμήμα του σώματος προσπαθούμε να το χαλαρώσουμε.
  • Κατά πάσα πιθανότητα κάποιο συναίσθημα θα κάνει την εμφάνισή του. Το αναγνωρίζουμε κι αποδεχόμαστε, χωρίς να κατακρίνουμε τον εαυτό μας και το αφήνουμε να περάσει.
               Καθοδηγούμενος διαλογισμός

               Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός γίνεται με τη βοήθεια podcasts ή smart εφαρμογών, και συνήθως ή που θα υπάρχει ένας ομιλητής που θα μας δίνει οδηγίες για το πώς θα ανασαίνουμε κατά το διαλογισμό ή θα μας προτείνει να φέρουμε στο νου μας εικόνες ή/και ήχους.

  • Διαλέγουμε την εκπομπή της προτίμησής μας χαμηλώνοντας το φωτισμό του τηλεφώνου.
  • Ξεκινάμε την εκπομπή και ξαπλώνουμε σε μία άνετη θέση.
  • Εστιάζουμε την προσοχή μας στη φωνή του ομιλητή. Κι αν τυχόν η προσοχή μας ξεφύγει, δεν πειράζει: την επαναφέρουμε στη φωνή του.
@sagefriedman/unsplash.com
Διαλογισμός “σάρωσης”

Με αυτόν τον τύπο διαλογισμού, εστιάζουμε σε κάθε τμήμα του σώματός μας ώστε να αυξηθεί η επίγνωσή μας στις φυσικές αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πόνου και της έντασης.

  • Απομακρύνουμε (και πάλι!) κάθε αντιπερισπασμό και ξαπλώνουμε σε μία άνετη θέση.
  • Κλείνουμε τα μάτια κι αναπνέουμε βαθιά παρατηρώντας το βάρος του σώματός μας στο κρεβάτι.
  • Ξεκινάμε με το πρόσωπο και χαλαρώνουμε τα μάτια, το σαγόνι και τους μύες του προσώπου.
  • Συνεχίζουμε στο λαιμό και τους ώμους για να τους χαλαρώσουμε.
  • “Σκανάρουμε” το σώμα μας από την κορυφή μέχρι τα νύχια προχωρώντας στα χέρια και τα δάχτυλα κι έπειτα στο στομάχι, τους γοφούς και τα πόδια.
  • Ακόμη κι αν το μυαλό “ταξιδέψει”, προσπαθούμε να το επαναφέρουμε πίσω στο σώμα μας και μπορούμε έπειτα να επαναλάβουμε τη διαδικασία ξεκινώντας από τα πέλματα και καταλήγοντας στο κεφάλι
Και πώς συμβάλλει ο διαλογισμός στον ύπνο;

Με το διαλογισμό, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ενεργοποιούμε διαδικασίες του σώματος που μπορεί κάποιες φορές να “μπλοκάρουν”. Αυτό είναι η αύξηση της μελατονίνης και της σεροτονίνης, τη μείωση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης καθώς και την “αφύπνιση” των τμημάτων του εγκεφάλου που ελέγχουν τον ύπνο. Παρόμοιες αλλαγές συμβαίνουν και στα πρώτα στάδια του ύπνου και με το διαλογισμό αυτές οι διεργασίες του σώματος ενεργοποιούνται ταχύτερα.

Ας μην ξεχνάμε πως ο διαλογισμός μπορεί αν επιφέρει κι άλλα οφέλη στην καθημερινότητά μας, όπως βελτίωση της διάθεσής μας, μείωση του άγχους, αυξημένη συγκέντρωση και πνευματική λειτουργία. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις για συσχέτιση του διαλογισμού με μείωση των φλεγμονών αλλά και εξισορρόπησης της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Ενέχει κινδύνους;

Αν κι οι κίνδυνοι του διαλογισμού είναι αισθητά μειωμένοι, σε περιπτώσεις ψυχικής ασθένειας ο διαλογισμός μπορεί να επιφέρει συμπτώματα όπως ζαλάδα, μεταπτώσεις στη διάθεση κι αυξημένη ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να δοκιμάσουμε το διαλογισμό, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί για το πώς θα επιδράσει σε εμάς, καλό είναι συμβουλευτούμε το θεράποντα ιατρό μας.

Καθώς ο ύπνος μας είναι σημαντικός για την υγεία μας και στη σύγχρονη εποχή απειλείται από τα ερεθίσματα της καθημερινότητας, ο διαλογισμός είναι ένα εργαλείο που σίγουρα μπορεί να τον βελτιώσει. Ωστόσο, είναι ακριβώς αυτό: ΕΝΑ εργαλείο σε μία προσεκτικά σχεδιασμένη ρουτίνα που περιλαμβάνει μειωμένη χρήση τηλεφώνου κι οθονών εν γένει, μηδενική χρήση καφεΐνης πριν το κρεβάτι κι ένα ελαφρύ γεύμα.

Πηγή: Health Line

Featured image: unsplash.com/@p_kuzovkova

You may also like