«Dialogue in the Dark» @ Badminton

dialogue-in-the-dark-300x251Μέσα από μια μοναδική εμπειρία- που επιχειρεί ν’ αλλάξει για πάντα τον τρόπο που «βλέπουμε» τα πράγματα- μας προσκαλεί να το ανακαλύψουμε, το «Dialogue in the Dark» («Διάλογος στο σκοτάδι»), ένα πρωτοποριακό δρώμενο στο οποίο έχουν ήδη συμμετάσχει 7.000.000 επισκέπτες σε πάνω από 30 χώρες, και ήρθε πρόσφατα και στη χώρα μας, στο Θέατρο Badminton.

Στο «Dialogue in the Dark», οι ρόλοι αντιστρέφονται. Οδηγοί με μειωμένη ή καθόλου όραση συνοδεύουν μια ομάδα έως 8 επισκεπτών σε μια βόλτα στο αστικό περιβάλλον, εν προκειμένω της Αθήνας μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Η εγκατάσταση άνοιξε της πύλες της για το κοινό στις 15 Οκτωβρίου, Παγκόσμια ημέρα Λευκού Μπαστουνιού.

«Μέλημά μας δεν είναι να καταλάβει ο κόσμος πώς περνάει ο τυφλός ένα δρόμο. Στόχος της εγκατάστασης, είναι να ευαισθητοποιήσει όλες τις κοινωνικές ομάδες σε αυτά τα θέματα, και να συνειδητοποιήσουν πως με την ανάλογη υποδομή και ψυχολογική υποστήριξη, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να κάνουν τα πάντα. Ακόμη είναι και μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη σημασία και των άλλων μας αισθήσεων, πέραν της όρασης» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια του «Dialogue in the Dark», Μάρθα Δρακάκη.

Για τις ανάγκες του δρώμενου, το θέατρο Badminton έχει διαμορφώσει ειδικά μία αίθουσα χωρίς σκαλοπάτια ή εμπόδια στην οποία τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας, ενώ ειδικά εκπαιδευμένοι οδηγοί από το εξωτερικό ήρθαν για να προσφέρουν τους γνώσεις τους στους Έλληνες συναδέλφους τους.

«Η εγκατάσταση είναι ανοιχτή σε όλες τις διαφορετικότητες. Οι τυφλοί οδηγοί έχουν εκπαιδευτεί να ξεναγούν και κωφούς, ενώ η εγκατάσταση είναι προσβάσιμη και σε αμαξίδια. Έχουν εκπαιδευτεί από το πώς πρέπει να κινούνται μέσα στην αίθουσα, να προσφέρουν την κατάλληλη ψυχολογική βοήθεια, μέχρι και να καταλαβαίνουν από την ανάσα αν κάποιος αρχίζει να νιώθει φόβο ή πανικό» εξηγεί η Μάρθα Δρακάκη.

Dialogue in the Dark~685557-253-1(1)Στον χώρο όπου θα ξεκινήσει η ξενάγηση μια πινακίδα μας προειδοποιεί πως απαγορεύονται κινητά, φωτογραφικές μηχανές, ρολόγια, αναπτήρες καθώς οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να παράγει φως. Πριν την είσοδό μας στην αίθουσα όπου κυριαρχεί το απόλυτο σκοτάδι, προμηθευόμαστε λευκά μπαστούνια και οδηγούμαστε σε έναν προθάλαμο, όπου μας δίνονται οι πρώτες οδηγίες καθώς τα φώτα αρχίζουν να χαμηλώνουν σταδιακά, μέχρι να σβήσουν τελείως. Τότε μας υποδέχεται η Χριστίνα, η νεαρή οδηγός μας- ένα άτομο με μειωμένη όραση και γίνεται η πρώτη γνωριμία με την ομάδα. Όταν κάποιοι από το γκρουπ μοιάζουν λιγάκι ανήσυχοι για το όλο εγχείρημα, η ζεστή φωνή της Χριστίνας σπεύδει να μας καθησυχάσει : «Μην ανησυχείτε, οποιαδήποτε στιγμή νιώσει κάποιος άβολα, θα τον οδηγήσω αμέσως στο φως. Είστε απόλυτα ασφαλείς ».

Και η ξενάγηση ξεκινά με βόλτα σε πάρκα και δρόμους της πόλης, συνεχίζει με διαδρομή με το μετρό και περίπατο σε παζάρια στο ιστορικό κέντρο, και ολοκληρώνεται με συζήτηση κατά την διάρκεια φαγητού ή ποτού. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της εγκατάστασης, για 80 περίπου λεπτά, όσο διαρκεί ο περίπατος στο σκοτάδι, ξεναγούμαστε σ’ έναν κόσμο χωρίς φως, βασιζόμενοι μόνο στους ήχους, τη θερμοκρασία, την αφή και την όσφρηση, αλλά κυρίως στους τυφλούς οδηγούς, οι οποίοι «γίνονται» τα μάτια μας.

Το «Dialogue in the Dark» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1988 κι έκτοτε έχει ταξιδέψει σε πάνω από 30 χώρες και 127 πόλεις σ’ όλον τον κόσμο.

You may also like