ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΟΥΝ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

Όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, συγκεντρώνουν κατεστραμμένα κύτταρα. Όταν τα κύτταρα φτάνουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ζημιάς, περνούν μία δική τους διαδικασία γήρανσης, που ονομάζεται κυτταρική γήρανση. Τα κύτταρα, επίσης, απελευθερώνουν φλεγμονώδεις παράγοντες που λένε στο ανοσοποιητικό σύστημα να εξαφανίσει αυτά τα κατεστραμμένα κύτταρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός νέου ανθρώπου είναι υγιές και ικανό να εξαφανίσει τα κατεστραμμένα κύτταρα. Όμως, όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, δεν απομακρύνονται αποτελεσματικά κι έτσι αρχίζουν να συσσωρεύονται, να προκαλούν χαμηλού επιπέδου φλεγμονή και να απελευθερώνουν ένζυμα που μπορούν να αλλοιώσουν τον ιστό.

Μία έρευνα που είχε δημοσιευθεί νωρίτερα αυτόν τον χρόνο στο Nature Medicine από τον Paul D. Robbins και την Laura J. Niedernhofer του Minnesota Medical School και τους ερευνητές της Mayo Clinic, James L. Kirkland και Tamara Tchkonia, έδειξε ότι ήταν εφικτό να μειώσουν το βάρος των κατεστραμμένων κυττάρων, να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και να βελτιώσουν την υγεία, ακόμη κι όταν η θεραπεία ξεκινά αργότερα μέσα στη ζωή.

Τώρα, έδειξαν ότι η θεραπεία σε ηλικιωμένα ποντίκια με το φυσικό προϊόν «φισετίνη», που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, έχει επίσης σημαντικά θετικά οφέλη στην υγεία και τη διάρκεια της ζωής. (Η φισετίνη είναι μία αντιοξειδωτική ουσία που παρατείνει τη ζωή των οργανισμών και βρίσκεται σε τροφές, όπως τα μήλα, τα αγγούρια και οι φράουλες)

Ο Robbins και οι υπόλοιποι ερευνητές βρήκαν ότι η φισετίνη μειώνει το επίπεδο των κατεστραμμένων κυττάρων στο σώμα. Σε αυτό κατέληξαν κουράροντας ποντίκια μέχρι το τέλος της ζωής τους με αυτό το συστατικό, βλέποντας βελτίωση στην υγεία και τη διάρκεια της ζωής.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μπορούμε να παρατείνουμε την περίοδο της υγείας, ακόμη και πλησιάζοντας στο τέλος της ζωής. Αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα να απαντήσουμε, συμπεριλαμβανομένης και της κατάλληλης δοσολογίας, για παράδειγμα», είπε ο Robbins.

Πηγή

Featured image: unsplash.com/@ageing_better

You may also like