Τώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η επιθυμία για δροσερά επιδόρπια είναι ακόμη πιο ισχυρή – για μένα που είμαι και γλυκατζού, το καλοκαίρι είναι η καλύτερή μου! Κι ενώ η πρώτη επιλογή είναι ως επί το πλείστον το παγωτό, τα τελευταία χρόνια το frozen yogurt φαίνεται να παλεύει για πρωτιά. Η αλήθεια είναι πως οι βιτρίνες των gelaterie και των frozen yogurt bars μπορούν να κάνουν τα σάλια μας να τρέχουν, ή να μη μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα στα προϊόντα που θα βρούμε στο super market. Μήπως όμως να αναλογιστούμε πρώτα αν κάποιο από τα δύο είναι πιο θρεπτικό;
Ας δούμε αρχικά το πώς παρασκευάζονται
Το παγωτό μπορεί να περιέχει από 10% έως κι 25% λιπαρά γάλακτος. Καθώς η βάση του παγωτού είναι η κρέμα, η βασική της πηγή είναι τα λιπαρά του γάλακτος. Το frozen yogurt, από την άλλη, περιέχει γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και συνήθως περιλαμβάνει από 3% έως 6% λιπαρά γάλακτος αν χρησιμοποιηθεί πλήρες γάλα ενώ το ποσοστό για τη fat free εκδοχή είναι από 2% έως 4%.
Επίσης, καθώς το γάλα για το frozen yogurt υπόκειται σε ζύμωση, αυτό περιλαμβάνει προβιοτικά, ενώ το γάλα του παγωτού δεν έχει υποβληθεί σε τέτοια επεξεργασία.
Τέλος, στην παρασκευή του παγωτού χρησιμοποιείται η κρέμα, ζάχαρη, πρόσθετα γεύσης και κάποιες φορές κρόκοι αυγού μέχρι το μείγμα να παγώσει. Επίσης, προκειμένου να έχει πιο “αφράτη” υφή, κατά την Παρασκευή υπολογίζεται κι ο αέρας που υπάρχει μέσα στο μείγμα κατά την ανάδευση. Για το frozen yogurt, όμως, το γάλα και η ζάχαρη ζεσταίνονται κι έπειτα προστίθενται τα προβιοτικά ώστε να ξεκινήσει η ζύμωση πριν το μείγμα κρυώσει κι ο αερισμός που υπάρχει στην ψύξη του δίνει την κρεμώδη του υφή. Παρά το γεγονός, όμως, πως το frozen yogurt περιέχει προβιοτικά, αυτά είναι πιθανό ένα μεγάλο ποσοστό τους να καταστρέφεται μέχρι να ολοκληρωθεί η ψύξη.
Αποτέλεσμα σε επίπεδο γεύσης; Το παγωτό έχει δίνει μία “fluffy” και γλυκιά αίσθηση στους γευστικούς μας κάλυκες, ενώ εκείνη του frozen yogurt είναι ελαφρώς ξινή.

Κι η θρεπτική τους αξία;
Εδώ τα πράγματα γίνονται ενδιαφέρονται καθώς μία μερίδα παγωτού 120 γραμμαρίων περιέχει 144 θερμίδες και 7 γραμμάρια λιπαρών, ενώ η ίδια ποσότητα frozen yogurt δίνει 111 θερμίδες και 3 γραμμάρια λιπαρά. Την ίδια στιγμή, το παγωτό περιέχει 16 γραμμάρια υδατάνθρακες με το frozen yogurt να το ξεπερνάει με 19 γραμμάρια. Εντούτοις, και τα δύο είναι καλές πηγές ασβεστίου, μια που το παγωτό μας προσφέρει το 7% την ημερήσιας συνιστώμενης δοσολογίας (ΗΣΔ) και το frozen yogurt το 8%. Η παγίδα βρίσκεται στη ζάχαρη καθώς και τα δύο περιέχουν υψηλά ποσοστά από δαύτη, και μάλιστα το frozen yogurt μπορεί να έχει και περισσότερη…
Η ετυμηγορία; Αν και το frozen yogurt είναι πιο ελαφρύ σε επίπεδο λιπαρών και θερμίδων και φαίνεται να υπερέχει λόγω των προβιοτικών, το γεγονός πως τα περισσότερα από αυτά τελικά καταστρέφονται κατά την παρασκευή το κάνουν μία πιο alternative επιλογή με πιθανώς περισσότερη ζάχαρη. Φυσικά παίζει ρόλο και το κατάστημα ή η μάρκα του κάθε προϊόντος, γι’ αυτό πάντα ελέγχουμε τα συστατικά στην ετικέτα, ενώ όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε τροφή… παν μέτρον άριστον!
Πηγή: Health Line
Featured image: unsplash.com/@jcbonassin