ΓΙΑΤΙ Η  ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΕΕΣ

Όλοι γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι καλή για την υγεία μας. Αλλά δεν είναι ωφέλιμο μόνο για τους νέους, υγιείς και για όσους είναι ήδη σε φόρμα. Είναι μια από τις καλύτερες άμυνες ενάντια στη γήρανση.

Η άσκηση όχι μόνο βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, αλλά έρευνα δείχνει ότι ακόμη και η μέτρια σωματική δραστηριότητα είναι καλή για τον εγκέφαλο, τα οστά, τους μύες και τη διάθεση. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η δια βίου άσκηση μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους πιο υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο.

Χτίζει μυϊκή δύναμη

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, χάνουν μυϊκή μάζα και δύναμη. Οι επιστήμονες λένε ότι η προπόνηση με αντιστάσεις είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιβραδυνθεί αυτή η πτώση. Όχι μόνο διατηρεί τη μυϊκή δύναμη (αυτή που θα χρειαστείτε όταν ανοίγετε ένα βάζο ή σπρώχνετε μια βαριά πόρτα), αλλά κάνει τις καθημερινές δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα και το ανέβασμα σκαλοπατιών λιγότερο δύσκολες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ευαισθησίας σε ασθένειες, να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου και τη διάθεση.

Βελτιώνει την οστική πυκνότητα

Για να διατηρήσει τα οστά δυνατά, το σώμα διασπά το παλιό οστό και το αντικαθιστά με νέο οστικό ιστό, αλλά γύρω στην ηλικία των 30 ετών, η οστική μάζα σταματά να αυξάνεται. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας όταν είστε νεότεροι και να αποτρέψει την οστεοπόρωση και εξασθενεί τα οστά και αυξάνει τον κίνδυνο σπασίματος καθώς μεγαλώνετε.

Δεδομένου ότι η οστεοπόρωση επηρεάζει εμάς τις γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες, δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή η αερόβια γυμναστική είναι ιδιαίτερα σημαντικές μετά την εμμηνόπαυση.

Μπορεί να βελτιώσει τη γνώση

Η σωματική δραστηριότητα θεωρείται πλέον ως μία από τις πιο ελπιδοφόρες μεθόδους για τη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και τη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία. Ενώ οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα ότι η άσκηση μπορεί πραγματικά να αποτρέψει την άνοια, μελέτες δείχνουν ότι περισσότερη σωματική δραστηριότητα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Μ.Ε.

Featured image: freepik.com/@freepik

You may also like