ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ;

     Νιώθετε και εσείς πως η ενέργεια σας εξαντλείται πολύ γρήγορα αυτήν την περίοδο; Προτιμάτε να περνάτε περισσότερες ώρες στο σπίτι και δεν έχετε αντοχή για πολύπλοκα προγράμματα όπως μια μέρα στην θάλασσα; Το καλοκαίρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να είναι μια εποχή χαλάρωσης και διακοπών, αλλά για πολλούς ανθρώπους ιδίως για εκείνους που ζουν σε μεγάλες πόλεις συνοδεύεται και από μια αίσθηση κόπωσης και εξάντλησης. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι ασυνήθιστο και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.

Αιτίες :

Αφυδάτωση: Με την αύξηση της θερμοκρασίας, το σώμα ιδρώνει περισσότερο για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό οδηγεί σε απώλεια υγρών και ανόργανων αλάτων, προκαλώντας αφυδάτωση, που είναι ένας κύριος παράγοντας κόπωσης.

Διαταραχές στον Ύπνο: Η ζέστη και η υγρασία μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο τη νύχτα, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεται επαρκώς το σώμα και να συσσωρεύεται η κούραση.

Έλλειψη Θρεπτικών Συστατικών: Το καλοκαίρι μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες. Μερικοί αποφεύγουν τα βαριά φαγητά ή δεν τρώνε αρκετά λόγω ζέστης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και να επηρεάσει την ενέργεια.

Έλλειψη άσκησης: Μπορεί να θεωρούμε ότι γυμναζόμαστε όταν κολυμπάμε στην θάλασσα αλλά ίσως δεν είναι αρκετό από το συστηματικό πρόγραμμα των προηγούμενων μηνών με αποτέλεσμα να μην νιώθουμε αρκετά δυνατοί.

Δύο τροφές για ενίσχυση της ενέργειας

Σπανάκι: Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνη C, τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας και τη μείωση της κόπωσης. Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στους μύες και τα όργανα, ενώ το μαγνήσιο παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και στη ρύθμιση του ύπνου. Η βιταμίνη C, από την άλλη, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Αγγούρι: Eίναι μια εξαιρετική επιλογή για ενυδάτωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς αποτελείται κατά 95% από νερό. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό βοηθά στην αναπλήρωση των υγρών του σώματος που χάνονται μέσω του ιδρώτα και συμβάλλει στη πλήρη ενυδάτωση. Επιπλέον, το αγγούρι περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, και κάλιο, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη της γενικής υγείας και στην πρόληψη της κόπωσης. Η τακτική κατανάλωση αγγουριού μπορεί να βοηθήσει να νιώθετε πιο δροσεροί και ενεργητικοί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η κόπωση το καλοκαίρι μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα στις ανάγκες μας, μπορούμε να διατηρήσουμε την ενέργειά μας.

Photo credits: freepik.com/@lifeforstock

You may also like