Η “απόλαυση” της νηστείας

Η Μεγάλη Εβδομάδα αντιπροσωπεύει την νηστεία και την εγκράτεια, χρειάζεται ωστόσο να προσέξουμε την διατροφή μας, χωρίς να υπερβάλλουμε. Οι απότομες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορούν να είναι αληθινή τροχοπέδη στον μεταβολισμό…Ώστε να χάσει την μέχρι τώρα ισορροπία του. Ο ορισμός της νηστείας αντιπροσωπεύει όχι το να μην τρώμε καθόλη τη διάρκεια της μέρας… Αλλά να επιλέγουμε τροφές οι οποίες στηρίζονται κυρίως στα όσπρια, τα λαχανικά και το άμυλο. Γίνεται μια ολική αποτοξίνωση από το κρέας και τα παράγωγα του, ξεκουράζοντας τον οργανισμό από αυτές τις τοξίνες. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι προετοιμάζει τον οργανισμό με την κατάλληλη μέθοδο για την εισαγωγή του στην άνοιξη. Η συμβουλή μας; Να ενισχύστε τον οργανισμό σας με τις κατάλληλες βιταμίνες. Επίσης, προσέξτε την Κυριακή του Πάσχα, να αφήσετε το γεγονός του «μεγάλου τραπεζιού» να λειτουργήσει επίσης με εγκράτεια και ισορροπία!

Η προσωπική μου εμπειρία λέει…

Την πρώτη φορά που βρέθηκα να κάνω νηστεία και να παρευρεθώ σε γεύμα με φίλους, αισθάνθηκα πολύ δυνατή που κατάφερα να την τηρήσω. Είχα πάρει την απόφαση μου συνειδητά. Ήξερα πολύ καλά ότι σίγουρα θα υπάρξουν φορές που μπορεί να ήθελα να λυγίζω είτε από κούραση… Ή άλλες φορές από διάφορους πειρασμούς. Το να μπορείς να συγκρατείσαι και να μένεις ακάθεκτη στο στόχο σου, είναι κάτι το οποίο με δίδαξε η διαδικασία αυτή. Πόση δύναμη μπορούμε να αντλήσουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό; Πώς τον επιβραβεύουμε για την υπομονή του, αλλά και για την εκπαίδευση του να συγκρατείται σε πράγματα που θέλει;

Οι πρώτες ημέρες είναι λίγο κουραστικές, μέχρι να συνηθίσει ο οργανισμός να αποδέχεται τα νέα δεδομένα της καθημερινότητας. Σιγά σιγά γίνεται όλο και πιο εύκολο και προσαρμοζόμαστε με άνεση. Σε αυτό που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, είναι πως αν νιώσουμε καταπίεση με την επιλογή μας, ίσως τότε να χρειαστεί να αναθεωρήσουμε για την απόφαση που πήραμε. Η ισορροπία έρχεται όταν υπάρχει πραγματική θέληση για αυτοσυγκράτηση. Η ανάγκη για μια δοκιμασία θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Photo credits: pexels.com/@pixabay

You may also like