Η “craft” μπύρα ίσως είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να πιούμε;

Θα παραδεχτώ πως από τότε που μετοίκησα στη Γηραία Αλβιώνα, η ιδέα μίας απογευματινής εξόδου για μία βαρελίσια μπύρα σε μία ήσυχη pub… Έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια. Και όλοι γνωρίζουμε πως το ποτό που καταναλώνεται με μέτρο, όχι μόνο δε μας βλάπτει, αλλά αντίθετα μας κάνει και καλό . Και δε μιλάω μόνο για την κοινωνική πλευρά της εξόδου! Το ίδιο ισχύει και για τη μπύρα… Καθώς προέρχεται από κριθάρι, η περιεκτικότητά της σε στοιχεία που προσλαμβάνουμε από τροφές φυτικής προέλευσης την κάνει ιδανική για να γιορτάσει κανείς τον ερχομό του σαββατοκύριακου όσο πιο υγιεινά γίνεται! Πόσο μάλλον όταν το pint περιέχει μία μπύρα craft!

               H μπύρα craft ή αλλιώς η μπύρα που προέρχεται από μικρές παραγωγές έχει ήδη κάνει την είσοδό της στην ελληνική αγορά… Και μάλιστα κερδίζει σημαντικά το ενδιαφέρον αλλά και την προτίμηση του καταναλωτή. Ο λόγος; Η παραγωγή της, ακριβώς επειδή είναι πιο απλουστευμένη σε σύγκριση με τα πιο μεγάλα ονόματα που κυκλοφορούν στην αγορά, δίνει στο τελικό προϊόν μία μοναδικότητα και μία διαφορετική γευστική εμπειρία. Σκεφτείτε το σαν το φρσκοψημένο ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς – πόσο πιο απολαυστικό είναι!

               Φαίνεται, όμως, πως η craftμπύρα μας πρσφέρει και περισσότερα από μία χαλαρή βραδιά στο μπαρ! Πώς;

               Η παρασκευή της τη διατηρεί πιο “αγνή”.

Σε αντίθεση με τις “ξαδέρφες” τους από τη μαζική παραγωγή, οι μπύρες μικροζυθοποιίας υποκείνται σε μία διαφορετική επεξεργασία ζύμωσης. Σύμφωνα με έρευνα του 2016, πολλά αλκοολούχα ποτά που προέρχονται, λόγου χάρη από φρούτα, περιέχουν ποσότητες θρεπτικών στοιχείων κι αντιοξειδωτικών…Που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση για το σώμα. Επειδή κάποιες από αυτές τις μπύρες δεν παστεριώνονται και δεν φιλτράρονται, αυτά τα στοιχεία έχουν ακόμη πιο ισχυρή παρουσία. Έτσι, μία craft μπύρα μας προσφέρει φαινόλες φολικό οξύ κι άζωτο, που είναι απαραίτητα για την παραγωγή πρωτεϊνών… Αλλά και πουτρεσκίνη, μία ένωση που ενισχύει την κυτταρική ανάπτυξη.

               Αλήθεια… εσύ τι χρώμα πίνεις;

Μία έρευνα από την Ιταλία δίνει βάρος και στο χρώμα που έχει η μπύρα μας. Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσο πιο σκούρο το χρώμα της… Τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με τις “ξανθές” φίλες της.

               Βεβαίως, το “παν μέτρον άριστον” δεν παύει να ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση, μια που για να απολαύσουμε αυτά τα οφέλη, η κατανάλωση της μπύρας πρέπει να γίνεται με προσοχή!       

        Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: unsplash.com/@josholalde

You may also like