Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

  Οι πατάτες αποτελούν βασικό διατροφικό προϊόν εδώ και αιώνες, αγαπημένες για την μαγειρική τους ευελιξία πολλές φορές καθημερινά. Εκτός αυτού, διαθέτουν μια εντυπωσιακή σειρά από οφέλη για την υγεία που συχνά περνούν απαρατήρητα, πέρα από τον φόβο μας για τις ίσως παραπάνω τους θερμίδες. Διαθέτουν πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων και παρά την ταπεινή τους εμφάνιση, διαθέτουν αφθονία σε βιταμίνη C, ισχυρό αντιοξειδωτικό για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την παραγωγή κολλαγόνου. Μία μόνο μεσαίου μεγέθους πατάτα παρέχει σχεδόν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C. Επιπλέον, οι πατάτες περιέχουν κάλιο, έναν σημαντικό ηλεκτρολύτη για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της μυϊκής λειτουργίας. Οι βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β6, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εγκεφάλου και το μεταβολισμό, βρίσκονται στα πολλά οφέλη για να τις κάνετε τακτικό μέρος της διατροφής σας.

Υψηλή σε διαιτητικές ίνες

Οι πατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, με το δέρμα να περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση. Οι φυτικές ίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης, καθιστώντας τις πατάτες την κατάλληλη επιλογή για άτομα με διαβήτη ή για όσους στοχεύουν να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Επιπλέον, η παρουσία φυτικών ινών προάγει τον κορεσμό, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους περιορίζοντας την υπερβολική πρόσληψη τροφής και μειώνοντας την επιθυμία.

Αντιοξειδωτικά οφέλη

Το ξέρατε πως οι πατάτες περιέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες; Αυτές είναι που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στο σώμα εξουδετερώνοντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Μειώνουν έτσι τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές διαταραχές και η πρόωρη γήρανση. Ενώ η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία της πατάτας και τη μέθοδο μαγειρέματος, η ενσωμάτωση διαφορετικής ποικιλίας πατάτας μπορεί να συμβάλει και να ενισχύσει τον αμυντικό μηχανισμό των κυττάρων.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Είτε ψητές, βραστές, πολτοποιημένες ή τηγανιτές, οι πατάτες μπορούν να παρασκευαστούν με πολλούς τρόπους για να ταιριάζουν στις ατομικές προτιμήσεις και τις διατροφικές ανάγκες μας. Επιπλέον, χρησιμεύουν ως μια οικονομικά αποδοτική και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή για την ενίσχυση της θρεπτικής αξίας των γευμάτων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε φρέσκα προϊόντα είναι περιορισμένη.

Επιλέξτε τις αγαπημένες σας συνταγές και απολαύστε τες!

Πηγή: healthline.com

Featured image: freepik.com/@freepik

You may also like